Věnečky
Věnečky z odpalovaného těsta nesmí chybět na žádné oslavě a hostině. Jsou tradičním zákuskem naší kuchyně. Jemné a nadýchané těsto doplní lahodný vanilkový krém s rumovou vůní. Naplněné věnečky pak stačí pocukrovat nebo polít rumovou polevou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 689 kJ / 3 750 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 140,32 g |
Tuky | 98,23 g |
Vláknina | 8,70 g |
Cholesterol | 2,68 g |
Sodík | 1,20 g |
Sůl | 2,70 g |
Sacharidy | 541,12 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do hrnce dáme vodu, tuk, špetku soli a zahřejeme k varu. Jakmile se tuk rozpustí, vsypeme mouku a mícháme, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny hrnce. Necháme vychladnout, občas promícháme.
Krok 2: Do částečně nebo úplně prochladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém a bílky. Plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto dáme do cukrářského nebo plátěného pytlíku s trubičkou a stříkáme věnečky na papír.
Krok 3: Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě pečeme 10-15 minut. Hlavně nesmíme prvních 10 minut troubu v žádném případě otvírat, věnečky by klesly.
Krok 4: Po vytažení z trouby věnečky necháme vychladnout, dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a druhý den rozkrojíme (jsou pak jemnější).
Krok 5: Po vychladnutí naplníme věnečky krémem a povrch pocukrujeme nebo vrchní rozkrojený díl před přiklopením spodního dílu namáčíme do rumové polevy.
Krok 6: Příprava krému: Z mléka, pudinkového prášku a žloutků uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přidáváme zchladlý pudink, který jsme vyšlehali s rumem.
Krok 7: Rumová poleva: všechny suroviny spojíme a třema vařečkou, než dostaneme požadovanou konzistenci na polevu.
Zveřejněno 4. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rq4
Moje poznámka
Věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rq4
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 7 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 7 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 13 minutami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 1 hodinou
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 3 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 4 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 4 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 5 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 5 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 5 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 6 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 6 hodinami
Tématické fráze:
věnečky,
věnečky recept,
recept na věnečky,
poleva na věnečky,
rumová poleva na věnečky,
pudinkovy krem do venecku,
recept věnečky,
venecek,
krém do věnečků,
krém na věnečky,
náplň do věnečků,
poleva na věnečky recept,
pečeme věnečky,
věneček z kaštanů,
věneček recept,
recepty na věnečky,
recepty venecky,
poleva na žloutkové věnečky,
vanilkove venecky,
žloutkové věnečky
Suroviny:
voda,
tuk hera,
mouka hladká,
sůl,
vejce,
bílek,
mléko,
rum,
pudink vanilkový,
žloutek,
máslo,
cukr moučkový,
cukr moučkový,
rum,
mléko
Komentáře (16)