

Výborné kokosky bez naležení
Suroviny 4 porce
- 14 dkg strouhaného kokosu
- 20 dkg moučkového cukru
- 4 ks bílků
- 2 dkg strouhanky
- 1/2 dcl bílého vína (stačí trochu vody s citronem)
Postup přípravy receptu
Ve vodní lázni ušleháme sníh z bílků, pomalu přidáme moučkový cukr, kokos a strouhanku, přilijeme víno.
Na plech, vyložený pečícím papírem, lžičkou tvarujeme kokosky. Pečeme velmi zvolna (asi 100-130°C) asi 20 minut.
Troubu raději hlídat, já peču více plechů najednou, takže je i přendávám, aby ty dole nebyly bledé.
Poznámka od kuchařky
Jsou vyzkoušené, nepřilepují se, jsou hned křehké.
Mně se díky horkovzduchu loni trochu ty nahoře "chytily".
Asi to znáte...přendavat plechy...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Výborné kokosky bez naležení
-
Já sem asi zase začnu chodit, nasmála jsme se kurzu češtiny a ne kokoskám, kterých recept zas úporně hledám s tím mým věčným stěhováním posledních let... doufám už naposledy.
Takže žádné výpisky, které jsem potratila, má od všeho teď přímo originály z mládí a tím to končí, dám si je do trezoru, kokosky jsem pro změnu tentokrát nespálila, leč nemohla ty bledule dopéci, až jsem jim dala 200st.
A je to, jsou ve špajzu, ze čtyř dávek! a čekají na "uležení, naležení, či co ještě", ale mezitím podléhají útokům mlsounů.
Vlaďka to vyřešila, nemohu se přestat smát, když to čtu.
A mám zaděláno na to, co se má péci měsíc předem, taky "naležet, uležet a rozležet", jenže to jsem dělala já, tak k jídlu to bude o velikonocích.
Sádlové jsme letos dělala i bez kakaa - poprvé, jinak se udělaly ukázkové, ani roztečené, ani jinak nevzhledné, prostě normální... -
tak jsem natrefila na tyhle kokosky mám v lednici zbylé bílky, tak udělám a nebudu mít problém s uležením nebo "naležením" slupneme je hned
ani nevadí že nejsou vánoce bude ňamka ke kávičce už teď.
Díky za inspiraci a bodík je za to tam.
-
maiva:Tak jsem znejistěla. Co bodrá češtinářka a autorka mnoha výrazů a slov (už jsem to párkrát schytala), nevymyslela jsem to slovo k potěše vás všech nakonec já ????
Ale co, přeložte si to do svého jazyka, co je tím myšleno přece víte, tak o nic nejde. -
Bez naležení
je docela zvláštní výraz. Myslím, že běžně se užívá odležení, uležení /ať se týká cukroví nebo masa/.
-
No, co se domluvy týče, jde hlavně o to, zda se lidé dorozumět chtějí.
Zvlášť když se jedná o jeden jazyk.
Jinak když se mohou domluvit dva cizinci, co neznají cizí řeci, tak tohle už je asi jen slovíčkaření... -
Laďka: no vidíš a u nás se výraz "uležení" používá spíš u gulášů, omáček, syrečků atd.....
, kdežto "odležení" u mcukroví, aby změklo, ale to jsou faááákt drobnosti, dyk lidi se pochopěj a domluvěj
-
Roxana: Jana Remkova: Anička (neregistrovaný/á):
Taky si myslím, že Roxana myslela "odležení" jak píše Spagetka. Já osobně bych napsala "uležení". -
Roxana: určitě jsi použila váš výraz, ale není to nic, co se nedá pochopit.... prostě se leccos musí nechat odležet, u vás naležet, já s pochopením problém nemám
-
spagetka:Tak nevím co je správně. Asi půjdu kouknout někam do jazykovědy. Nikde jsem nepsala, že si na kokosky půjdu lehnout, ačkoli bych šla hned a to do postele. Bez kokosek.
Třeba je to krajové, ak se to řekne - je tím myšleno to, že se dají jíst hned, jsou vláčné a ne tvrdé.
Tys to pochopila.
Jinak zpravidla perníčky, zázvorky, kokosky, i ty moje medové koláčky jsou jak kámen a za pár dnů jsou vláčné.
Asi půjdu pátrat - jak se to říká odborně.... -
Anička: autorka myslela zcela určitě výraz bez "odležení"
-
Jani Remková, mě by taky zajímalo, co je to "bez naležení"
To si u jiných kokosek mám na to lehnout
-
Roxana: Rádo se stalo,mně je moje polovička taky ujídá,proto 3 dávky.Doporučuji také nalámat do zmrzlinového poháru.
-
Alexiss: Děkuji, jsi zlatíčko, manžel je strááášně miluje, a co je s tvarohem, to už vůbec je favoritem ve všem!
-
Roxana: Jsou tu pod názvem "Kokosové pusinky s tvarohem". Je to úplně stejný recept,doporučuji.
-
Roxana: Podívám se,kdyžtak napíšu,bez fota.Tuším Apetit prosinec 2006.