Guláš "ala divočina" z papiňáku

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: do hodiny i s přípravou 5 porcí Hovězí maso 39 názorů

Suroviny

1 kg hovězí kližky
20 dkg slaniny
4 větší cibule
1 lžička koření divočina
1 lžička celého jalovce
1 lžička drceného kmínu
1/2 lžičky mletého černého pepře
2 PL mleté sladké papriky
2 PL hladké mouky
sůl na dochucení
voda na doplnění
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V tlakovém hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme na stejně velké kostky nakrájené maso, za stálého míchání necháme zatáhnout, přidáme všechno koření, krátce osmahneme tak 1/2 minuty, aby paprika nezhořkla.

  2. Zalijeme 1/2 l vody, promícháme, uzavřeme poklicí a pod tlakem vaříme 35-40 minut. Ve 2 dl studené vody rozmícháme 2 polévkové lžíce hladké mouky, hrnec po ochlazení otevřeme a vodu s moukou přilijeme k masu.

  3. Necháme ještě 10 minut provařit. Podle chuti dosolíme. Podáváme nejlépe druhý den s pečivem nebo knedlíkem.

Poznámka

Listovala jsem v loňském kalendáři Česká kuchyně 2010 a byl tam krásný dančí gulášek. Trošku jsem si rcp pozměnila včetně masa i koření, večer v papiňáku uvařila a dnes nám chutnal:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 265 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Guláš "ala divočina" z papiňáku

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Handika-děkuji za přidanou fotku:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Frantiska: Fanynko:yes::-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Anna Kocikova: ja sice papiňák nevlastním, ale všechny vaše recepty mam moc rada. Proste to vařím v normálním hrnci :)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Irena: Děkuji za komentář:-K
    Myslím si,že by ode mě nebylo fér,kdybych po pravdě u svých receptů neuváděla všechny použité suroviny a typy hrnců ve kterých jídlo připravuji;-)(Mnozí to tak dělají a mají klid:-D)
    Ale myslím si,že každý má možnost si suroviny i způsob vaření přízpůsobit podle svého.Hrnců a různých dochucovadel je dnes velký výběr:-)
    Paní Anuše Kejřová vylepšovala vodu na podlití masa pár kapkami Maggiho polévkového koření:-Dv jiných kuchařských knihách a kalendářích s recepty se uvádí-použijeme Podravku,Vegetu, vývar z masoxu,slepičí bujón z kostky a dokonce zeleninový bujón z kostky do polévky,ve které je cca 8různých druhů použité zeleniny:-D...No a pak"Babo raď":-p

    Odpovědět

  • Irena Irena(neregistrovaná)

    Anna Kocikova: Souhlasím s Váma.Ať si to každý udělá podle svého.Já za chvíli musím běžet do práce tak sáhnu taky po papiňáku a jdu do gulášku...:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Já si myslím, že právě proto, aby se obohatila omáčka, která nevznikne tím dlouhým dušením. ;-) Proto přidávám tu kostičku hovězího bujónu do krůtího gulášku, aby byla dobrá omáčka, kterou jednak krůtí nevytvoří, jednak se dusí velmi krátce.

    Jinak máte samozřejmě pravdu, jsou horňáci a dolňáci a každý nechť si gulášek uvaří tak, jak mu chutná. Já nemám ráda maso, které je sice po vaření v papiňáku měkoučké, ale rozpadá se na taková vlákna, do kterých nejde pořádně kousnout. Papiňák sice vlastním snad odjakživa, ale používám ho minimálně a rozhodně v něm nevařím ani guláš ani masovou polévku (to už je v opravdu kontraproduktivní), spíše luštěniny apod. No možná mi někdo napíše, že ho neumím správně používat ....... :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Martin: sikulka7: Dajda: :yes::yes::yes:
    Ale máte (máme) to marné...;-(
    Tak jako jsou "horňáci a dolňáci" tak jsou patrně i gulášoví "papiňáci a nepapiňáci":-D
    No, masox používám také..., můžete ale hádat, proč zrovínka v tomto případě autorka a patrně nejen autorka cpe do guláše z KLIŽKY i masox :-((

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Hana: Tak u mě je to přesně naopak. Léta jsem vařila v papiňáku, až jsem přišla na chuť pomalému probublávání. Nevím, jak moji strávníci, ale já rozdíl určitě poznám. Nicméně proti gustu žádný dišputát. Masox nepoužívám, ale občas k jídlu nějakou tu bujónovou kostičku přihodím, spíš bych ji však přidala ke krůtímu guláši než k hovězímu. Hovězí maso si podle mě udělá chuť samo, možná právě tím pomalým probubláváním ......

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Je mi 55 let,třicet let jsem nechávala 3 hodiny probublávat,na padesátiny jsem dostala tlakový hrnec,od té doby mám za chvilku hotovo a nikdo opravdu nikdy nic nepoznal.:-)A masox dám klidně občas taky a žijeme.:-D

    Odpovědět

  • sikulka7: Květuško,děkuji,že jsi přečtení rcp věnovala svůj čas ,cením si i komentáře:-KMasox byl v původním receptu a světe div se,často ho používám i já.Zatím moje rodina i návštěvy žijí bez újmy na zdraví:-)Nikoho nenutím,aby dával do jídla to,co mu nechutná:-8A co se týká přípravy jídel v papiňáku...i moje maminka bude raději stát u sporáku a dvě a půl hodiny hlídat,obracet a podlévat roštěnky:-DKaždý jsme jiný a každý máme svůj rozum.Opravdu nikoho nenutím používat to nebo ono dochucovadlo a vařit v uvedeném hrnci:-K
    Vyzkoušej něco uvařit a přidat,ať se také mohu pokochat...kromě komentářů zatím nic moc:-D

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Hmmm, guláš z papiňáku a ještě s masoxem, určitě náramná dobrota:-((. Zkuste ho někdy bez masoxu a poctivě probublávat alespoň 3 hodiny.. Poznáte rozdíl.Dobrou chuť.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Martin: to je v pořádku,nemám důvod se zlobit:-*:-K


    Comtesca: děkuji:-K:-8

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Nic ve zlém, ale toto počtení mě utvrzuje v mínění, že ženská guláš prostě udělat neumí (omlouvám se těm, které jej umí i bez masoxu a papiňáku a mouky rozpuštěné ve vodě). A to že ho zasypou směsí divokého koření, se to nezachrání.

    Odpovědět

  • Comtesca Comtesca

    Právě jsem ho dovařila a je výborný..posílám bodíka :-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    jakeline::-DDěkuji:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: hovězí guláš v papinaku guláš v papiňáku hovězí guláš z kližky v papiňáku hovězí guláš z papiňáku dančí guláš v papinaku guláš z papiňáku kuchařka - recepty z papiňáku recepty divočina recepty z divočiny vaříme z divočiny divočina recepty divocina maso gulas recepty na divocinu hovězí guláš ala divočina vaříme divočinu guláš z kližky v papiňáku divočina recept recepty.cz divocina hovezi ala divocina hovězí guláš divočina