Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 665 kJ / 1 115 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,71 g |
Tuky | 56,56 g |
Vláknina | 8,29 g |
Cholesterol | 1,10 g |
Sodík | 2,13 g |
Sůl | 1,10 g |
Sacharidy | 105,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozpalte troubu na 210°C spolu s plechem na muffiny uvnitř. Použila jsem klasický na 12 menších muffinů, dobře očištěný, aby se to v troubě nepřipalovalo.
Během rozehřívání trouby si v mixeru rozšlehejte tekuté suroviny: rozklepnutá vejce, mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Pak přidejte prosátou mouku (aby jste měli těsto krásně nadýchané), špetku soli, sodu (pokud vůbec použijete) a cukr. Hezky promíchejte, aby se všechny přísady spojily a nezůstaly tam žádné hrudky. Těsto v mixeru odstavte stranou.
Teď přijde na řadu omáčka z borůvek. V mističce s vodou si pečlivě rozmíchejte škrob, aby i tady nezůstaly hrudky. Do kastrůlku dejte borůvky (pokud máte mražené, vůbec je nerozmrazujte), přisypte cukr, zakápněte čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, přispyte případné koření (pokud vůbec použijete) a vlijte vodu se škrobem. Celé za častého míchání přiveďte k varu na vyšším středním výkonu sporáku. Od bodu varu stáhněte výkon sporáku na miniminum (směs by měla probublávat). Míchejte často a hezky ode dna kastrůlku, ať se vám to k němu nepřichytí a vařte cca 3-5 minut do zhoustnutí. Pak vypněte sporák a nechte na něm omáčku stát.
Rozpusťte si 2 lžíce másla a připravte mašlovačku nebo štětec, co používáte při vaření. Krok 2: To už budete mít rozpálený plech na muffiny v troubě. Vyndejte ho a vymastěte každý otvor na muffin kapkou rozpuštěného másla. Několika pulzy promixujte palačinkové těsto a začněte vlívat do formiček na muffiny. Nalijte do poloviny objemu, maximálně do 2/3 výšky muffinu, neb těsto hodně nabyde během pečení. Naplněný plech šoupněte do trouby na střední příčku a nechejte péct 15-18 minut. Ke konci pečící doby vám doporučím těsto hlídat, aby se nepřipálilo. Krok 3: Než se palačinkové muffiny upečou, tak zlehka přihřejte borůvkovou omáčku, která asi trošku zhoustla či ztuhla. Teplem se to ale snadno napraví.
Připravte si sítko a moučkový cukr, kterým krásně své dílo “zasněžíte”. Pokud máte doma vanilkový moučkový cukr, tak ho určitě použijte, neb vůně vanilky na nadýchaném palačinkovém těstě je excelentní! A že ho doma nemáte? Tak si sami jednoduše vyrobte domácí vanilkový moučkový cukr vložením rozkrojeného vanilkového lusku do uzavíratelné sklenice s moučkovým cukrem. Nebudete litovat! 8-).
Po vyndání plechu s muffiny začněte rovnou servírvat tuto božskou dobrotu!! Plačinkové muffiny během pečení neskutečně krásně vyskočí nahoru z formičky a uprostřed se udělá ďolík jako stvořený na pořádnou porci borůvkové omáčky! Celý plech nadýchaných muffinů posypte hojně moučkovým cukrem. Použila jsem vanilkový moučkový cukr. Ten se nádherně rozvoní po celé domě, jak se začne pomalounku rozpouštět na horkém těstě. Až se zakousnete do palačinkového muffinu, který je nadýchaný jako pírko a pocítíte slastnou chuť a vůni lehounce okořeněných borůvek v omáčce, tak se ocitnete v gurmánském nebi! A pokud se budete chtít rozmazlovat, tak si do každého muffinu přidejte kopeček zmrzliny :-)
Během rozehřívání trouby si v mixeru rozšlehejte tekuté suroviny: rozklepnutá vejce, mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Pak přidejte prosátou mouku (aby jste měli těsto krásně nadýchané), špetku soli, sodu (pokud vůbec použijete) a cukr. Hezky promíchejte, aby se všechny přísady spojily a nezůstaly tam žádné hrudky. Těsto v mixeru odstavte stranou.
