Nadýchaný piškotový korpus bez prášku do pečiva

zanda33 Kuchařka:

Dorty 7 názorů

517

Suroviny

Základní těsto (podíl surovin na jedno vejce):
1 vejce
40 g cukru krupice
1 lžíce oleje
40 g hladké mouky
Na dort o průměru formy 26 cm, dávám tak 7 - 8 vajec, záleží jak máte vejce velká.
Na dort o průměru formy 24 cm, dávám 5 - 6 vajec.
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušleháte do bílé tuhé pěny, poté k nim přisypete cukr krupice a ušleháte hodně tuhý sníh.

  2. Do sněhu nalijete žloutky a pořádně je zašleháte. Poté tenkým pramínkem za stálého šlehání nalejete olej a opět důkladně prošleháte. Do této pěny pak lehce vařečkou vmícháte mouku.

  3. Pokud chcete korpus kakaový, tak odeberete např. dvě lžíce z celkového množství mouky a dáte za ně dvě lžíce kakaa. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 170 stupňů, samozřejmě záleží, jakou troubu máte, já peču tak 45 minut. Tento recept jsem našla na dortomanii.cz a už jiný nedělám. Korpus je naprosto úžasně lehký a chuťově výborný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nadýchaný piškotový korpus bez prášku do pečiva

  • Ivace64 Ivace64

    Moc se mi líbí, brzo vyzkouším, dělám většinou korpus podobně jako korpus na piškotovou roládu - bez prášku do pečiva, jen šlehám bílky, cukr a pak dám mouku,ale zkusím:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Olejové těsto znám také, ale s polohrubou moukou a rovněž s vlažnou vodou. Tak ještě musím zkusit tento recept. :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Dajda: zkus s tou hladkou, určitě nebudeš litovat. Ty děláš klasický piškot, toto není piškotové, ale olejové těsto. V naší rodině - a nejen v ní - je osvědčený tento, je dost podobný https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Taky už dělám celá léta piškotové těsto stejně. Nejprve sníh z bílků, pak cukr a nakonec mouku. Jen mouku dávám hrubou a místo oleje horkou vodu. Poměr zhruba stejný - 50 g cukru a 40 g mouky na 1 vejce. Musím to někdy zkusit s hladkou moukou a olejem, jsem zvědavá, jak se výsledek bude lišit. ;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Tomu říkám obrácený piškot. Dělám ho také tak, podle moji babičky. Jen cukru dávám 30g na vejce. Už jiný nepeču:-):yes:

    Odpovědět

  • zanda33 zanda33(autorka receptu)

    Nevím kdo ho dává, ale pár receptů kde je prášek do pečiva už jsem viděla:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Ani nevím, že někdo do dortového korpusu dává prášek do pečiva. Je to přece obyčejný piškot, tam stačí pořádně vyšlehat bílky na sníh.

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo