Jednoduchý dort pro milovníky kopretin

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 11 názorů

Suroviny

2 vejce
50 g cukru krupice
1/2 sáčku vanilkového cukru
70 g hladké mouky
náplň:
600 ml smetany na šlehání
1 sáček želatiny (6 plátků)
maliny (čerstvé nebo mražené)
100 g moučkového cukru (dle chuti)
na dohotovení:
4 bílky
špetka soli
240 g moučkového cukru
žluté barvivo (ideální je gelová barva)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tento recept je velice nenáročný a zvládnout by ho měli i začátečníci. Podstatu dortu totiž tvoří obyčejný piškot s vysokou vrstvou velejemné ovocné pěny ztužené želatinou. Což není nic výjimečného, protože tyto smetanové náplně se dnes těší nesmírně velké oblibě. Tady ovšem tvoří její základ pouhá šlehačka, ať už živočišná nebo rostlinná, vyšlehaná do pěny a ochucená cukrem a rozmačkaným ovocem.

  2. Zakyska ani další smetanové ingredience se do ní nepřidávají, pouze se ztužuje kvalitní plátkovou želatinou. Z toho důvodu je to recept obzvlášť vhodný pro ty, kteří si na tento druh cukrařiny ještě netroufli. Pokud se ale budete řídit naším postupem a radami, určitě vše hravě zvládnete.

  3. Jen myslete na to, že s chladnoucí rozehřátou želatinou rozšlehanou s trochou smetanové pěny je třeba pracovat velice rychle, zvlášť má-li šlehačka výrazně nižší teplotu! I z toho důvodu mražené maliny či jahody rozmrazte a nechte rozmačkané ohřát na pokojovou teplotu. Totéž ovšem platí i o čerstvém ovoci skladovaném v chladu

  4. JAK NA TO KROK ZA KROKEM: Na korpus vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru, vmíchejte do pěny mouku a těsto upečte ve formě o průměru 24 cm vyložené papírem (při 170 °C asi 15 minut). Jakmile korpus zchladne, připravte si náplň: V troše vlažné vody namočte želatinu a než plátky nabobtnají, vyšlehejte smetanu. Šlehačku dle chuti oslaďte a zašlehejte do ní rozmačkané maliny (mražené rozmrazte).

  5. Rozehřejte v mikrovlnce nabobtnalou želatinu a do vlažné zašlehejte několik lžic ovocné smetanové pěny. Vše pak zašlehejte do celkového objemu a hmotu co nejrychleji rozetřete na piškotový korpus vložený znovu do formy vyložené papírem. Povrch uhlaďte a nechte vše nejméně 2 hodiny v chladu ztuhnout.

  6. Mezitím vyšlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Malou část lesklé pěny obarvěte nažluto a ze sáčku s hladkou kulatou špičkou z ní nastříkněte po malých pusinkách na plechu s papírem střed kopretiny.

  7. Ze zbylé bílé pěny pak vytvořte větší řezanou špičkou okvětní lístky a kousky upečte. Vlastně se suší při 90°C asi 2 hodiny. Jakmile jsou bezé kousky vysušené (lístky musí zůstat pěkně sněhobílé!), uložte do středu dortu žlutý střed a po obvodu jej obložte bílými lístky.

Poznámka

Dort podle receptu Marie Havlíkové připravila pro www.hobbymanie.tvMarcela Matyášová

Podrobný fotopostup najdete ZDE:

www.hobbymanie.tv/clanek/jednoduchy-dort-pro-milov...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Jednoduchý dort pro milovníky kopretin

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    hosta: Mi se nelíbí ani osobní portály kuchařek, které sem chodí. Jinak řečeno, nic proti jejich receptům, které zde vloží, ty jsou většinou krásné a přínosné. Ovšem opravdu nechápu, proč je na jejich fotkách logo onoho portálu. Taky nedávám nikde foto, kde je logo Topreceptů. To by mi na jiných stránkách asi neprošlo.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    maiva: hosta: jirholu: Ja mám tiež rovnaký názor, to sa tu prekopíruje celý web hobbymanie.tv ? Zaujímalo by ma, či pani, ktorá je autorkou, o tom vôbec vie.
    https://www.facebook.com/nejrecepty/posts/59516593...

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    hosta: maiva: Mám stejný názor, srovnání s osobními blogy nemá logiku :yes:. "Autor" sem dává recepty, které sám neuvařil, ani nenafotil :-(... je to přitažené za vlasy :-/.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    maiva: díky za názor:-K - ale jsme s ním asi jen samy dvě;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    hosta:Jitko, taky si myslím to samé co Ty. Srovnávat tzv. firmu a zdejší super amatérky mě přijde trochu zvláštní.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    www.toprecepty.cz: recepty jsou zajímavé, prezentace krásná, ale je asi trochu rozdíl mezi osobními blogy kuchařek a portálem, jako je hobbymanie.tv. To je podobné, jako byste vy z portálu topek (s odkazem, kdo uvařil či upekl) uveřejňovali recepty svým jménem třeba na Tradičních receptech. Nemám proti tomu osobně nic, jen že to vaše vysvětlení trochu skřípe

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Nadhera, jedinecny dilo:yes::yes: ze vnitr i z venci prekrasny:-O:-K:-K

    Odpovědět

  • toprecepty.cz toprecepty.cz(administrátor)

    Isindy: S autorem jsem si psal a je to admin a šéfredaktor hobbymanie.tv. V tom případě na Toprecepty může recepty z jeho webu přidat a napsat odkaz, stejně jako to dělají majitelky osobních blogů s recepty ;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    hezké a nápadité - jen dotaz: už neplatí, že na Topreceptech lze uveřejňovat jen fotky vlastního díla? Zdroj udán, potud ok, ale kopírovat sem recept včetně postupu slovo od slova a přidat i fotky - v tom přínos TR nevidím. Ocenila bych, pokud by pan Volný upekl, ozdobil a poté vyfotil, pak :yes: a klobouk dolů... takto je to "jen kopie" :no:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Ten je krásný:-O:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Pěkné :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: nejrecepty.cz nejrecepty.com hobbymanie.tv dort kopretina nejrecepty.sk hobbymanie láďa hruška 21.11.2014 nejrecepty cz dort jako kopretina dort kopretina foto slehacka ztuzena zelatinou ztužuje do šlehačky bilkove pusinky krok za krokem nejrecepty.cz řezy kopretina dort dort kopretiny recept na jednoduchý dort nejrecepty zaklad ovocne peny nejrecepty jahody

Zapomněl/a jsem heslo