Domácí listové těsto + slané šátečky

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

z celé dávky těsta 48 ks šátečků Slané pečivo 50 názorů

Suroviny

250 g 100% tuku Omega
400 g hladké mouky
100 ml mléka
100 ml vody
2 žloutky
špetka soli
1 pl oleje
lněné semínka
sezamové semínka (nebo celý kmín na posypání)
náplň do 24 ks šátečků :
200 g Lučina
4 pl čerstvé nakrájené pažitky
4 prolisované stroužky česneku
trochu soli a mletého pepře na dochucení
1-2 balíčky oliv bez pecky
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku, tekutinu, žloutky, špetku soli a rukama vypracujeme těsto.

  2. Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.

  3. Mezitím si připravíme náplň na šátečky. Smícháme sýr, pažitku, česnek a dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  4. Těsto rozdělíme na polovinu, jednu dáme do mrazáku pro strýčka příhodu, druhou na mírně hladkou moukou pomoučněnou pracovní plochu(vál) a rozdělíme opět na polovinu.

  5. Z každé půlky rozválíme cca 3mm silný plát, radýlkem nebo nožem rozdělíme na 12 políček, do středu dáme vrchovatou kávovou lžičku náplně, podle chuti 1-2 olivy a zabalíme do“šátečku“.

  6. Šátečky potřeme rozšlehanými bílky s olejem, posypeme semínky a dáme do předehřáté trouby na 3/4 výkon upéct do zlatavé barvy (já mám plynovou troubu, peču cca 12 minut).

Poznámka

Pokud se do surovin na těsto dají tekutiny, které jsou uvedeny, nebo 200ml mléka, či jen samotná voda, není to poznat. Mám to léty odzkoušeno. Dávám vždy to, co zrovna mám.

Do náplně jsem použila 2 obyčejné 1/2 kg bílé jogurty, které jsem nechala přes noc v utěrce rozložené v cedníku při pokojové teplotě odkapat. (libovolná slaná, nebo sladká náplň).http://www.toprecepty.cz/recept/16396-pomazanka-z-...

Z těsta také můžeme dělat záviny(štrůdly)se sladkou, nebo slanou náplní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí listové těsto + slané šátečky

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Už jsem nevydžela a nakrojila štrudl.Božský!
    fantazie ,super. Chutná velice už žeru 2 kousek! Štrudl je z něj lepší než šátečky. Teď bude dilema ,který upéct ,tvuj nebo strakoničák.:-O Mně chutná víc tvuj.:-O :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak jsem upekla šátečky. Z druhé pulky tvarohový štrúdl jednu nohavici. Zadělala jsem podle receptu.Vodu i mléko přidávat postupně,každá mouka je jiná.
    Těsto bylo ve vodě v lednici dvě hodiny. Trošku málo lístkovalo,asi jsem ho moc natenko vyválela.Šátečky mi tři kousky trošku vytekly,ale to ty potvory dělají furt.Dala jsem jenom čtvrt čajové lžičky sul,je to na slané pečivo málo.Šátečky již nejsou,byly okamžitě po vychlazení sežrány. Výborné,ale fakt potřebují do těsta víc soli. Fotku jsem stihla !!!!!
    Štrudl vypadá naprosto báječné ,neprasknul,nevytekl nádherně se upekl 45 minut na 160 horkovzduch.Právě se chladí,nakrojím až zítra uleželý ,když se ho podaří ustrážit.Dnes vyfotím celou nohavici,zítra řez. Nedalo by se to těsto udělat s máslem?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Anna Kocikova:Dneska jsem si nakoupila pórek a Omegu a zítra budu péct.
    Foťák si pujčil synáček,tak nevím jestli pošlu fotečky.A když to bude dobré tak to rozhodně budu péct víckrát.Manžel takové mňamky zbožňuje,takže fotečky budou.:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna:Verunko,věřím,že s tou Tvou náplní to bude moc príma chuťovečka:-p;-)Díky,že ses rozhodla toto těsto vyzkoušet:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Těsto šlo na zkoušku.Upeču slané šátečky. Dávám smetanový sýr strouhnu do něj Nivu a najemno nakrájený pórek.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Milena Menclova:Díky moc za milý komentík:-KTaké těsto nekupuji už více,jak 30let:-))

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Tohle listové těsto je opravdu super:yes: Mám tady podobný recept na jablkový závin;-)

    Odpovědět

  • Milena Menclova Milena Menclova(neregistrovaná)

    Zbyl mi pokrmový tuk od vánoc a tak jsem hledala recepty na jeho využití a našla jsem ten Váš,je to opravdu super těsto,lístové z obchodu už asi ne. Děkuji M.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    ja0411:Janinko,moc jsi mě potěšila:-*Jsem ráda,že jsi s těstem spokojená,že chutnaly i šátečky a věřím,že i s tyčkama budeš mít úspěch(jsou lepší druhý den po uležení,pokud se to stihne:-D)Děkuji Ti:-K:-K

    Odpovědět

  • ja0411 ja0411

    Vždy jsem listové těsto kupovala,ale teď už dělám jedině toto,je daleko lepší,než kupované a super se s ním pracuje.Šátečky už mám vyzkoušené /výborné:-p/ a zítra se chci pustit do tyčinek.Drahuško,moc děkuji za príma receptík:-K:-!:yes::-!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    maja f:Děkuji Ti;-):-KA držím pěsti-ty jsou pro štěstí:-*palce jsou pro kopance:-Dhezký den i Tobě:-)

    Odpovědět

  • maja f maja f

    Aničko, tak mi drž palce, ať zvládnu ty velké "trubky" :-)

    A bodík samosebou přidán :-)

    Tak pěkný den :-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    maja f::-))Manžel se včera v Kaufu také ulakotil:-D:-Dtak mě zase čeká hupsání kolem trouby:-*Jen na ty kremrole si netroufám:-8

    Odpovědět

  • maja f maja f

    Jasně že tohle těsto ještě udělám :-)
    V Kauflandu měli Lando za 10kč, tak jsem je vykoupila :-P
    Mám vyzkoušeno i na kremrolích, opravdu moc dobré a levné :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    maja f:majo,moc děkuji za pochvalu a milý komentář:-K:-Kzároveň se omlouvám,že odpovídám tak pozdě,byla jsem mimo dosah PC:-8
    Ano,je to přesně tak,jak píšeš.V té studené vodě je to na urychlení"procesu zrání":-)Pokud budeš ještě někdy toto těsto dělat,můžeš připravit i večer a dát na noc do ledničky už bez vody.Druhý den se s těstem krásně pracuje:yes:
    Jinak ty slabší tuky moc vhodné nejsou(mám odzkoušeno)Těsto v troubě nenaskočí a je po upečení takové jakoby zdrclé.Tak raději opravdu ten 100%tuk a může to být i Iva.Nevadí,že je to jen 200g balení:-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: listové těsto na slano šátečky z listového těsta slané recept na domácí listové těsto slané šátečky z listového těsta domaci listove testo šátečky z listoveho testa slané náplně do listového těsta listového těsta slané domácí listové těsto recept listové těsto slané recepty slaná náplň do listového těsta listove te›sto recepty šátečky z listového těsta na slano slané šátečky listové testo domácí slané recepty z listového těsta slané z listového těsta listove testo slane recept listové těsto na slano štrudl z listového těsta na slano

Zapomněl/a jsem heslo