Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí větrníky

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jarka Ax Jarka Ax

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Tento zákusek je trochu retro, ale protože je prostě fantasticky dobrý a neodolatelný, jeho obliba neklesá. A jak se pozná takový dobrý větrník? Má vláčný korpus, nadýchanou karamelovou šlehačku a lesklou polevu, pokud ale nemůžete zrovna na ten pravý, nešizený narazit, připravte si ho jednoduše doma.

Suroviny pro 30 kusů

30kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie35 246 kJ /
8 424 kcal
Bílkoviny125,90 g
Tuky724,81 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 3,25 g
Sodík 1,56 g
Sůl3,94 g
Sacharidy345,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 190 °C. Do kastrolu dáme vodu, olej a sůl, přivedeme k varu a naráz vsypeme mouku. Stále mícháme, až se vytvoří koule těsta a na dně zůstane lehce napálená vrstva. Pak odstavíme z tepla a necháme lehce zchladnout. Po jednom vmícháme vejce, vždy až se to předchozí úplně spojí s těstem. Krok 2: Těstem nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem tvary větrníků. Pečeme v troubě dozlatova asi 30 minut. Prvních 15 minut, než se větrníky nafouknou, se nesmí otevírat trouba, jinak máme po cukroví. Upečené větrníky hned, jak je můžeme vzít do ruky, rozřízneme a necháme vychladnout. Krok 3: Připravíme polevu. Karamelové mléko vložíme do rendlíku a za stálého míchání rozehřejeme, přilijeme šlehačku a vaříme do úplného rozpuštění všech kousků. Až je hotovo, přidáme cukr moučka dle uvážení. Bez něj je poleva málo sladká. Před potíráním větrníků znovu lehce rozehřejeme, aby šla poleva hezky roztírat. Můžeme několikrát zopakovat, poleva při chladnutí tuhne. Krok 4: Na karamelový krém z mléka, cukru a pudinků uvaříme hustý pudink, vložíme do studené lázně a za občasného řádného promíchání vychladíme na pokojovou teplotu. Ručním elektrickým šlehačem vyšleháme nejprve karamelové zahuštěné mléko, přidáme po částech máslo pokojové teploty, cukr dle chuti a za stálého šlehání přidáváme po částech uvařený pudink. Do takto připraveného krému zlehka vmícháme asi čtvrtinu vyšlehané šlehačky se ztužovačem, kterou připravíme následovně. Krok 5: Smetanu ke šlehání a šlehačky vyšleháme do tuha. Želatinový ztužovač nasypeme do větší misky, přidáme 100 ml vlažné vody a metličkou intenzivně mícháme asi 1/2 minuty. Ihned po částech přidáme šlehačku a důkladně metličkou promícháme. Krok 6: Na spodní část upečených větrníků nastříkáme sáčkem s větší špičkou krém tak, aby ve středu byla trochu vyšší vrstva, než na okrajích, stejným způsobem na krém nastříkáme šlehačku, přiklopíme vrchní částí větrníků a potřeme polevou.

Zveřejněno 1. 1. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí větrníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v69L

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí větrníky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v69L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

<3Vypadaji nadherne,hned bych si nabidla:-K:yes:

No, jsem "konzerva" a větřáky dělám tak jak se dělávaly...:-) ale tady mě zaujala poleva:
2 lžíce karamelizovaného zahuštěného slazeného mléka (Caramelo Condé)
250 ml 33% šlehačky
Fakt nedošlo k chybě v poměru?
Pokud ne, tak jak dlouho tato poleva na vršcích zasychá do stadia, že aby se nelepila?:-)

casino:
Já jsem trdlo!! Děkuji, že jste se na tu polevu zeptala, vždyť já tam zapoměla dopsat, že jsem ji na závěr ještě dosladila moučkovým cukrem a to řádně. Jdu to hned napravit.

Zobrazit starší odpověď

Líbí se mi, jak je vyfoceno :-D A ještě víc ,jak je upečeno, kéž bych měla šikovnější ruce ;-(

zdenka.s:
Děkuji. :-K Vaše ruce jsou určitě šikovné dost. :-8 Já se přiznám, že odpalované těsto jsem dělala poprvé v životě. Myslela jsem si taky, že je to složité, že to nezvládnu a výsledek mě příjemně překvapil.

Jaruš, to bude dobrota, sladké nemusím, ale větrníky mám moc ráda :yes:

Líbí se mi, i jak je popsáno:yes:

hosta:
Děkuji. :-K

Tématické fráze:
domácí větrníky, větrníky recept, recept na domácí větrníky, domácí větrník, poleva na větrníky, jednoduché domácí větrníky recept, domácí větrník na plech, krém do větrníků, větrniky, domácí větrník recept, domaci vetrniky recept, domaci vetrnicky, vetrnik recept, domácí větrníky na plech, poleva na větrníky recept, recept na větrník, domácí karamelové větrníky, recept na větrníky, krém na větrníky, poleva na vetrník

Suroviny:
voda, olej, sůl, mouka hladká, vejce, mléko, šlehačka, cukr moučkový, máslo, mléko, pudink karamelový, cukr, caramelo, smetana ke šlehání, šlehačka, ztužovač

Přidat fotografie receptu