Prdelačka
Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 546 kJ / 130 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,95 g |
Tuky | 0,34 g |
Vláknina | 9,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 15 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 25,80 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
Moje poznámka
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
Nejnovější recepty
Melounový salát
Přidáno před 14 hodinami
Čabajkové lečo
Přidáno před 16 hodinami
Kuskus s dušeným květákem, kapií a žampiony
Přidáno 8. 8. 2025 06:27:44
Meruňkové knedlíky plněné oříškovým máslem, citrónový sorbet
Přidáno 7. 8. 2025 20:28:56
Švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno 7. 8. 2025 18:58:03
Pikantní polévka z červené čočky s mrkví a kurkumou
Přidáno 7. 8. 2025 18:12:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové kostky po srbsku
Liberko před 1 hodinou
Vepřové kostky na houbách čerstvých i sušených
Sahula před 10 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
Sahula před 10 hodinami
Výborný rychlý makovec
mafinka888 před 11 hodinami
Sýrová roláda
KristynaM25 před 11 hodinami
Povidla ze švestek
h.dvorak před 11 hodinami
Kefírový koláč "na lžíce" se švestkami a skořicovou drobenkou
Petra.21 před 12 hodinami
Houbové rizoto s pórkem (po česku)
radekfiala před 13 hodinami
Výborné kynuté těsto
Peta6 před 13 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
KacaaK před 13 hodinami
Tématické fráze:
zabijackova polevka,
domácí prdelačka,
prdelačka z prejtu,
prdelanka,
polévka prdelačka,
prdelačka z jelita,
prdelačka z jelit,
polívka prdelačka,
prdelacka polevka,
černá polévka,
polévka prdelačka recept,
jelitový prejt,
trdelacka,
jak se vaří prdelačka,
prdelanka recept,
polevka z jelita,
prdelačka polívka,
prdelacka z krve,
jelitová polévka,
prdelonka
Suroviny:
jelito,
česnek,
cibule,
majoránka,
vývar vepřový,
pepř mletý,
brambory,
sádlo,
rýže
Komentáře (55)
Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.
U nás se zas říká této polévce " Černá polévka"
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962
Ta Vaclava je rekneme takova variace (masox, brambor, ryze).
Vysvetleni rozmarynaH opravdu famozni, diky!
Na posledni zabijacce v Cechach jsem byla pred 20-ti lety. Ani tenkrat jsem neslysela vyraz "Prdelacka" a to vim velice dobre, neb mi one polevky vrazili dva hrnce do vysokeho snehu, dali mi stolicku a rekli mi: "Michej furt, pomalu a jiste".
Nevím, jak tomu říkali staročeši
Pozítří jsem pozván na zabíjačku do Holomóca..., tak jsem žádostiv, jak to zovou mladočeši křtění Moravou...
********
U nás ji míváme v mrazáku a když dojde, tak si na ni občas dojdu do bufáče. Kvalita se různí a teď už je mi jasné proč asi...
Nicméně se u nás ten výraz opravdu nepoužíval, ani nikdo jiný ve vsi. Obě polévky miluju