Bobaľky

tejaja Kuchařka: tejaja

Sladká jídla 36 názorů

Suroviny

kynuté těsto
1/8 másla
250 g mletého máku
práškový cukr
mléko
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme klasické kysnuté cesto, necháme vykysnúť. Potom z neho šúľame tenké valčeky (asi 1 cm), narežeme ich na 1 cm kúsky a reznou stranou ukladáme na vymastený plech. Upečieme.

  2. Vychladnuté dáme do veľkej sklenenej fľaše alebo pláteného vrecúška a odložíme na chladné miesto.

  3. Asi 3 hod pred večerou sparíme v horúcej vode, ocedíme. Vsypeme ich do veľkej misy a tú postavíme na hrniec s vodou, ktorý dáme na slabý plameň. Prelejeme roztopeným maslom a horúcim mliekom. Vsypeme mletý mak a osladíme. Mlieko lejeme opatrne, postupne, a len toľko, aby ho bobaľky vsiakli.

  4. Zakryjeme a necháme nad parou „dochádzať“. Občas premiešame a prelejeme horúcim mliekom len podľa potreby. Bobaľky musia byť mäkké, ale nesmú byť rozmočené.

Poznámka

Bobaľky sú typické vianočné jedlo, podávajú sa pri štedrovečernej tabuli.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 77 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bobaľky

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    vybusna, prepáč, ale neviem, či je vhodné vyjadovať sa o nejakom jedle ako o hnuse. Nemusí mi chutiť, ale to sa dá povedať slušným spôsobom.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    katka...nuz ale ja ozaj zato nemozem, ze ty si o opekancoch s bryndzou nepocula....btw...ani nie o co stat, je to z mojho hladiska hnus, ale ako sme deti odrastli a kazdy mame svoje vianoce, tak rodicia si znovu robia iba tie bryndzove. ja vlastne nerobim opekance ziadne, pretoze u mna v rodine to nechuti vonkoncom nikomu.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    I u nás sa bobáľky robia s makom. Presne ako píše tejaja. Musia byť mäkké, ale nie rozmočené. Na strednom Slovensku sa im hovorí opekance. Eště som nepočula, že by sa opekance jedli s bryndzou.

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    vybusna- tak, teď jsem se s chtí zasmála já. Já jsem tady ten problém měla každý Štědrý den s hrachovou polévkou s opečeným chlebem. Nesnášela jsem ji a každý mne přesvědčoval, že ve skutečnosti je dobrá, jen, že já jsem rozežraná a že nedostanu žádné dárky. Tak coby capart, lačná dárků, jsem každý rok zvracela na záchodě, abych všem udělala radost. Podotýkám, že dnes mám hrachovku moc ráda, jen bez toho rohlíku :-)):-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    S bryndzou mi to nepasuje:no: U nás na východe je to vždy takto s makom a je to dobrota:yes: Vianoce bez toho nemôžu byť, je to jeden z chodov štedrovečerného menu. :-D

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    moji rodicia si robia opekance s bryndzou...nic proti nim...ale ked som bola mala a nutili ma to zjest, tak som sa pozvracala..priamo za stedrym stolom....takze sa poucili, ze nutit ma jest to co chuti im a presviedcat ma, ze si to namyslam a ze v skutocnosti mi to velmi chuti, na mna neplati a robili aj tuto makovu variantu.

    Odpovědět

1 2 3

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: opekance bobaľky s makom bobalky s mákem opékance s makem makove pupaky pupaky makové bobaľky slovenské opekance bobalky.sk recept na opékance opekance s makom buchtičky se sirobem opekance recept bubalky pařené buchtičky bobaky bobalky z makom parené buchty pupaky recept cesto na bobalky

Zapomněl/a jsem heslo