Pruhovaný dort s vaječňákem

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 18 názorů

Suroviny

► 6 vajec
► 150 g krupicového cukru
► 1 sáček vanilkového cukru
► 45 g kukuřičného škrobu
► 80 g hladké mouky
► špetka soli
► jemně strouhaná kůra z půlky citrónu
► 60 g másla
likérové želé (vložka):
► 200 ml vaječného likéru
► 1 lžíce medu
► 3 plátky želatiny
► 2 lžíce vody
likérový mousse:
► 2 vejce (žloutky,bílky)
► 130 g moučkového cukru
► 1 sáček vanilkového cukru
► 330 ml vaječného likéru
► jemně strouhaná kůra z 0,5 citrónu
► 7 plátků želatiny
► 4 lžíce vody
► 500 ml smetany ke šlehání
čoko poleva:
► 50 g moučkového cukru
► 100 ml mléka
► 50 g hořké čokolády
► 2 plátky želatiny
► 1 lžíce vody
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vaječný likér bývá součástí celé řady fajnových dezertů a moučníků, dorty nevyjímaje. A tak není od věci si vyzkoušet podle našeho receptu tento dort s vaječným likérem.
    V tomto případě budete potřebovat na přípravu jediného dortu více než půllitr „vaječňáku“, což je množství bez nadsázky nevídané. A kupodivu se pak ani trochu neopijete; není to totiž žádný drobeček, ale pořádný obřík, jehož skládání vrstvu za vrstvou vyžaduje trochu zkušeností. Zároveň je třeba pospíchat, protože vymíchaná likérová náplň ztužená želatinou může bez varování ztuhnout a nelze to již napravit.
    Není tedy od věci mít při ruce šikovného pomocníka, který se bude hodit i při manipulaci s likérovou želé vložkou na jednu z vrchních vrstev dortu. Řádně vychlazená je totiž stále pružná a měkká, doslova jako živá. Její urovnání na jemném pěnovém podkladu tedy vyžaduje jistou zručnost.
    Většinu dortu, jak je tedy zřejmé, tvoří fajnově jemné náplně, takže nutné je nakonec jeho řádné ztužení v chladu. A vychlazený se také musí podávat, jako ostatně všechny mousse zázraky.

  2. JAK NA TO KROK ZA KROKEM:
    V kotlíku nad párou vyšlehejte celá vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem a škrobem, pěnu odstavte a šlehejte ji do zchladnutí. Stěrkou do ní zapravte mouku smíchanou se solí a citrónovou kůrou, dále do těsta vmíchejte tekuté vlažné máslo, nalijte je do formy o průměru 24 cm s papírem na pečení na dně a korpus při 175 °C upečte (cca 35 až 40 minut, nutná zkouška špejlí). Zchladlý z formy vyklopte, rovně seřízněte vyvýšený okraj a 1x jej prokrojte; získáte 2 žluté piškotové pláty.

  3. Než piškot zchladne, připravte vložku z likérového želé: „Vaječňák“ ohřejte v mikrovlnce (cca 60 °C), vmíchejte do něj med a v troše vody nabobtnalou želatinu (musí se rozpustit). Želírující tekutinu nalijte do ráfku o průměru dortu, který jste na rovné podložce podložili fólií, a vrstvu vysokou cca 1 cm nechte v chladu ztuhnout. Ráfek pak ze „zrcátka“ sejměte.

  4. Dále připravte likérový mousse: Vejce a žloutky vyšlehejte zastudena s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, pěnu zašlehejte do likéru, který jste přivedli v kastrolu na plotně k varu, horkou tekutinu odstavte a nechte v ní rozpustit želatinu nabobtnalou v troše vody. Základ hladce vymíchejte a vlažný zapracujte metlou do šlehačky vypracované ze smetany ke šlehání.

  5. Do ráfku vyloženého fólií vložte jeden z piškotových plátů, rozetřete na něj třetinu likérové pěny a vrstvu přiklopte zbylým piškotem. Následuje druhý díl pěny, kterou zaklopíte želé „zrcátkem“ připraveným v předstihu. Nahoru pak rozetřete zbylý mousse (ráfek je třeba opatřit vysokou nástavbou) a nechte vše v chladu ztuhnout.

