Boršč s mletým masem

Merylas Kuchařka: Merylas

Doba přípravy: 50 minut přibližně 8 Polévky 11 názorů

Suroviny

350 g mletého masa (mix)
sůl (dle potřeby)
2 bobkové listy (větší)
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
1/2 cibule
250 g bílého zelí
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 rajče (nebo lžíce rajčatového protlaku)
200 g červené řepy (nebo sterilované)
200 g brambor
30 g uzené slaniny
2,5 lžičky mleté sladké papriky
60 g hladké mouky
1 dl sladké smetany
citronová šťáva
trošku cukru (dle potřeby)
Poměry ingrediencí není třeba úplně přesně dodržet, přidávám bez vážení.
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vody dáme mleté maso rozdělené na kousky, přidáme sůl, koření a zvolna vaříme zhruba 20 minut.

  2. Pak přidáme nakrouhané zelí, nahrubo nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, rajče rozkrojené na kousky a brambory na kostky.

  3. Slaninu nakrájíme na drobnější kostky, rozškvaříme, vsypeme papriku, necháme jen zpěnit a ihned přidáme do polévky.

  4. Necháme chvíli povařit a zahustíme moukou rozšlehanou ve vodě a dále zvolna vaříme zhruba 20 - 30 minut. Zelenina před zahuštěním nesmí být moc měkká, dovaří se pak.

  5. Ke konci zjemníme smetanou a dochutíme citrónovou šťávou, podle potřeby cukrem a polévkovým kořením.

Poznámka

Inspiraci jsem čerpala v Recepturách teplých pokrmů, ale recept je hodně upravený, původní byl s hovězím a vepřovým masem a byly použity i kosti. S mletým masem je to rychlejší a nám chutná.

Uvedené množství je zhruba na 8 porcí. Já vždy vařím větší množství a nikdy nezůstane.

Další mé recepty naleznete zde http://www.merylas.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 78 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boršč s mletým masem

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Mám polievky takéhoto typu rada. Vyskúšala som a chutí. :yes::-) Akurát som nezahusťovala podľa receptu, ale urobila som klasickú zápražku : rozškvarenú slaninu som zasypala múkou, trocha opražila, pridala papriku, premiešala, zaliala trochou vody a rozvarila. Až potom som vliala do polievky na zahustenie. Ale to je detail. Takže dobrá. :-p:yes:

    Odpovědět

  • teufel teufel

    Mleté maso by mě asi nevadilo, ale vůbec to nevypadá jako boršč, měla jsem zato, že je na obrázku gulášovka.:-(

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    konfetka: Děkuji za názor.

    Odpovědět

  • konfetka konfetka

    alus.s: tak tenhle ani nedelejte.

    Odpovědět

  • konfetka konfetka

    vubec to nevypada jako boršč. to nemyslite vazne. mate tam napsat ze je to polevka podle Vašeho receptu. a ne psat ze je to borsc. to je stejny kdybych uvarila " vepro knedlo zelo" z krupicky :D :no:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Chucker, já vím;-) Je to naše taková domácí rychlejší varianta a nějak si na ni rodina zvykla a to mleté maso jim nevadí;-)

    Odpovědět

  • chucker chucker(neregistrovaný)

    Až na to mleté maso - pokud uvaříš alespoň ze tří druhů masa je tato polévka vynikající.Zelenina souhlasí.Závěrečné dochucení cukrem a citronem(může být i ocet).

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    No :-8 když nemám čerstvou řepu, tak dám sterilovanou. U nás v obchodech čerstvá řepa celoročně v nabídce není.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    tady zase mleté mix maso a sterilizovaná řepa!:-))

    Odpovědět

  • alus.s alus.s

    ještě jsem boršč nedělala :-8 baštím ho v práci kde je vynikající...ale co není může být

    Odpovědět

  • korcka korcka

    díky za TIP...už dlouho jsem boršč nedělala;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: boršč z mletého masa receptury teplých pokrmů online boršč receptury teplých pokrmů ke stažení recepty teplých pokrmů receptury teplých pokrmů on line receptury teplých pokrmů receptury teplých pokrmů ke stažení zdarma boršč z mletého recepty ke stažení zdarma červená řepa sterilovaná boršt z mletého masa pokrmy z mletého masa kuchařky ke stažení rozdeleni polevek receptury teplé kuchyně receptury teplých pokrmů polévky pokrmy z cervene repy boršč recept z mletého masa boršč recept

Zapomněl/a jsem heslo