Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety ala carbonara

Prostý pokrm z mála surovin, to jsou špagety carbonara jemně vonící slaninou, česnekem i bazalkou. Pokud pospícháme s přípravou oběda, jsou pro nás špagety ala carbonara to pravé! Kdo hledá recept na pravé carbonara, měl by se poohlédnout jinde.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

14. 4. 2010 01:07

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie13 230 kJ / 3 162 kcal
Bílkoviny90,97 g
Tuky155,91 g
Vláknina22,92 g
Cholesterol 605 mg
Sodík 2,30 g
Sůl5,77 g
Sacharidy337,27 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

martiline

27. 4. 2021 12:24

:yes::yes::yes: Moc jsme si doma pochutnali. Výborný recept. Dělávám špagety většinou klasika - boloňská omáčka. Toto byla příjemná změna a mám nakázáno doma dělat častěji. Děkuji za recept. :yes::-8

me2d60

10. 1. 2021 13:44

Dajda: nejvíc mě dokáže rozhodit, když mi někdo nabídne "svíčkovou se sekanou" - to se ve mně pění krev. Jinak s Vámi naprosto souhlasím. Ono to vařené maso - ať je to pravá svíčková, nebo pěkně vypadající přední hovězí = ne moc prorostlé šlachami, je to pořád na bázi hovězího = chuť do pokrmu to dá stejnou. Dělení na to, co je a co není svíčková stejně vzniklo jen na tom, že si někdo vylomil zuby , když si kousnul do šlachy. A nejde o to, zda vaříme z těch "jedině správných surovin", jde o to, nakrmit hladové krky = rodinu tak, aby si i smlsla, ale aby to nezruinovalo rodinný rozpočet. "Levné" recepty zpravidla kritizují pouze ti, kteří si zpravidla vlastními pařáty neumí uvařit ani vodu na čaj - a i na ten čaj radši zajdou do restaurace.... Díky za recept a nenechte se rozhodit. Hodně zdraví a štěstí v novém roce.

Dajda

13. 1. 2018 22:18

casino: Jo, je to tak, vepřová svíčková nebo kuřecí svíčková je bílý vraník. Pojem svíčková se sice vžil jako označení jisté přípravy jídla se smetanovou omáčkou na divoko, ale ve skutečnosti je svíčková označení pro nejkvalitnější kousek hovězího masa, je to vlastně hovězí "panenka", ale to jistojistě víte. ;-)

cathleen

13. 1. 2018 22:15

V diskuzi, která sklouzla do osobní roviny a mimo recept, můžete pokračovat tady:
https://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=4525

casino

13. 1. 2018 12:54

Dajda:
Asi naše psaní bude "odkloněno":yes: ale nedá mi to:
Píšete: " Pro mě to svíčková není až v té chvíli, kdy použiju jiné maso než hovězí."
Dobře, Vepřová svíčková, Sekaná svíčková není SVÍČKOVÁ, že;-)
Myslím, že to byl Pavel Maurer kterému v Puppu podali pod názvem Svíčková klasickou omáčku s plátkem hovězí svíčkové udělané na pánvi...;-( Dotyčný to komentoval jako vrchol drzosti.
No, položme se na otázku: Byla to SVÍČKOVÁ? Nebyla to SVÍČKOVÁ? :-O:-):-D

OT
Lenunka:
Dobře jsem si komentík načasoval, že:-)
Přesně o vteřinu!:-D

Lenunka

13. 1. 2018 12:54

Dajda: tak svíčková byl příklad, ale sama píšete, že to pro Vás přestává být svíčková ve chvíli, kdy někdo použije jiné maso než hovězí, to, co jsem chtěla říct, je stejné - nejde o poměr surovin, ale o ingredience, které tam patří , je už jedno, jestli někdo dá víc nebo míň zeleniny nebo jinou smetanu, ale patří tam kořenová zelenina a smetana. Tisíc lidí se s Vámi bude hádat, že oni dělají svíčkovou z vepřového nebo kuřecího a že je výborná - ano, třeba je, ale není to už svíčková:-)

Dajda

13. 1. 2018 12:18

Lenunka: Proč by měli svíčkovou vařit všichni stejně? Někdo dá sladkou smetanu, jiný kysanou, někdo dá více mrkve a méně celeru a petržele, jiný naopak, někdo zahustí jíškou, jiný pouze rozmixovanou zeleninou a stále je to svíčková! Dokonce ani "svíčkovou" na svíčkovou nepoužívá každý. Pro mě to svíčková není až v té chvíli, kdy použiju jiné maso než hovězí. Fakt je, že někde v hotelu Sacher je schovaný originální recept na jejich světoznámý dort, ale na svíčkovou, špagety carbonara nebo tiramisu? I v Itálii dělají tahle tradiční jídla v každé hospodě jinak, jinak chutnají a jinak i vypadají. Jak chcete rozlišit, co je to "pravé" a co jen "a la"? Žádný zákon na to asi není. Rozhodně nejsem pro, aby se každý piškot s krémem nazýval tiramisu, to je nesmysl, ale jinak bych řekla, že mnoho kuchařů pracuje s receptem kreativně a často ku prospěchu věci. Netrápila bych se s tím, co je pravá svíčková a co ne, vždyť kdo asi tenhle recept uvařil poprvé? Zřejmě si to zapomněl dát patentovat. ;-)

zizala

13. 1. 2018 10:47

Lenunka: Trefně vyjádřeno :yes:

