Bábovka z tvarohu
Bábovka z tvarohu už se mezi hospodyňkami značně rozšířila a kdo ji zkusí, nedá na ni dopustit. A není se čemu divit, protože vláčnější bábovku snad ani nenajdete. Menší nevýhodou může být delší doba pečení, ale nebudete litovat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 933 kJ / 3 569 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 118,40 g |
Tuky | 152,80 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 1,38 g |
Sodík | 1,40 g |
Sůl | 3,86 g |
Sacharidy | 427,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh. Krok 3: V míse utřeme žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Krok 4: Pak přidáme tvaroh, citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Mouku s práškem do pečiva a sníh můžeme přidávat střídavě po částech. Lehce umícháme do hladkého nadýchaného těsta. Krok 5: Těsto vlijeme do připravené formy a opatrně dáme do trouby. Krok 6: Pečeme docela dlouho, propečenost bábovky vyzkoušíme vpichem špejle. Bábovka je upečená, pokud špejle po vyjmutí zůstane suchá.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh. Krok 3: V míse utřeme žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Krok 4: Pak přidáme tvaroh, citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Mouku s práškem do pečiva a sníh můžeme přidávat střídavě po částech. Lehce umícháme do hladkého nadýchaného těsta. Krok 5: Těsto vlijeme do připravené formy a opatrně dáme do trouby. Krok 6: Pečeme docela dlouho, propečenost bábovky vyzkoušíme vpichem špejle. Bábovka je upečená, pokud špejle po vyjmutí zůstane suchá.
Zveřejněno 17. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bábovka z tvarohu
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlO3
Moje poznámka
Bábovka z tvarohu
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xlO3
Nejnovější recepty
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno před 15 hodinami
Dort Oreo bez vajec
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Kuřecí tandoori špízy s koriandrovou omáčkou
Přidáno 30. 6. 2025 21:05
Grilovaná kachní prsa
Přidáno 30. 6. 2025 20:59
Barbecue kuře
Přidáno 30. 6. 2025 20:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
janakrejzarova před 16 hodinami
Brokolicová polévka
Kajkajak před 16 hodinami
Koprová omáčka
radekfiala před 16 hodinami
Cuketové soudky plněné sýrem a šunkou
KrisZaezemi před 17 hodinami
Špaldový koláč s pudinkem a jablky
Zabiczka před 18 hodinami
Smetanová polévka s kysaným červeným zelím
MirekFM před 19 hodinami
Jogurtový ovocný koláč
maminka Machulka před 19 hodinami
Buchta "Orgasmus"
veronika_straka před 19 hodinami
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 23 hodinami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 23 hodinami
Tématické fráze:
babovka z mekkeho tvarohu,
bábovka z tvarohu,
babiččina tvarohová bábovka,
tvarohová bábovka 500g tvarohu,
neco z tvarohu,
recepty z měkkého tvarohu,
recepty z tvarohu,
tvaroh recepty,
tvarohová bábovka s kokosem,
recepty bábovka tvarohová 500g tvarohu,
pečení z tvárohů,
měkký tvaroh recepty,
bábovka tvaroh,
tvarohová mňamka,
tvarohová bábovka,
recept na tvarohovou bábovku,
bábovka obrázek,
mnam tvarohová bábovka,
tvarohová bábovka 500 g tvarohu,
bábovka 500g tvarohu
Suroviny:
vejce,
sůl,
tuk hera,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tvaroh měkký,
mouka hrubá,
prášek do pečiva,
kůra citronová,
tuk,
kokos
Komentáře (43)
Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.
Za však zkoušku nic nedáte.
viz konec článku.
Udělala jsem čtyři malé bábovičky. Jednu s hrozinkami, jednu s malinami, jednu s brusinkami a poslední byla jen cistě tvarohová (ta byla nejlepší).
Zbytek těsta jsem dala do koláčové formy a posypala borůvkami. Taky skvělá záležitost.
je výýýborná,krásně vláčná a jak krááásně voní ,hmmm
přidávám bodík+obrázky
a děkuju