Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ghee ze šlehačky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

arrefeena

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 975 kJ /
1 667 kcal
Bílkoviny10,50 g
Tuky175,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 150 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy12,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Šlehačku nalejte do hrnce a přiveďte k varu. Za občasného míchání nechte vyvařit všechnu vodu. Krok 2: Jakmile je vyvařena všechna voda, kravská bílkovina se začne pomalu smažit a ghee je hotovo jakmile je po stranách hrnce jasně vidět oddělený žlutavoučký tuk. Krok 3: Sceďte přes sítko a nechte ghee vychladnout v otevřené nádobě. Krok 4: Ghee se nemusí skladovat v lednici.

Zveřejněno 5. 2. 2015

Poznámka autorky arrefeena

Ghee se při smažení nepálí a funguje tudíž stejně dobře jako rostliný olej nebo sádlo. Jídlu dává máslovou chuť. V Indii a na středním východě je ghee nedílnou součástí rýžových pokrmů a sladkostí.

Hnědé krystalky můžete zalít trochou vody a cukru a znovu přivést k varu. Když se voda vyvaří chutná to jako karamelky.

Do ghee se občas pro lepší aroma přidávají curry listy anebo listy betelové.

V Indii se ghee dělá z bůvolího mléka (buffalo milk) a má bílou barvu.

https://www.youtube.com/watch?v=voFX0A5TQKw

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghee ze šlehačky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnkr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ghee ze šlehačky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mnkr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tak snad tu nedopadneme taky tak. Moc by mi chybělo pravé mléko a domácí zabijačka;-)

arrefeena: Tak teď jsem opravdu zmatená. My jsme smetanu sbírali vždycky z nepřevařeného mléka, převařením se z tuku udělá tzv. škraloup, ne? Je pravda, že když jsem dostala hodně kvalitní mléko od příbuzných, dala se smetana sebrat ještě i druhý den, ale už byla méně hustá.

V prodejnách se šlehačka a smetana rozlišuje už v názvu, protože mají různý obsah tuku. Smetana z opravdového mléka ze které se dělá ghee v indii se v běžném supermarketu neprodává, v angličtině se jí říká clotted cream a videla jsem ji jen jednou ve zdravé výživě a to za 5 euro 200ml. Já žiju v Irsku takže tady krávu nemám. Je nelegální pít mlíko od vlastní krávy nebo zabít zvíře, které máte na dvorku a sníst ho. Aby náhodou velkochovy nepřišly o zákazníky. Říkají tomu "bezpečnost" aby jste se něčím nenakazili. Zdejší smetana a šlehačka je více tučná než ta v ČR a říkají jí smetana, dvojitá smetana a smetana ana šlehání. Ale víceméně z každé z nich je okamžitě máslo. Do rolády je to humus. Takže tady češi používají polskou, ruskou a litevskou smetanu. Ohledně sbírání. Dělají to tak, že mléko převaří a nechají ho v lednici. Za 24 hodin seberou smetanu, za dalších 24 hodin seberou znovu smetanu a za dalších 24 hodin seberou smetanu potřetí. Nemám zkušenost s tím, zda se té smetany vytvoří víc nebo ne.;-)
Vyšleháním získáte podmáslí a ghee se vaří kratší dobu. Ale pokud podmáslí nepotřebujete, tenhl ekrok se vynechává. Ghee se dá dělat i z mléka, ze kterého se udělá jogurt a z něj se pak vyšlehá máslo a poté se udělá ghee. To jsem ještě nezkoušela.
Každopádně pokud potřebujete akutně ghee a nemáte doma máslo anebo pokud máte zbytek smetany a nevíte co s ní, můžete z ní před zkažením udělat trošičku ghee a o tom byl tento recept.

Co já si pamatuju tak ze stejného mléka.

cathleen:
...se omlouvám, že jsem se do toho "namontoval":-8
Počkáme tedy na vyjádření autorky...:-)

casino: stejně, jako Terka - u nas se smetana z vychlazeného a odstátého mléka sebrala najednou. Chtéla jsem obyčejné upřesnění, jestli autorka receptu sbírá stále z téhož mleka nebo pokaždé z čerstvého:-p

tejaja:
prečo 3 dni?
Patrně proto, až se pro další zpracování nashromáždí (nasbírá) dostatečné množství smetany;-)

jarda Kadic: Ja viem, že to niekde mliekáreň takto označí, ale šľahačka to ešte nie je. Stále je to smotana. ;-)
casino : cat asi myslí, prečo 3 dni, u nás sa proste smotana pozberala po usadení naraz. :-)

cathleen:
No, "sbírání smetany" je terminus technicus":-)
Nadojené mléko se nechá v klidu a chladu stát, pak se z hladiny sebere smetana...

Nevím, jestli to někdy zkusím :-) ale v surovinách mě zaujala věta o sbírání smetany z mléka po dobu tří dnů...jak tomu mám rozumět?

tejaja: samozřejmě se jedná o smetanu ke šlehání,ale třeba Bohušovická mlékárna vyrábí 32% smetanu a označuje jí šlehačka.:-)) Zrovna jí mám doma, mrkni na “nové foto receptů“,já jí tam.dal;-)

arrefeena: Nechcem do toho kafrať, ale aj to, z čoho vyšľahám šľahačku, je smotana, len viacpercentná. Až po vyšľahaní je to šľahačka. ;-)

Tématické fráze:
sbírání smetany, co udelat ze šlehacky, domácí máslo z kravského mléka, jak udělat šlehačku, sbírání smetany z mléka, dvojitá smetana, jak sebrat smetanu z mléka, jak sebrat smetanu, šlehačka z mléka a s másla, výroba másla z kravského mléka, recepty ze šlehačky, sbírání smetany z kravského mléka, jak se sbírá smetana, šlehačka z mléka a másla, kotlety na šlehačce videorecept, jak se dělá ghee, co je ghee, slehacka z obycejneho mleka, šlehačka z kravského mléka, jak se udělá šlehačka

Suroviny:
šlehačka, smetana

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu