Dyňanka ( dziňanka ) nebo zrozumitelně tykvová polévka

tejaja Kuchařka: tejaja

Polévky 22 názorů

Suroviny

500 g dýně (tykev)
1 cibule
olej
250 ml sladké smetany
1 lžíce hladké mouky
sůl
olej
kopr
tarhoňa nebo rýže
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Tekvicu ošúpeme, očistíme od jadierok a nastrúhame na špeciálnom strúhadle ( robí dlhé a hrubé rezance ).

  2. Na troche oleja orestujeme nadrobno narezanú cibuľu, pridáme nastrúhanú tekvicu, osolíme a podlejeme vodou. Dusíme 5 min.

  3. Múku rozhabarkujeme v smotane a vlejeme do tekvice. Dolejeme mliekom na potrebnú hustotu a povaríme asi 10 minút. Podľa chuti dosolíme a vsypeme nasekaný kôpor. Ihneď odstavíme z ohňa.

  4. Tarhoňu alebo ryžu do polievky uvaríme zvlášť.

    Polievku podávame s uvarenou tarhoňou alebo ryžou.

Poznámka

Na túto polievku sa používa výhradne tekvica ( tykev ), nie cuketa ani iná dyňa. Tekvicové "rezance" musia ostať chrumkavé, nesmú byť rozvarené.

Je to polievka, ktorá sa u nás na východe varí často a podľa toho, kde ju varia, sa jej hovorí buď dyňanka ( u nás na Šariši ) alebo dziňanka ( ďalej na východ ).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dyňanka ( dziňanka ) nebo zrozumitelně tykvová polévka

  • Marian Marian(neregistrovaný)

    Dyňa, alebo hryžaca dyňa je naozaj ovocie, na vychodze je dziňa výraz pre všetky tekvice, dýně a chybně aj pre cukety. Tak či tak recept fajný ja som robil s tekvicou a podarilo sa, chytnalo všem i v čechách. <3

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    cecilka:
    Ci ju moji rodicia poznali, alebo nie, to uz dnes nemôzem zistit.
    Nastastie sme doma nieco podobné, ako uvádzate, nikdy nejedli.
    Bodaj by som sa bol narodil po r. 1989... a tam, kde som dnes!
    V tom case som uz mnoho rokov, nastastie, zil za hranicami Ceskoslovenska!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    cecilka: Cecilka, kľudne môžeš nastrúhať aj na tom veľkom slzičkovom strúhadle, len zruš to 5min dusenie. Zvoľ opačný postup : orestuj cibuľu, zalej smotanou a povar. Urobíš v podstate niečo ako bešamelovú omáčku. Až potom zalej potrebným množstvom mlieka a vlož nastrúhanú tekvicu. Nechaj prejsť varom a stačí to. Tekvica by mala ostať celá.
    Ale teraz ma napadlo, možno máš krájač na hranolčeky, tým to ide vynikajúco narezať tekvicu. ;-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Tejaja, čo sa stane, keď tekvicu nenastrúham na špeciálnom strúhadle-také nemám, iba obyčajne, s veľkými okami.
    ďakujem za odpoveď

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Vážený/á Pepe, dyňa aj tekvica je zelenina. Je to totiž jednoročná rastlina a je to také guľato-oválne,zvonka zelené a z vnútra červené=dyňa.Tekvica môže byť tiež z vonka zelená, no vnútri je žltá, má semienka, ktoré sa sušia, pražia, jedia ako "buráky".
    Ovocie je plodom trvaliek=stromov.
    A zrejme ste sa narodili až po r. 1989, keď používate tekvicu ako Halloween dekoráciu. Tento nezmyselný sviatok sa k nám dostal až po tzv. nežnej.Predpokladám ale, že vaši rodičia sa narodili skôr=tekvicový prívarok prípadne polievku poznajú.A nepochybujem, že ju varili aj vám.
    P.s.milujem ignorantov ako ste vy!

    Odpovědět

  • hosta hosta

    kvalita googlové odpovědi odpovídá kvalitě formulace otázky:-))

    http://www.telereceptar.cz/vse-o-tykvich-s1126CZ
    rozdělení tykví (dýně je jeden z poddruhů tykví)

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    Ten "podivín" si to totizto na Google nasiel predtým, ako sa pýtal. A zatial nedostal odpoved. Jedine, ze jeho komentár a hlavne "jedovatý" komentár. p. Tejaje bol autorkou zmazaný!!!

    Odpovědět

  • Navir Navir

    tejaja: Teri, nenech se vyprovokovat ;-) ten podivín se chce dohadovat :-D Kdyby ho to opravdu zajímalo, tak si to najde na googlu :-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    hosta: Ďakujem, už som prečítala a stiahla som si to. ;-)

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    Prekvapuje ma, že niekto používa tekvicu na jedenie. My to poznáme len ako produkt pre deti na Halloween.
    Myslím, že dyňa je ovocie na jedenie a nemá nič alebo len málo spoločné s tekvicou.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka: tejaja: když už jsme u těch méně známých názvů, přidám do diskuse (sem to nejde) co třeba vás na Slovensku pobaví:-)-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    magdalenka: Magduška, je to spisovné slovo:-), pridala som fotku z Krátkeho slovníka slovenského jazyka. ;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    hosta: nebo kvedlačka:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    magdalenka:u nás se říká kverlačka:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja som bola presvedčená, že "habarka" je nespisovné slovo...
    http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=haba...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: dinanka recepty :dýňanka kabačka tykvová polívka recepty tykvová polívka habarka polevka z tekvice těkvica polévka recept dinanka recept slovenská dyňanka recept polívka z tykev recepty zelená dyňa dynanka polievka dziňanka privarok polívka tykvová slovenská dýńanka slovenské recepty - tekvica tykev halloween recept www,telereceptar.cz dzi nanka