Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 573 kJ / 1 810 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,50 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 365,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vodu nalijeme do 2 litrové nádoby (nejlépe keramické, hlavně ne kovové), přidáme cukr nebo med a droždí v tomto pořadí. Po troškách přidáme mouku.
Krok 2: Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek odpočívat na teplém místě. Přikrýt lze i fólií, ale musí být na volno, aby mohl unikat plyn. Směs začne bublat téměř okamžitě. Necháme kvásek pracovat asi 2 až 5 dní, ale nesmíme ho zapomenout jednou denně zamíchat (navrchu se usadí kapalina).
Krok 3: Až směs přestane bublat a začne navinule vonět, opět zamícháme a buď ihned použijeme nebo uložíme do ledničky. Kvásek by měl konzistencí připomínat těsto na lívance. Kdyby směs zrůžověla a nepříjemně čpěla, dostaly se do ní nějaké špatné kvasinky a musíme začít od začátku.
Krok 4: Před použitím kvásek vyndáme z ledničky a necháme ho pár hodin (až 12 hodin) odpočívat v teple. Pak odebereme tolik kvásku, kolik je ho potřeba na recept a odebraný kvásek doplníme.
Krok 5: Doplnění kvásku: ke zbylému kvásku přidáme 1 hrnek mouky a ½ hrnku vody, možno přidat až 1 hrnek vody, záleží na tom, jak hustý kvásek potřebujeme a opět ho necháme pár hodin (aspoň 12 hodin) v teple „lovit“ čerstvé kvasinky. Pak je opět připraven k akci nebo k odpočinku v ledničce.
Krok 6: Oživení kvásku: jestli kvásek delší dobu nepoužíváme (měl by se použít aspoň jednou za dva tři týdny), musí se oživit. Postup je stejný jako při doplnění.
Zveřejněno 20. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANp1
Moje poznámka
Kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ANp1
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 14 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 20 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 20 hodinami
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Modraska před 5 minutami
Borůvkové muffiny
olivka před 58 minutami
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 58 minutami
Vepřové kostky na česneku
Nikijaho před 1 hodinou
Maďarská houbová polévka
Fitulka před 1 hodinou
Polévka z červené čočky s česnekem
KuchtinkaHaninka před 1 hodinou
Čevabčiči s bramborem
erikpatrik@email.cz před 1 hodinou
Rajská omáčka s karbanátkem
Aknytsirk před 1 hodinou
Kaše z ovesných vloček
Petr9 před 2 hodinami
Kefírová bábovka s mákem.
Beruna před 4 hodinami
Tématické fráze:
kvásek,
kvásek recept,
příprava kvásku,
recept na kvasek,
kvásek příprava,
jak udělat kvásek z droždí,
oživení kvásku,
kvásek na lívance,
jak se dělá kvásek z droždí,
lívance z kvásku,
sušený kvásek jak použít,
recept kvasek,
jak oživit kvásek,
jak udělat kvásek,
recepty z kvásku,
jak se dělá kvásek,
kvásek postup,
jak na kvásek,
kvásek z vody,
přírodní kvásek
Suroviny:
voda,
cukr,
droždí sušené,
mouka hladká
Komentáře (4)
Nádoba z nerez oceli je naprosto v pořádku, ale delší vystavení kovům jako měď, mosaz a zejména hliník, může způsobit problémy. Už jsem slyšela o lidech, kteří si kvásek přikryli hliníkovou fólií a kvásek jim jí "sežral". Ale zamíchat kvásek hliníkovou lžící není problém, když jí tam nezapomete...