Teď přijde na řadu omáčka z borůvek. V mističce s vodou si pečlivě rozmíchejte škrob, aby i tady nezůstaly hrudky. Do kastrůlku dejte borůvky (pokud máte mražené, vůbec je nerozmrazujte), přisypte cukr, zakápněte čerstvě vymačkanou šťávou z citronu, přispyte případné koření (pokud vůbec použijete) a vlijte vodu se škrobem. Celé za častého míchání přiveďte k varu na vyšším středním výkonu sporáku. Od bodu varu stáhněte výkon sporáku na miniminum (směs by měla probublávat). Míchejte často a hezky ode dna kastrůlku, ať se vám to k němu nepřichytí a vařte cca 3-5 minut do zhoustnutí. Pak vypněte sporák a nechte na něm omáčku stát.
Rozpusťte si 2 lžíce másla a připravte mašlovačku nebo štětec, co používáte při vaření. Krok 2: To už budete mít rozpálený plech na muffiny v troubě. Vyndejte ho a vymastěte každý otvor na muffin kapkou rozpuštěného másla. Několika pulzy promixujte palačinkové těsto a začněte vlívat do formiček na muffiny. Nalijte do poloviny objemu, maximálně do 2/3 výšky muffinu, neb těsto hodně nabyde během pečení. Naplněný plech šoupněte do trouby na střední příčku a nechejte péct 15-18 minut. Ke konci pečící doby vám doporučím těsto hlídat, aby se nepřipálilo. Krok 3: Než se palačinkové muffiny upečou, tak zlehka přihřejte borůvkovou omáčku, která asi trošku zhoustla či ztuhla. Teplem se to ale snadno napraví.
Připravte si sítko a moučkový cukr, kterým krásně své dílo “zasněžíte”. Pokud máte doma vanilkový moučkový cukr, tak ho určitě použijte, neb vůně vanilky na nadýchaném palačinkovém těstě je excelentní! A že ho doma nemáte? Tak si sami jednoduše vyrobte domácí vanilkový moučkový cukr vložením rozkrojeného vanilkového lusku do uzavíratelné sklenice s moučkovým cukrem. Nebudete litovat! 8-).
Po vyndání plechu s muffiny začněte rovnou servírvat tuto božskou dobrotu!! Plačinkové muffiny během pečení neskutečně krásně vyskočí nahoru z formičky a uprostřed se udělá ďolík jako stvořený na pořádnou porci borůvkové omáčky! Celý plech nadýchaných muffinů posypte hojně moučkovým cukrem. Použila jsem vanilkový moučkový cukr. Ten se nádherně rozvoní po celé domě, jak se začne pomalounku rozpouštět na horkém těstě. Až se zakousnete do palačinkového muffinu, který je nadýchaný jako pírko a pocítíte slastnou chuť a vůni lehounce okořeněných borůvek v omáčce, tak se ocitnete v gurmánském nebi! A pokud se budete chtít rozmazlovat, tak si do každého muffinu přidejte kopeček zmrzliny :-)
Zveřejněno 15. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Palačinkové muffiny s borůvkovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gENZ
Moje poznámka
Palačinkové muffiny s borůvkovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gENZ
Nejnovější recepty
Kuřecí steak s rebarborovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Čokoládové polevy se smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Jahodovo-levandulový džem
Přidáno 5. 6. 2025 18:03
Bramborák s vepřovými nudličkami a zeleninou
Přidáno 5. 6. 2025 13:54
Šátečky s náplní z masa a zelí
Přidáno 5. 6. 2025 13:47
Zapečené housky se sýrem a salámem
Přidáno 5. 6. 2025 13:34
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Játrová omáčka
Antonausprag před 1 hodinou
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 2 hodinami
Segedínský guláš
Bomber před 3 hodinami
Jahodový smetanový dort (mousse)
MirkaTioka před 3 hodinami
Kefírová rychlovka s ovocem
Jan Nemec před 4 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Martina84 před 4 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
LLakin před 4 hodinami
Anglické palačinky
Witoraz před 6 hodinami
Bezinková šťáva
Anna.Milkova před 6 hodinami
Tématické fráze:
palačinkové těsto na formičky,
muffiny z palačinkového těsta,
nejlepší nadýchané muffiny boruvkove,
plačinkové mufiny,
mufiny z palačinky,
palačinková těsto pečení v troube,
nadýchané muffiny z formiček,
muffiny nasladko,
máslo do palačinkového těsta?,
formičky na palačinkové testo,
muffiny s borůvkovou marmeládou,
omáčka z borůvek na palačinky,
mufiny z palačinkového těsta
Suroviny:
máslo,
vejce,
mléko,
extrakt vanilkový,
sůl,
soda jedlá,
borůvky,
cukr,
šťáva citronová,
škrob kukuřičný,
voda,
skořice,
kardamom,
koření hřebíček
Komentáře (3)