Vepřové slezinky na špeku dušené v leču

Pokrmy z vnitřností Doba přípravy: 35-40 minut dušení 6 názorů

Pokrmy z vnitřností Doba přípravy: 35-40 minut dušení 6 názorů

Suroviny 4 porce

500 g vepřových slezinek
150 g valašského špeku
330 g zeleninového leča Hamé
1 pl oleje
1 pl hladké mouky
1 cibule
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové slezinky opláchneme, vyřízneme zbytky bránice a slezinky nakrájíme na cm široké proužky.

  2. Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno, špek na kostičky a zeleninu z leča překrájíme na menší kousky.

  3. Do většího hrnce dáme na rozehřátý tuk orestovat špek společně s cibulí, přidáme nakrájené slezinky a necháme zatáhnout.

  4. Poté přidáme pokrájené lečo i se šťávou, promícháme a pod pokličkou na mírném plameni za občasného zamíchání dusíme 25 minut.

  5. Hladkou mouku si rozmícháme ve 200 ml studené vody a po troškách přiléváme do slezinek.

  6. Podle toho, jakou chceme mít hustotu pokrmu, buď vlijeme všechno, nebo dle potřeby. 10-15 minut ještě provaříme, dle chuti dochutíme a můžeme podávat. Jako příloha jsou vhodné brambory.

Poznámka od kuchařky

Trochu jsem experimentovala, lečo přidávám pod různé maso a do gulášů a takto připravené slezinky chutnaly všem. Během dušení jsem nepodlévala, ale musela jsem často promíchávat ode dna, jak to vše houstlo, tak byl náběh na přichytávání. Závěrečnou chutí jsme byli mile překvapeni a určitě slezinky takto připravené u nás budou častěji.

Komentáře k receptu Vepřové slezinky na špeku dušené v leču

  • rebeka:Rebi,vlastní lečo už došlo:-/loni jsem dělala jen pár skleniček,ale i s tím kupovaným byl tento experiment dobrý:-)Dík za komentík i boďana:-)):-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    lečo mám vlastní, taky ho ráda dávám pod masko..slezinu jsem nezkoušela..foto máš opět luxusní:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

  • Za hezké komentíky i hodnocení děkuji:-):-K
    Simuš vepřová slezina chutná něco mezi játry a ledvinkou:-)Je to takové jemnější,než játra.Někdy,když jsem sama doma,nechce se mi vařit a mám slezinky koupené,tak jednu-dvě přihodím uvařit do vývaru s morkovou kostí,pak hotové jen přisolím,pokrajuji a mlsám:-8:-p:-))

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Já jsem ještě nikdy slezinky nejedla ani nedělala:-8 ani nevím jak to může chutnat:-8,ale vypadá to moc dobře;-)+1:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :-):yes:Aničko mám toštěstí, že si sednu,kouknu a vidím Tě s novou nádherou:-K;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřové na špeku slezinky přiloha k leču dušené vepřové na leču slezinkový guláš vepřové slezinky recept guláš ze slezinek vepřové slezinky slezinky vepřové dušené slezinky recepty vepřové slezinky minutka vepřové slezinky na pepři dušene maso na leču dušene maso na leču dušené slezinky vepřové ledvinky na lecu dusene maso z lecem vepřová na leču vepřové maso na leču recept vepřove slezinky