Houbové závitky z rýžového papíru

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Bezmasá jídla 27 názorů

Suroviny

8 kulatých plátů rýžového papíru
1 hrst sušených lesních hub
1 hrst sušených hub jidášovo ucho
1 mrkev
1 pórek
4 stroužky česneku
4 lžíce sójové omáčky
100 ml suchého bílého vína
1 lžička hnědého cukru
1 lžička chilli omáčky
arašídový olej nebo sezamový olej
slunečnicový olej na smažení závitků
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Houby namočíme nejméně na půl hodiny, lépe na hodinu do studené vody.

  2. Poté je scedíme, vymačkáme přebytečnou tekutinu a nakrájíme na proužky.

  3. V pánvi rozehřejeme trochu arašídového nebo sezamového oleje a osmahneme na něm houby dopoloměkka.

  4. Přilijeme bílé víno, necháme ho odpařit a vše pokropíme sójovou omáčkou, cukrem, chilli omáčkou a solí.

  5. Přidáme mrkev nakrájenou na slabé nudličky, necháme ji podusit na skus, přisypeme česnek nakrájený na proužky a restujeme doměkka.

  6. Průběžně podléváme malým množstvím vývaru nebo vody.

  7. Ve chvíli, kdy je vše křupavé, ale nikoli rozvařené, pánev odstavíme, přidáme kolečka pórku, přiklopíme a necháme je zavadnout.

  8. Směs necháme vychladnout a dochutíme.

  9. Placky z rýžového papíru namáčíme do vlažné vody (asi na dvě vteřiny), na podložce je necháme změknout, aby se daly tvarovat a doprostřed navršíme vrchovatou lžíci houbové směsi.

  10. Zabalíme do závitků (nejdřív přehneme boční strany a poté srolujeme), které necháme chvíli zaschnout, nejlépe na olejem potřené podložce.

  11. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova a dáváme pozor, aby se jednotlivé smažící se závitky k sobě nepřibližovaly, protože by se přilepily, poničily obal a obsah by vytekl do oleje.

  12. Podáváme s různými omáčkami k namáčení - sójovou, tonkatsu, sladko-ostrou chilli apod.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Houbové závitky z rýžového papíru

  • mysulka mysulka

    :-p mňam ,to je krása:yes::-K

    Odpovědět

  • marcik marcik

    pěkný recept a foto:-K+:yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant(neregistrovaný)

    Suhlasim s Nonya. Prazit sa maju tiez po menej kuskoch, pretoze ak sa prazi prilis vela naraz, znizuje to teplotu oleja (aspon tak to hovoril nejaky velmi znamy kuchar na TLC). Myslim, ze rady od Nonya su rozumne a netreba sa im vobec vysmievat, skor si ich zobrat k srdcu.

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Pajaska, radsej som ticho. Lebo ked napisem ze prava cina sa skoro neda spravit doma lebo malokdo ma sporak s dvojitym silnym plamenom tzv. "turbo wok" co je schopny dosiahnut tu vysoku teplotu tak ma vykazu z tejto stranky;-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Nonya,přesně tak.Musí se použít kvalitní olej na smažení.Vysoká teplota je při smažení a také při ,,wookingu":-)) velice důležitá.Jinak je to nasáklé,až hrůza.Olivový olej na smažení stejně nikdy nepoužívám,ať se propaguje co chce. ;-):-)

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Ja som len chcel povedat, ze tieto azijske recepty sa tam robia na velmi vysokej teplote oleja( co nie je zvykom v europe - je to skodlive ), plus pouzivaju preto ine oleje ako napriklad arasidovy co ma vysoku teplotu dymivosti, ( napriklad olivovy je uplne nevhodny pre nizku teplotu ).Rozdiel je ze v europe su nasiaknute olejom a v azii su suche a chrumkave.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Dělám je přesně ,jak je na videu(myslím smažení),rozpálit olej a plavou.Jako když se dělají koblihy.Používám ,ale dřevěné tyčky na obracení,na kov se mi závitky lepily.Když se nechají pak na ubrousku či filtračním papíru okapat jsou výborné.Pokud se použije arašídový olej,který snese vysoké teploty,dostanou závitky ještě trošičku příchuť.Mastné nejsou,křupají.;-):-K

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    tam nejde o ten chleba ale o tych 10 sekund
    to je teplota 190 C.:yes:
    presne preto si ich neobjednavam v europe lebo su vsade super masne , nic ani trochu podobne originalu v azie kde su chrumkave, nemastne.;-)

    http://www.youtube.com/watch?v=MhjeIfMGBCo&feature...

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :-O já teda dávám klidně víc jak dvě a rozhodně se to "zle" - špatně nedělá, stačí když dohlédnete na to, aby se rolky po vložení do oleje navzájem nedotýkaly... fotku smažení najednou jsem tedy taky přidala, aby bylo jasně zřetelné že to není žádný problém i když smažím na pánvi staré víc jak 30 let...
    papír kupuju běžně v Kauflandu

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Simonko, Rebeko, jestli jste to ještě nejedly, tak bych doporučila si nejdřív koupit jednu hotovou rolku, mají je v čínských restauracích pod názvem jarní závitek, a zkusit, jestli vám to bude chutnat. Ale myslím, že bude...:-p, vlastně neznám nikoho, kdo by je neměl rád, včetně dětí...

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Houby já můžu v každé podobě:-8,toto je krása;-).ještě jsem nikdy nejedla rýžový papír to by chtělo vyzkoušet;-):yes:+1

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tak kousek chleba??;-);-)...a rozpálit olej :-O:-O:-D:-D Že mě to za těch dvacet let nenapadlo samotnou...;-);-);-):-D:-D:-D

    Nic, konec legrácek, rolky byly úplně stejné jako objednané v restauraci (v Asii jsem nebyla a v kině se nenarodila;-), takže jiné srovnání nemám).

    Odpovědět

  • Nonya Nonya

    Tie rolky vyzeraju masne .Problem je ze treba mat olej aspon na 190 C .Ked nemate teplomer tak treba dat kustik chleba do oleja a ked je zlaty za 10 sekund je spravna teplota. Potom budu zlate a nemastne.Nikdy nedavat vela max. 2 zle sa to robi...:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Seženeš, u Vietnamců úplně běžně, ale i v supermarketech, myslím. Doufám, že si pochutnáte. :-K;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Eli,díky:-K:-Kjestli seženu papír,tak to prubnu;-):yes::-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: rýžový papír rýžový papír recepty houbové závitky závitky z rýžového papíru rýžové pláty jarní závitky rýžový papír rýžové pláty recepty ucho jidášovo recept na použití náplň do rýžových placek rýžový olej použití kde koupit rýžový papír azijské závitky závitky v rýžovém papíru recepty z ryžového papíru rýžový papír recept použití rýžového papíru závitky rýžový papír zavitkx z ryzoveho těsto rýžový papír bez smazeni pokrmy z rýžového papíru

Zapomněl/a jsem heslo