Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ghee ze šlehačky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

arrefeena

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 975 kJ /
1 667 kcal
Bílkoviny10,50 g
Tuky175,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 150 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy12,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Šlehačku nalejte do hrnce a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte vyvařit všechnu vodu. Krok 2: Jakmile je vyvařena všechna voda, kravská bílkovina se začne pomalu smažit a ghee je hotovo jakmile je po stranách hrnce jasně vidět oddělený žlutavoučký tuk. Krok 3: Sceďte přes sítko a nechte ghee vychladnout v otevřené nádobě. Krok 4: Ghee se nemusí skladovat v lednici.

Zveřejněno 5. 2. 2015

Poznámka autorky arrefeena

Ghee se při smažení nepálí a funguje tudíž stejně dobře jako rostliný olej nebo sádlo. Jídlu dává máslovou chuť. V Indii a na středním východě je ghee nedílnou součástí rýžových pokrmů a sladkostí.

Hnědé krystalky můžete zalít trochou vody a cukru a znovu přivést k varu. Když se voda vyvaří chutná to jako karamelky.

Do ghee se občas pro lepší aroma přidávají curry listy anebo listy betelové.

V Indii se ghee dělá z bůvolího mléka (buffalo milk) a má bílou barvu.

https://www.youtube.com/watch?v=voFX0A5TQKw

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghee ze šlehačky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnkr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghee ze šlehačky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnkr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tak snad tu nedopadneme taky tak. Moc by mi chybělo pravé mléko a domácí zabijačka;-)

arrefeena: Tak teď jsem opravdu zmatená. My jsme smetanu sbírali vždycky z nepřevařeného mléka, převařením se z tuku udělá tzv. škraloup, ne? Je pravda, že když jsem dostala hodně kvalitní mléko od příbuzných, dala se smetana sebrat ještě i druhý den, ale už byla méně hustá.

V prodejnách se šlehačka a smetana rozlišuje už v názvu, protože mají různý obsah tuku. Smetana z opravdového mléka ze které se dělá ghee v indii se v běžném supermarketu neprodává, v angličtině se jí říká clotted cream a videla jsem ji jen jednou ve zdravé výživě a to za 5 euro 200ml. Já žiju v Irsku takže tady krávu nemám. Je nelegální pít mlíko od vlastní krávy nebo zabít zvíře, které máte na dvorku a sníst ho. Aby náhodou velkochovy nepřišly o zákazníky. Říkají tomu "bezpečnost" aby jste se něčím nenakazili. Zdejší smetana a šlehačka je více tučná než ta v ČR a říkají jí smetana, dvojitá smetana a smetana ana šlehání. Ale víceméně z každé z nich je okamžitě máslo. Do rolády je to humus. Takže tady češi používají polskou, ruskou a litevskou smetanu. Ohledně sbírání. Dělají to tak, že mléko převaří a nechají ho v lednici. Za 24 hodin seberou smetanu, za dalších 24 hodin seberou znovu smetanu a za dalších 24 hodin seberou smetanu potřetí. Nemám zkušenost s tím, zda se té smetany vytvoří víc nebo ne.;-)
Vyšleháním získáte podmáslí a ghee se vaří kratší dobu. Ale pokud podmáslí nepotřebujete, tenhl ekrok se vynechává. Ghee se dá dělat i z mléka, ze kterého se udělá jogurt a z něj se pak vyšlehá máslo a poté se udělá ghee. To jsem ještě nezkoušela.
Každopádně pokud potřebujete akutně ghee a nemáte doma máslo anebo pokud máte zbytek smetany a nevíte co s ní, můžete z ní před zkažením udělat trošičku ghee a o tom byl tento recept.

Co já si pamatuju tak ze stejného mléka.

cathleen:
...se omlouvám, že jsem se do toho "namontoval":-8
Počkáme tedy na vyjádření autorky...:-)

casino: stejně, jako Terka - u nas se smetana z vychlazeného a odstátého mléka sebrala najednou. Chtéla jsem obyčejné upřesnění, jestli autorka receptu sbírá stále z téhož mleka nebo pokaždé z čerstvého:-p

tejaja:
prečo 3 dni?
Patrně proto, až se pro další zpracování nashromáždí (nasbírá) dostatečné množství smetany;-)

jarda Kadic: Ja viem, že to niekde mliekáreň takto označí, ale šľahačka to ešte nie je. Stále je to smotana. ;-)
casino : cat asi myslí, prečo 3 dni, u nás sa proste smotana pozberala po usadení naraz. :-)

cathleen:
No, "sbírání smetany" je terminus technicus":-)
Nadojené mléko se nechá v klidu a chladu stát, pak se z hladiny sebere smetana...

Nevím, jestli to někdy zkusím :-) ale v surovinách mě zaujala věta o sbírání smetany z mléka po dobu tří dnů...jak tomu mám rozumět?

tejaja: samozřejmě se jedná o smetanu ke šlehání,ale třeba Bohušovická mlékárna vyrábí 32% smetanu a označuje jí šlehačka.:-)) Zrovna jí mám doma, mrkni na “nové foto receptů“,já jí tam.dal;-)

arrefeena: Nechcem do toho kafrať, ale aj to, z čoho vyšľahám šľahačku, je smotana, len viacpercentná. Až po vyšľahaní je to šľahačka. ;-)

ano, ale pokud ji kupujete tak ve smetaně je příliž málo tuku, proto jedině když z kupované, tak ze šlehačky, ale od krávy ze smetany:yes: tamto byl překlep

:yes:

"sbíraná šlehačka":-O
No, u nás (resp. u babičky) se sbírala SMETANA:-)

Tématické fráze:
sbírání smetany, co udelat ze šlehacky, domácí máslo z kravského mléka, jak udělat šlehačku, sbírání smetany z mléka, dvojitá smetana, jak sebrat smetanu z mléka, jak sebrat smetanu, šlehačka z mléka a s másla, výroba másla z kravského mléka, recepty ze šlehačky, sbírání smetany z kravského mléka, jak se sbírá smetana, šlehačka z mléka a másla, kotlety na šlehačce videorecept, jak se dělá ghee, co je ghee, slehacka z obycejneho mleka, šlehačka z kravského mléka, jak se udělá šlehačka

Suroviny:
šlehačka, smetana

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu