Dort Myší mejdan na bochníku sýra

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 7 názorů

Suroviny

► Kruhový korpus (slepený ze dvou plátů)
► Potahovací hmota
► Modelovací hmota
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dorty ve tvaru sýrových bochníků se spoustou roztomilých myšek budily velký obdiv již v dobách, kdy měly potahované dorty čas největší slávy teprve před sebou. Řada dortařek ale dodnes přemýšlí, jak tento originální motiv ještě vylepšit. Tento pro vás připravila paní Ivana Egrtová:
    Dorty i bochníky sýra mívají stejný kruhový tvar, ale nedaří se vám stále vytvořit na řezu žlutě potaženého korpusu věrohodné vzduchové bubliny, tak typické pro ementál? Potom v něm naznačte pár otvorů prohlubněmi vytlačenými kosticí s kulovou hlavou a zbytek poklaďte plátky buď tmavšími, či světlejšími (připomínají sýr krájený), do kterých žádané díry vypíchnete kruhovými vykrajovačkami různého průměru.

  2. JAK NA TO KROK ZA KROKEM:
    Z kruhového korpusu slepeného ze dvou plátů a potřeného hladce punčovinou vykrojte třetinový díl, a rozdělte jej na dva menší.

  3. Řezné plochy ve zbylém „bochníku“ potřete tence trochou krému a podobně namažte rovněž obě oddělené trojúhelníkové výseče.

  4. Korpus potáhněte větším plátem potahovací hmoty obarvené do světlého sýrového tónu. Povrch pečlivě uhlaďte a přebytky odkrojte.

  5. Část hmoty obarvěte do sytějšího tónu (oranžová), z rozváleného plátu vyřízněte obdélník a vypíchněte v něm různě velké otvory. Plátek přetáhněte přes řezné plochy v základním korpusu a přesahující okraje odkrojte. Získá tak vzhled sýrového bochníku.

  6. Světle žlutým plátem obalte i obě trojúhelníkové výseče a řezné plochy opět přetáhněte sytým plátkem s kruhovými otvory

    Větší výseč přiložte ke korpusu na čtvercové podložce a menší překlopte nahoru. Kuličkou vyznačte v povrchu dortu prohlubně.

  7. Boky základního bochníku pak potáhněte červeným pruhem potahovací hmoty a nařaste jej. Bude vyhlížet jako voskový obal.

  8. Ze zbytku oranžové hmoty vyválejte plát, opět ho „naděrujte“ a pak rozdělte nožíkem do podoby několika sýrových plátků.

  9. Připravené plátky přehoďte ledabyle přes základní bochník i přes kruhové výseče a naaranžujete mezi nimi jednotlivé myšky.

  10. Tu bude z bochníku „vyčnívat“ pouze šedá hlava s nožkami, jinde zase prdelka. A nezapomeňte i na čtyři postavičky kompletní.

  11. Torza a figurky myší sestavte dle modelů nahoře či vpravo a na dortu jim domalujte bílé jiskry v očích, případně další detaily.

  12. Nakonec opilé hlodavce doplňte několika bílými pohárky a lahvinkami vymodelovanými z kousků zelené hmoty (etikety jsou růžové).

  13. OPILÉ MYŠKY SKLIDÍ VŽDY ÚSPĚCH!

    V podstatě si vystačíte se 4 základními modely opilých myší; všechny se navrch skládají ze stejných částí. Stačí „díly“, tedy hlavu, trup a páry nohou dle potřeby obracet. Odlišné je jen torzo zadečku s ocáskem.
    Jedna z myšek si spokojeně hoví na dortu s hlavou podloženou přední nožkou, zatímco druhá je již namol a vyspává opičku. Třetí se udělalo nevolno (obrácená očka) a snaží se na hraně nadýchat trochu kyslíku. A poslední sedí dole opřená o dort a doslova funí, jak je přecpaná lahodnou hostinou. Myší mejdan pomalu končí…

Poznámka

Podrobný fotonávod na přípravu myšího dortu i postup při výrobě myšáků najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/dort-jaky-se-hned-...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 70 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort Myší mejdan na bochníku sýra

  • majka majka(neregistrovaná)

  • drahulin drahulin

  • magdalenka magdalenka

    cathleen:ja som si to všimla tiež (celkovo je to krásna práca) a brala som to ako úmysel - farebné zvýraznenie.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Recept na dort nehodnotím, dělávám tak málo, že neodhadnu.
    Jen drobnost - přitom, jak docela hezky je námět zpracovaný, mě zarazilo, že má na sobě bochník sýra přiloženy dírovaté plátky jiné barvy a ještě jen někde. Dost to tahá oči:-8 (jako sýr na sýru?)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ja malokedy davam bod, bez toho, zeby som nevyskusala, ale teraz jednoducho MUSIM, nedalo by mi to.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jardo, ten je suprový, máš ho krásný a 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Je nadhernej! Mysi dorty mam moc rada:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: potahovaný dort sýr a myšky ivana egrtova dorty dort syr a mysi dort s myšima mysí dort dort ve tvaru syra dort myšky v sýru bochník sýra dorty ivana egrtová ivana egrtová dort ve tvaru syru dort opilé myši dort mysi dort myši na sýru dort s myší dort syr a mys dort sýr s mýší dort opile myšky dort sýr s myšima dort myši a sýr

Zapomněl/a jsem heslo