Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror

Piškotový dort s jahodovým pyré a krémem z mascarpone, který je ozdobený zrcadlovou polevou (anglicky mirror glaze), je malé umělecké dílo. Je sice náročný na přípravu, ale všechny ty obdivné pohledy a slova chvály za tu námahu určitě stojí.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Alena Olejnikova Alena Olejnikova

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby tuhnutí

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby tuhnutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 229 kJ /
6 269 kcal
Bílkoviny118,17 g
Tuky408,14 g
Vláknina5,71 g
Cholesterol 2,06 g
Sodík 1,09 g
Sůl1,90 g
Sacharidy527,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce vyšleháme do pěny a na dvakrát zašleháme i cukr. Pěna zpevní a opatrně metličkou vmícháme prosátou hladkou mouku. Nalejeme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut při teplotě 170 °C. Troubu 10–15 minut neotvíráme, aby se teplota nesnížila a piškot neklesl. Krok 2: Ovocné pyré svaříme s cukrem a škrobem. Do částečně zchladlého přidáme želatinu a nalijeme na upečený piškot. Krok 3: Cukr se škrobem důkladně promícháme a přidáme i žloutky. Za stálého míchání přiléváme svařené mléko a důkladně prošleháme. Vrátíme znovu na sporák a celou vaječnou směs svaříme do konzistence pudinku. Poté vmícháme nabobtnalou želatinu a důkladně mícháme, než se úplně rozpustí. Do částečně zchladlé směsi zašleháme máslo a opatrně promícháme se šlehačkou, kterou vyšleháme tak napůl. Krok 4: Dort dáme na 5-8 hodin do mrazáku. Teprve tehdy bude připravený k polévání polevou. Krok 5: Vodu, glukózu a cukr svaříme do rozpuštění cukru a od vykypění vaříme 3-5 minut za teploty 103 °C. Přidáme k ostatním surovinám a při 60 °C vmícháme i nabobtnalou želatinu. Projedeme tyčovým mixérem a popřípadě obarvíme 2 g práškové barvy. Krok 6: Podle originálu receptu necháme zchladnout na 32-35 °C, kdy je poleva připravena k polévání.

Zveřejněno 14. 8. 2016

Poznámka autorky Alena…

Recept jsem čerpala od známé z tohoto blogu.

https://domanavareno.blogspot.cz/2016/06/dort-mirr...

Mě se ale osvědčilo polévat polevou při vyšší teplotě. Lépe se roztékala a nedělala vlny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KV68

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort s jahodovým želé, krémem z mascarpone a poleva mirror

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KV68

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Už jsem po shlédnutí videa i odkazu v něm pochopila - je to moc krásné, trochu složité, ale výsledek stojí za to:yes:

hosta:složité se mi to zdálo taky,ale není. Výsledek opravdu skvělý :-)

hosta:

Ali skvělé!! :yes:

Nějak z toho nejsem i po delším čtení moudrá - chybí mi, jak se piškot upeče, zda se prokrojí - na řezu je náplň trochu atypická:-)

Tématické fráze:
zrcadlová poleva video, ovocná poleva na dort, ovocná poleva, poleva na dort, ovocná poleva na dort recept, želé poleva, ovocná poleva z pudinku, miror poleva na dort, dort miror, dort s jahodovým želé, dorty s polevou mirror, miror dort, zrcadlová poleva recept, miror dorty, dort s mascarpone krémem, miror poleva, ovocna poleva na dorty recepty, ovocný dort s mascarpone, dort s jahodovym pyre, poleva miror

Suroviny:
vejce, cukr, mouka hladká, cukr krupice, škrob, želatina, mléko, smetana ke šlehání, mascarpone, žloutek, cukr krupice, máslo, škrob kukuřičný, želatina, voda, salko, cukr, čokoláda bílá, želatina

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu