Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 165 kJ / 3 386 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,85 g |
Tuky | 137,93 g |
Vláknina | 23,18 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 209 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 466,65 g |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 190°C. Mleté semínko smíchejte s cca 6-ti lžícemi horké (vařící) vody, dobře prošlehejte a dejte na chvíli ztuhnout/vychladnout do lednice. Krok 2: Těsto se nejlépe připravuje v mixéru (resp. food processoru), ale pokud ho nemáte, můžete vše připravit i v obyčejné míse rukama. Do mixéru dejte mouku, cukr moučka a kokosový olej (neměl by být tekutý). Párkrát zapulzujte, dokud se těsto nespojí do drobenkové konzistence. Poté přidejte vyšlehané lněné semínko a opět na pár sekund pusťte mixér. Poté po lžících přidávejte do zapnutého mixéru mléko či vodu, dokud se těsto nespojí v kompaktní nelepivou hmotu. Nechte odpočinout asi 20 minut v lednici. Krok 3: Meruňky slijte a nechte okapat, můžete je i lehce osušit papírovou utěrkou. Těsto vyndejte z lednice, odeberte 2/3 (zbylou část vraťte do lednice), propracujte rukama a na silikonové podložce či pečícím papíru ho vyválejte. Přestaňte ho ujídat, protože ho není nazbyt. Přendejte těsto do formy a zalepte případné trhliny (ev. můžete také těsto do formy prostě vytlačit prsty), co vám zbude přidejte k 1/3 těsta v lednici. Koláč dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku. Krok 4: Poté potřete ve slabší vrstvě hustou meruňkovou marmeládou (pokud máte spíš tekutější, radši ji nepoužívejte - mohla by těsto příliš promočit). Na marmeládu na jemném struhadle nastrouhejte marcipán (pokud ho předtím dáte do mrazáku, bude se s ním lépe pracovat) a posypte nasekanými pistáciemi. Poklaďte půlkami meruněk a dejte opět na chvíli tuhnout do mrazáku. Krok 5: Mezi tím vyválejte zbylou třetinu těsta na silikonové podložce či pečícím papíru, zespodu podložku podeberte rukou a opatrně těsto překlopte na koláč. Ujistěte se, že doléhá na všech krajích, podložku sloupněte a po okrajích koláče zatlačte vrchní plát těsta do toho spodního. Dejte na posledních cca 10 minut do mrazáku, poté pečte v předem předehřáté troubě 35 minut (okraje koláče by měly být dozlatova až lehce hněda). Krok 6: Vyndejte z trouby a před vyjmutím z formy nechte plně vychladnout. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem, ozdobte mátou a meruňkami a podávejte s ořechovým či rostlinným jogurtem nebo (kokosovou) šlehačkou.
Zveřejněno 14. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meruňkový koláč s marcipánem a pistáciemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Bv5
Moje poznámka
Meruňkový koláč s marcipánem a pistáciemi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Bv5
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 3 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 18 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 18 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 18 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 2 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 3 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 4 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 19 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 20 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 22 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 23 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka 15. 6. 2025 11:36
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo 15. 6. 2025 11:05
Ražniči v zapékací misce
Valis 15. 6. 2025 10:50
Tématické fráze:
meruňkový koláč,
meruňkový koláč s maecipánem,
koláčová forma s vyndavacím dnem,
jahodovy kolac s marcipanem,
marcipanovy kolac
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
semínka lněná,
tuk rostlinný,
mléko rostlinné,
marmeláda meruňková,
ořechy pistácie,
marcipán,
kompot
Komentáře (5)