Lenunka

13. 1. 2018 10:32

Paul Sulc: jde o to, že když uvařím jakékoliv klasické jídlo a nacpu do něj všechno možné, tak potom nepoužiji ten tradiční název, ale přidám "ala" nebo "podle mě", a je to v pořádku. Jak říká Zdéňa: "svíčkovou musí vařit všichni stejně, to je jako kdybych hrál něco od Mozarta a rozhodl se, že místo E tam budu hrát CIS". Prostě už je to pak něco jiného:-)

Paul Sulc

13. 1. 2018 10:10

casino nevim co se vam zda netolerantni. To, zer se mi nelibi, kdyz nekdo tvrdi, ze nejake jidlo musi byt presne takove, jako dela on/ona a ne jine? Pamatuji, ze pred 20 lety mi jeden trouba tvrdil, ze majoranka do gulase nepatri, protoze jeho zena ji tam nedava. Koupil jsem mu kucharku'' Gulas pokazde jinak'' A tak velice nerad uznal ze se da delat mnoha zpusoby. Tedy i ta carbonara se da delat ruzne. A o to mi slo, ovsem, pochopit to je zrejme narocne.

Zuzana

13. 1. 2018 07:41

casino: Někdo nabádá k tolranci, jiný šíří mezi lidmi zlo a myslí si u toho že sež... všechnu moudrost světa. Tak si to přeberte.

casino

13. 1. 2018 07:12

Paul Sulc:
No, furt se tu oháníte tolerantností, tak se jí zkuste držet...;-)
bofinka:
Asi je to podle regionu...
***
https://www.labuznik.cz/clanky/uhlirina/
Tak si to přeberte...:-);-):-D

Paul Sulc

13. 1. 2018 02:58

bofinka: jsou , bohuzel , lide kteri strasne radi rikaJI tem druhym, co se patri ci nepatri, jak presne ma neco byt. U jidel chudych lidi je to zvlaste obsurdni, chudaci pouziji prave jen to, co maji.Nekdy maji jedno vejce, jindy treba ctyri, pak je carbonara trochu jina. Muj family doktor je Talian a tak jsem se jej na tu smetanu pral. Rozumne mi rekl, ze proste to je krajove, ba i rodiny to delaji ruzne, kdyz maji smetanu, tak ji daji, kdyz ne, pouziji maslo a kdyz neni ani to, proste jen vejce a olej. I tu pitomou bramboracku dela kazdy trochu jinak, co venkov dal, to tam je. Nekdo dava smetanu do ptacku ci gulase, jiny ne. Meli bychom byt vice tolerantni k ruznym zpusobum vareni.

bofinka

13. 1. 2018 01:40

casino: Myslim, ze neni vubec podstatne, slo o to, co je carbonara.
Italove o spravne udelanych spagetach alla carbonara maji jasno. Kdo si prida smetanu dobre vi, ze UZ to neni carbonara.
Zde autorka na 500 g testoviny dava dva zloutky, melo by jich byt minimalne 5 + 1 cele vejce nebo alespon bilek. Chut opravdicke carbonary je dana vejci, pancettou a pecorinem, smetanou tu chut "naredite" a uz to neni ono.
Kdyz pak pouzijete guancale, neni treba ani pridavat pepr, protoze ho uz obsahuje.
Bazalka, cesnek atd. tez zbytecnost.

casino

12. 1. 2018 23:37

bofinka:
Jaksi jsem nepochopil, co vám chutná víc? :-O:-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: špagety carbonara špagety carbonara se smetanou špagety carbonara recept špagety carbonare carbonara recept na spagety carbonara špagety carbonara recept těstoviny carbonara se smetanou recept špagety carbonara spagety karbonare carbonara špagety špageti carbonara recepty spagety carbonara pravé špagety carbonara spagety carbonara recepty zapečené špagety od babici kuchaře italské špagety carbonara carbonara se smetanou carbonare špagety se smetanou

Suroviny: těstoviny špagety, slanina, máslo, česnek, žloutek, smetana sladká, sýr parmazán strouhaný, sůl, bazalka čerstvá

TopRecepty.cz

Špagety ala carbonara

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k2kE