Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bobaľky

Bobaĺky jsou tradiční štědrovečerní pokrm na Slovensku. Tady u nás je známe pod různými názvy jako peciválky, opékance, pupáky a podobně. Nejoblíbenější jsou právě s mákem, ale lze je připravit i naslano s brynzou nebo zelím.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava)

10. 11. 2008 22:50

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 723 kJ / 2 324 kcal
Bílkoviny44,63 g
Tuky206,25 g
Vláknina37,50 g
Cholesterol 319 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy53,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kynuté těsto připravíme dle svého oblíbeného receptu nebo např. dle www.toprecepty.cz/recept/21427-buchty/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Paprika Paprika

17. 12. 2008 09:24

Tejajo Ď. ;-) Tohle jídlo opravdu vůbec neznám a moc mě zaujalo. Já mám pro slovenskou kuchyni i zemi slabost. Jezdila jsem tam pracovně a vždycky mně naštvali obědem - mexická restaurace, Poľovnická restaurace, Steakhouse a já bych si tak dala halušky s brynzou, zelňačku nebo i tyto bobaľky.:-p:-*
Babičky věděly, co je dobré. My budeme za chvíli jíst amarouny.:-S

tejaja tejaja

16. 12. 2008 20:03

Paprička, upečené v plátenom alebo papierovom sáčku vydržia dlho, je to čisté kysnuté cesto. Ak ich uložíš do sklenenej fľaše, tak úplne vychladnuté a fľašu nezatvárať aby vetrala. Lepšie je plátené vrecko. Ja som ich tohto roku piekla teraz v sobotu. V obchode sa u nás predávajú tak od začiatku decembra.
Konečná úprava sa robí potom na štedrý deň.

Paprika Paprika

15. 12. 2008 18:26

Tejajo, četla jsem v diskuzi, že už je pečeš na Vánoce. Jak dlouho vydrží, že je pečeš takhle dopředu ???

Gabriela

23. 11. 2008 00:01

:-p:yes::yes::yes:

vybusna vybusna

11. 11. 2008 22:57

nuz tejaja ked ma tak prosis o prepacenie tak ti teda odpustam

tejaja tejaja

11. 11. 2008 22:46

vybusna, prepáč, ale neviem, či je vhodné vyjadovať sa o nejakom jedle ako o hnuse. Nemusí mi chutiť, ale to sa dá povedať slušným spôsobom.

vybusna vybusna

11. 11. 2008 22:16

katka...nuz ale ja ozaj zato nemozem, ze ty si o opekancoch s bryndzou nepocula....btw...ani nie o co stat, je to z mojho hladiska hnus, ale ako sme deti odrastli a kazdy mame svoje vianoce, tak rodicia si znovu robia iba tie bryndzove. ja vlastne nerobim opekance ziadne, pretoze u mna v rodine to nechuti vonkoncom nikomu.

Katka

11. 11. 2008 21:04

I u nás sa bobáľky robia s makom. Presne ako píše tejaja. Musia byť mäkké, ale nie rozmočené. Na strednom Slovensku sa im hovorí opekance. Eště som nepočula, že by sa opekance jedli s bryndzou.

JanaDorazinova JanaDorazinova

11. 11. 2008 20:53

vybusna- tak, teď jsem se s chtí zasmála já. Já jsem tady ten problém měla každý Štědrý den s hrachovou polévkou s opečeným chlebem. Nesnášela jsem ji a každý mne přesvědčoval, že ve skutečnosti je dobrá, jen, že já jsem rozežraná a že nedostanu žádné dárky. Tak coby capart, lačná dárků, jsem každý rok zvracela na záchodě, abych všem udělala radost. Podotýkám, že dnes mám hrachovku moc ráda, jen bez toho rohlíku :-)):-D

tejaja tejaja

11. 11. 2008 13:59

S bryndzou mi to nepasuje:no: U nás na východe je to vždy takto s makom a je to dobrota:yes: Vianoce bez toho nemôžu byť, je to jeden z chodov štedrovečerného menu. :-D

vybusna vybusna

11. 11. 2008 08:20

moji rodicia si robia opekance s bryndzou...nic proti nim...ale ked som bola mala a nutili ma to zjest, tak som sa pozvracala..priamo za stedrym stolom....takze sa poucili, ze nutit ma jest to co chuti im a presviedcat ma, ze si to namyslam a ze v skutocnosti mi to velmi chuti, na mna neplati a robili aj tuto makovu variantu.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: opekance bobaľky s makom bobalky s mákem makové bobaľky opékance s makem slovenské opekance makove pupaky pupaky recept na opékance opekance recept bobalky.sk opekance s makom bubalky buchtičky se sirobem pařené buchtičky opekance- pupáky recept bobajky bobaky cesto na bobalky pupaky recept

Suroviny: těsto kynuté, máslo, mák mletý, cukr moučkový, mléko

TopRecepty.cz

Bobaľky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2koA