

Kolac s horkou cokoladou
Suroviny 6 osob
- 100 g zmekleho masla
- 40 g mouckoveho cukru
- spetka soli
- 1 vejce
- 200 g prosate hladke mouky
- 1 lzice na praci s testem
- Napln:
- 200g hořké čokolády
- 2dl sladké smetany
- 5 polévkových lžic mléka
- 1 rošlehané vejce
- Navíc:
- sušené ovoce na zatížení těsta
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme těsto, v míse utřeme máslo, cukr a sůl a pak za stálého míchání přidejte vejce a vymíchejte hladkou a jednolitou hmotu.
Za stálého míchání do ní dále přidávejte postupně mouku, dokud se nespojí s původní hmotou, vypracujte těsto a nechte je 2 hodiny odpočívat v ledničce.
Předehřejte troubu na 180°C, z těsta vyválejte placku o průměru 33cm.
Vymažte dortovou formu o průměru 26cm a vložte do ní těsto, propíchejte je vidličkou a zakryjte pečicím papírem a ten zatěžkejte sušeným ovocem, pečte 15 minut, po upečení sušené ovoce a pečicí papír odstraňte.
Připravte si náplň: Čokoládu rozdrťte na malé kousky a přilijte k ní mléko a smetanu a vse míchejte v hrnci na velmi mírném ohni tak dlouho, dokud nezískáte hustou kaši, poté hrnec odstavte z ohně a směs ještě míchejte, aby byla zcela jednotlivá.
Do náplně přidejte rozšlehané vejce a směs nalijte na upečený korpus, poté formu vraťte do trouby a korpus pečte ještě 10 minut.
Dort nechte vychladnout a poté jej uložte na hodinu do ledničky, posypte jej kakaem a podávejte.
Poznámka od kuchařky
Nez testo ulozite do lednicky,zabalte je do potravinarske folie
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kolac s horkou cokoladou
-
Taky jsem měla problém s názvem (viz. komentáře dole
). přidala jsem ještě fotku na řezu a musím vám napsat, že chuť je opravdu luxusní
+++
-
Gabčo, mrkni do textu - není tam jediný háček...
-
Asi by se měl opravit název "Koláč s hořkou čokoládou"
-
Papričko, vypadá nádherně
a chutně
-
Pekla jsem včera večer a dnes ho mám v práci pro pohoštění kolegů. Bodík, fotku řezu a hodnocení chuti tedy bude později.
-
Já jsem myslela, že je to koláč, ale v půlce receptu jsem se dočetla, že jde o dort
a vypadá to, že bude asi dobrý
-
Takéto čoko koláčiky milujem.
Ale buhužiaľ ich okrem mňa nikto nemá rád,
že sú horké.Vždy ich jem sama.
-
Já si taky myslím, že to ovoce je pak nepoužitelné, fazole jsou lepší. Ale třeba se autorka nezalekla našich komentářů a dovysvětlí
-
Špagi - já vím, že je to tam napsané, ale zajímalo mně (a tuším že Žížalku taky) jestli je to suché ovoce potom znehodnocené, nebo je OK a dá se ještě na něco použít. Vždyť je celkem drahé a byla by to škoda.
-
Žížalko a Papričko, ale tam je napsané, že pečící papír a ovoce se odstraní, ale s těmi fazolemi souhlasím
-
No vidíš Žížalko, na to jsem se zapomněla zeptat. Pokud je to pečení naslepo, tak jsou vhodnější fazole nebo jiná luštěnina - je to levnější a dají se použít opakovaně.
-
Recept se zdá být zajímavý, ale není mi zcela jasné to sušené ovoce.
Chápu to dobře, že funguje jen jako zátěž? A pak se do moučníku vůbec nadává? A co při pečení, nespálí se? Tím pečením se ale asi znehodnotí, ne?
-
Tak to ano, já se nedívala, pak je to něco jiného a určitě si monikach dá pozor, zas by to byla škoda, kdyby to zapadlo jen kvůli nepozornosti
-
spagetko, jí vím, ale dívala jsem se na její druhý recept a tam háčky a čárky má, takže českou klávesnici má k dispozici. Já ji za to nekritizuji, ale potom mohou vznikat nedorozumění
-
maris, autorka nemusí mít českou klávesnici s diakritikou