  6. Povrch korpusu v ráfku nakonec zalijte želírující vlažnou čoko polevou: V kastrůlku svařte moučkový cukr s mlékem, přidejte nalámanou čokoládu a po odstavení v základu rozpusťte v troše vody nabobtnalou želatinu. Vše opět nechte v chladu ztuhnout a dort z montáže uvolněte.

  7. NÁŠ TIP:
    Hned 3 vrstvy likérové pěny proložené piškotovými pláty a želé vložkou k tomu, to je podstata tohoto zázraku. Je nadobyčejně vysoký, proto je třeba si zajistit ráfek s vysokou „montáží“, nejlépe ze stočeného vyššího pruhu pevné pružné fólie. A pokud nebude tato nástavba dostačovat, lze ji po vychlazení základního korpusu z ráfku ještě trochu povytáhnout.

Poznámka

PODROBNÝ FOTONÁVOD NAJDETE ZDE:

www.hobbymanie.tv/clanek/vanoce-za-dvermi-pruhovan...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pruhovaný dort s vaječňákem

  • casino casino

    frejka55:
    ...tak jsem "tvořil" ze dvou dávek v ráfku Ø 32cm (24 porcí) a jak píšu nižejc: moc se nevyvedl, ale nejen mančaft byl vyveden z míry:-8
    Rcp a postup nemá chybku a mousse je EŇO ŇUŇO :yes:
    Dělal jsem kdysi něco podobného s vínem (šodó), ale tento dort je ještě o level výš:yes::yes::yes:
    (obrázek nepřikládám, přotože vedle toho vašeho uměleckého díla by tu vypadal jako parodie:-8

    Odpovědět

  • frejka55 frejka55(autor receptu)

    casino:
    Bok je potřený hladce neochucenou vyšlehanou smetanou, tedy šlehačkou - nejlépe rostlinnou, drží pěkně tvar..

    Odpovědět

  • casino casino

    frejka55
    Nerad pracuji se želatinou:-8 leč pohrávám si s myšlenkou tento dort, při nějaké velmi slavnostní příležitosti, zkusit... Určitě nebude vyvedený jako ten od vašeho mančaftu, ale myslím, že můj mančaft i tak bude vyvedený z míry, že do čeho se to zas dědek pustil:-D
    Prosím, čím je korpus potažený po obvodě?

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Překrásný dort, perfektně popsaný postup prostě LUXUS. :yes::yes::yes::-K:-K:-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Nádherný dort!!:yes::yes: Právě ho studuji a přemýšlím, jestli ho zvládnu na sobotu :-)
    Oceňuji vynikající a přehledný postup. Myslím si, že tento dort si tak podrobný popis postupu vyžaduje. Je výborný jak pro začátečníky, tak i pro mne, která peče už léta :-)

    Odpovědět

  • Marie_9 Marie_9

    Krása.Máte můj obdiv. Dort vypadá naprosto úchvatně a i když je postup delší,tak výsledek jistě stojí za to.

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Moooc hezký dortíček! Ale souhlasím s Majou. . . moc zdlouhavé a časově náročné. :-( Ale mé oko bylo potěšeno. ;-):yes:

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    Nemôzete zmenit názov receptu
    Ten "vaječňák" znie sproste...

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Všechny Vaše věci jsou krásné, přijde mi ale, že pro běžnou kuchařinku s rodinou a zaměstnáním příliš složité, časově náročné. Taky se nevyžívám v receptech, kde jen suroviny zaberou půl stránky. Jinak ale krása, ráda se podívám;-)

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Je to nádhera!:yes:

    Odpovědět

  • geibri geibri

    Mám pocit, že bych klidně po ochutnání "tohoto" mohla v klidu umřít :-p

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi

    Kdyby mě někdo pozval, rozplynu se blahem:-p, ale sama to tak krásně fakt nedám:-8:yes:

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Nadherny a zajimavy:yes:, koukam ze i v cokopoleve je zelatina, to jsem asi jeste nemela. Ale ani to mit nebudu, tohle je prilis komplikovany pro me;-(

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Luxus :-O

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    tak to je nádherný dort

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pruhovany dort likérový dort luxus dorty luxus dorty ráfky na dort ráfky na dorty likérový mousse likérový dort s mascarpone dort pruhovaný pruhovaný dort s vaječným likérem dort zastudena žele z vaječneho likeru peceni s vajecnakem řezy s vajecnakem pruhovany na dort zakusky recepty dortvý korpus dorty sr zele likérový dort recept vynikající recept na dortvý piškot s vaječnákem

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít