

Mraveniště - Ameisenkuchen
Suroviny
- 4 vejce - žloutky a bílky zvlášť
- 50 - 100 g krupicového cukru (v původním receptu bylo 250 g, ale vzhledem k hodně sladkému vaječnému likéru a čokoládové rýži jsem ubrala takhle hodně a nám to zcela vyhovovalo, bábovka nebyla přeslazená. Máte-li rádi hodně sladké, klidně dejte cukru víc)
- 250 g másla
- 250 g hladké mouky
- 250 ml vaječného likéru (eierkoňaku)
- 1 sáček (13 g) kypřícího prášku do pečiva
- vanilka (dávám mletou, tak špetku)
- špetka soli
- 100 g čokoládové rýže (cukrářské zdobení)
- tuk na vymazání formy
- mouka vysypání formy
Postup přípravy receptu
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Formu (bábovkovou nebo třeba na biskupský chlebíček či srnčí hřbet, ale mohou být i muffinkové formičky) vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Troubu předehřejeme na 180°C. Zváženou mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme čokoládovou rýži. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
Na kousky nakrájené změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, postupně přidáme žloutky a ušleháme hladký jemný krém. Do něj zamícháme vanilku, likér, moučnou směs a vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme půl hodiny ve vyhřáté troubě, pak snížíme na 160°C a dopečeme. Upečené těsto se nelepí na vpíchnutou špejli.
Horkou bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Někdo ji po zchladnutí ještě polévá čokoládovou polevou a povrch sype zbylou čokoládovou rýží, ale nám stačila a chutnala i takhle.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla na několika německých webech a upravila si ho.
Pokud vám zbylo 1/4 l vaječňáku od Vánoc, je to moc dobrý způsob, jak ho upotřebit ;-)
Bábovka je voňavá, vláčná a moc dobrá.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mraveniště - Ameisenkuchen
-
MajkaM:
Skvěle sis poradila. Jsem ráda, že se recept osvědčil a že chutnalo. Díky za zprávu
-
Bábovku jsem pekla včera. Je opravdu výborná. Neměla jsem sice vaječný koňak, ale vyrobila jsem si ho z jednoho vajíčka, necelého deci salka a rumu. U nás se moc nepije, ale bábovka je po něm voňavá a vláčná. I manželovi, který bábovky nemusí, chutnala.
-
Dajda: Pečiem aj v starej hliníkovej, aj v sklenenej a nemám problém s vyklopením. Pritom tá sklenená má dosť ostré uhly. Piekla som v nej aj v plynovej rúre, keď sme vymenili sporák, pečiem v elektrickej a nemala som nikdy problém. Skôr to bude vymastením.
-
zizala: Také peču bábovky, dorty i hřbety ve starých hliníkových formách a nemám problémy. Moje maminka nedala dopustit na skleněnou formu na bábovku. Kamarádka si ji proto koupila taky a nevyklopila a nevyklopila. Možná záleží i na kombinaci materiál formy versus trouba.
-
Dajda:
Bábovkovou formu mám z varného skla a pak jednu starou hliníkovou, ve které peču malé bábovky. My jsme doma vymazávali změklým máslem, na kynutou i sádlem. Vysypat lze moukou nebo kokosem, někdy i dětskou krupičkou. Řekla bych, že záleží spíš na tom vymazání, aby tuk byl opravdu ve všech záhybech.
Bábovku peču vždy do té doby, dokud se sama od krajů neodchlipuje, zkouška špejlí je jen na jistotu. Pak vyjede z formy skoro samaKaždý má svůj osvědčený způsob, hlavně že to funguje
-
zizala:
casino: Vyklápění je opravdu o zvyku a o tradicích a samozřejmě také o dobrém materiálu formy. Kde to jde, dám pečící papír, ale u bábovky to opravdu nejde, takže tam kombinuju 2 rady, každá z nich pochází z jiného zdroje.
1. Formu vymažu 2x tekutým máslem.Po prvním vymazání dám formu do chladu (ledničky), aby nátěr ztuhnul.
Pak vymažu znovu a vysypu polohrubou moukou.
2. Moučník nevyklápím hned po upečení, kdy se těsto leckdy ještě drží okrajů - neboj, žížalko, nic se nezapaří. Formu položím tak, aby k ní zespodu mohl vzduch a přikryji ji utěrkou. Pára naopak okraje těsta od okrajů odchlípne. Po jisté době vlažný moučník vyklopím a dám na mřížku vychladnout zcela.
Peču-li dort, dám na dno formy kolo pečícího papíru, které přetřu velmi zlehka tuhým másem, okraje nevymazávám. -
casino: Díky za zprávu
Já vyklápím moučníky z forem vždy zahorka, aby se pořádně vydýchaly. Vyklápím na mřížku. Bála bych se, že se nevyklopený moučník zapaří, ale možná je to jen o zvyku
Když dobře vymažu a vysypu formu, nemám obavy, že by se bábovka špatně vyklopila. Pokud si tedy omylem, jako zde, vymazání a vysypání nenaruším -
...kromě mouky jsem zaměnil i čokodrobenku (doma nebyla) za sekané čokopecky (byly doma) Takže místo mravenců jsem pekl spíše termity.
...a ještě jsem použil pouze 2 žloutky, protože vaječňák podle Sandtnerky byl ze 12 žloutků na 1/2 litru rumu.
...a ještě jsem přistrouhl žluté kůry.
Těsta bylo na dva hřbety ze srnce
Bábovky nepeču, tak nevím, jak se vyklápí horká BÁBOVKA. Srnčí hřbety (zpravidla chlebíčky biskupské či ovocné) nechávám úplně vychladnout, pak formu krátce nahřeji (v horké vodě, vzhůru nohama pod grilem) a výrobek bez poškození povrchu vyklepnu) Zde jsem jednu fofmu vyklepl ještě za horka, druhou po vychladnutí. Na přidaném obrázku ten rozdíl moc vidět není, ale v reálu je zřejmý.
...málem bych bylo zapomnělo: mraveniště nám CHUTNALO -
casino:
Díky za vyzkoušení a fotku. Chutnalo?
-
-
Teda, tady jsou tak krásný komentáře, že půjdu koupit vaječňák a taky to vyzkouším, ono to vypadá opravdu véééélmi žravě
Už je v oblíbených
-
zizala:+Dakujem
-
Jarka, vyzerá to na reze báječne
-
Klara: Klárko, myslím, že by to šlo, už se mě ptala i kamarádka, že má jen kávový likér. Konzistence je podobná, jen výsledná chuť bude pochopitelně jiná
-
Bábovka vypadá famózne
. Mám otázku, vaječný likér sa dá nahradiť iným? povedzme čokoládovým. Mám ho doma zo 3 roky
a neviem, kde ho použiť.