

Rýžové závitky se špenátem a uzeným Šmakounem
Suroviny 3 porce
- asi 16 ks kulatého rýžového papíru
- 200 g uzeného Šmakouna (ale klidně i hlívového nebo natur)
- 2 plné hrsti mraženého špenátu (měla jsem ho v granulích, ale odhaduji to na 200 g)
- asi 6 lžic kuskusu a k tomu
- cca 1 - 1,2 dl zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušeného česneku
- 5 lžic sterilované kukuřice
- 5 sušených rajčátek
- olej na smažení
- sůl
- pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
Kuskus vsypeme do misky, přidáme k němu lžíci oleje ze sušených rajčat, zalijeme vroucím vývarem a vidličkou promícháme. Přikryjeme talířem nebo folií a po asi deseti minutách je hotovo.
Smícháme s hotovou špenátovou směsí, kterou si mezitím připravíme takhle jednoduše: Šmakouna nakrájíme na hodně malé kostičky (nebo jej můžeme nastrouhat), orestujeme na trošce oleje na pánvi, přidáme k němu nasekaná rajčátka a po minutce i povolený špenát. Nakonec okořeníme solí, pepřem a sušeným česnekem a vmícháme kukuřici (a pak samozřejmě i připravený kuskus). Necháme vychladnout a bedlivě hlídáme, aby nám nikdo neuždiboval, protože dobrota už je to teď. Takže jestli nemáte čas anebo zrovna netoužíte po smaženém, hoďte rýžový papír za hlavu a jezte hned.
Rýžové závitky: Čistou utěrku namočíme do studené vody a vyždímáme. Přeložíme napůl a jednu půlku položíme na mělký talíř nebo rovný tác. Na talíř umístíme rýžový papír a přikryjeme jej druhou půlkou vlhké utěrky. Lehounce přitiskneme, aby papír nasákl vodu. V případě potřeby sem tam přilijeme lžíci vody. Namočený papír opatrně přemístíme na jiný, lehce vodou pokropený talíř, do středu dámě dvě až tři lžičky špenátové směsi a zavineme. Nejdřív papír přeložíme přes směs ze shora a zespodu, nakonec jej omotáme kolem dokola a lehce přitiskneme spoje. Položíme na lehce navlhčený talíř a pak vkládáme do středně rozpáleného pleje. Závitky by měly plavat. Podáváme se zeleninovým salátem, pečivem nebo jen tak. Dobré jsou i studené.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rýžové závitky se špenátem a uzeným Šmakounem
-
Bibinka: Děkuji, Bibinko
. Máš štěstí - ještě mi jeden zbyl
-
Danielko, moc pěkné závitky, hned bych si pro jeden sáhla
8.bod
-
hosta:
Tak se zastav na severu
-
magdalenka: no vidíš, a mne to nenaučila
-
Děkuji Vám body i za pěkné komentáře
. Náplň je kompletně zdravá, to ano, jen to smažení, to smažení...
-
to vypadá dobře a zároveň zdravě
ráda vyzkouším
-
Moooc hezký recept
-
Danielka, zas tu máš náherný a originálny recept!
hosta: ja som sa manipulovať s ryžovým papierom naučila tak trochu od tvojej dcéry...dlho som sa bála...chce to naozaj veľa oleja pri smažení, smažiť tak, aby sa ani jeden balíček s druhým nedotýkal - inak sa zlepia. -
-
hosta:
Já měla rýžový papír koupený už dávno, ale hodně dlouho mi trvalo, než jsem se odvážila začít s ním experimentovat. A dneska už jsme kamarádi
Dá se totiž plnit téměř vším, je to snadné a rychlé - a to mi vyhovuje.
-
V rýžovém papíru jsem ještě nic nesmažila, ale ráda v něm zapékám. Zdá se mi to jednodušší, navlhčím ho vodou, pak dám to, co chci, např. kousek ryby, zeleninu, koření, zamotám do balíčku, vložím do pekáčku, případně trochu podliji. Tento recept se mi líbí, + 2, šmakouna si oblíbila moje dcera, též jsem ho vyzkoušela, jen ve sladké variantě ho nemusím.
-
Vůbec šmakouna neumím, neumím ani rýžový papír
. Vypadá to ale tak báječně, že musím napravit