Výroba kvalitního domácího jogurtu

Hana Lounova Kuchařka: Hana Lounova

Doba přípravy: cca 30 minut 7-8 porcí Ostatní 9 názorů

Suroviny

1 litr mléka 3,5% tuku (může být pasterizované, UHT nebo čerstvé selské)
50 g sušeného odtučněného nebo polotučného mléka
1 ks živého jogurtu 150-200 ml (ale stačí ho i dvě polévkové lžíce)
Je možno použít jogurt i z minulé dávky (pokud dodržujete důsledně dále popsaný hygienický postup)
Pouze ze samotného mléka je jogurt řidší. Pokud chcete mít takový, jako se prodává hotový v obchodě, je třeba ho dělat ze „150%“ mléka. To si připravíme tak, že v litru mléka rozpustíme sušené mléko.
Čerstvé nebo to s přídavkem sušeného mléka je potřeba pasterizovat po dobu asi 5 minut při teplotě cca 75-80 st. Celsia.
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si
    - dva kastrůlky, jeden cca 1,5 litru a druhý o trochu větší
    - vhodné skleničky (mně se osvědčily skleničky od Opočenského jogurtu 150 m). Vyjde levněji koupit si tyto jogurty než prázdné skleničky. Mívají je občas jako akci v Lidlu. Těch je třeba 8-9 ks. Je ale vhodné pořídit jich 12, aby bylo možno dělat nový jogurt, když zbývají poslední.

  2. Do menšího kastrůlku nalijeme vodu a necháme ji uvařit, tím nádobu sterilizujeme. Vodu přelijeme do většího, doplníme další vodu a uvedeme do varu a necháme zvolna vřít.

  3. Do vysterilizovaného malého kastrůlku nalijeme mléko. Pokud máme mléko sterilizované nebo UHT, nalijeme ho ½ litru, pokud používáte čerstvé nepasterizované mléko tak celý litr. Vsypte do něj 50 g sušeného mléka, rozmíchejte a ohřejte na cca 80 st. Celsia. Potom přidejte zbývající studené mléko, v případě čerstvého nechte vychladnout a zkontrolujte teplotu, měla by být 45 st. Celsia. Pokud není, přihřejeme nebo ochladíme. Přidáme hotový živý jogurt jogurt a rozmícháme.

  4. Nyní do vroucí vody vložíme víčka a vysterilizujeme je. Vyndáme je na čisté místo a necháme okapat. Poté vyvaříme skleničky a také vyndáme a dáme okapat dnem nahoru. Vezmeme naběračku a vložíme ji na do vroucí vody sterilizovat, poté nabereme mléko a naplníme skleničku a zavíčkujeme ji. Stejně to budeme dělat až spotřebujeme všechno mléko.

  5. Nyní skleničky uložíme tak aby co nejdéle udržely svoji teplotu: možností je několik, jedna je vložit do horkovzdušné trouby a občas zapnout na chvíli na 50 st. Celsia. Další možnost je vložit skleničky do peřin, třetí možnost je koupit si jogurtovač kde jsou i nádobky. Ideální ovšem je slepit ze silného 3 cm+3 cm stavebního pěnového polystyrénu krabici s víkem.

  6. Jogurt je po min. 6ti hodinách hotový a je třeba ho dát do chladničky. Krabice na obrázku (boky 3 cm, spodek a víko 6 cm) udrží teplotu velmi dlouho (po 8 hodinách mají skleničky cca 36 st. Celsia).

Poznámka

K měření teploty požívám digitální infračervený teploměr který stačí přiložit na skleníčku nebo ½ cm nad hladinu mléka. Ale při troše cviku se to dá zvládnout i prstem.

https://www.facebook.com/Opočenský-jogurt-10097309...

https://www.conrad.cz/ir-teplomer-voltcraft-ir-110...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Výroba kvalitního domácího jogurtu

  • Světloušek Světloušek(neregistrovaný)

    Jogurt jsem si dělala . A je výborný. No momentálně mám nový super přístroj fermentor kuvings, který by měl být také na jogurty, tak jdu zkoušet.

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    cathleen:
    Jj, omlouvám se zakladatelce, neuvědomila jsem si to:-/

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Sudet: tos ale v první příspěvku, kde píšeš a tom, že sušené mléko nepoužíváš, nezmínila - že ho děláš z kultury.
    Pro nás, co jogurt neděláme pravidelně, je jednodušší vyrobit ho s jogurtem.
    Smetanový jogurt bych si dala a moc si na něm pochutnala:yes:

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    cathleen:
    Pokud děláš jogurt z jogurtu, tak suš mléko ano. Dělám z kultury a není třeba dávat suš mléko. Je hustý že se nevyklopí. Ale je dobrý přidat smetanu, sice není dietní, ale smetanová chuť je <3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Hana Lounova: odjakživa do mléka přidávám i mléko sušené :yes: první recept na jogurt s ním byl snad už kdysi dávno v televizním receptáři.
    A moc se mi líbí ta jogurtová "líheň" z polystyrenu ;-)

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Domácí jogurt;
    1 do umytého hrnce nalijeme mléko (třeba 2l).
    2; mléko zahřejeme pod bod varu (tvoří se bublinky)
    3; mléko schladíme na cca 40st (udržíte v něm prst)
    4; trochu mléka odebereme do rendlíku, zaočkujeme ho (rozmícháme jogurt nebo kulturu)
    5; zamícháme zpět do mléka
    6; mléko plníme do čistých (viz níže) skleniček, ihned zavíčkujeme a vložíme do peřiny (nebo trouby)
    7; druhý den dáme skleničky do lednice vychladit.

    Skleničky-umyjeme skleničky a víčka, naskládáme na utěrku na plech a zapečeme takto v troubě 15 minut při 100st.

    Tento jogurt vydrží i víc jak 14dní bez plísní a pod. Při přidání smetany do mléka máte smetanový.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    tak já zase musím říct, že jsem ráda, že to někdo takhle pěkně rozepsal, a navnadilo mě to, že to zkusím:-):yes:

    Odpovědět

  • Hana Lounova Hana Lounova(autorka receptu)

    1. Je tam napsáno, že při troše cviku se to dá zvládnout bez teploměru
    2. Postup není nijak složitý, je zřejmě stejný jako to děláte vy, jen s důrazem na hygienu. A je to popsáno tak aby to bez chyb zvládl i ten kdo to nikdy nedělal.
    3. Hygiena (vyvařování) je nutné pokud chcete aby jogurt vydržel a byl 100% zdravý, bez bakterií.
    4. Vaše tvrzení, že jogurt bez sušeného mléka může být hustý není pravda. Samozřejmě je možno to dělat bez něj a to je v tom návodu i napsáno.

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Páni:-O Nestačím zírat, jak někdo dokáže udělat z něčeho tak jednoduchého, jako je výroba jogurtu, něco tak složitého:-(
    Dělám jogurt už léta, bez sušeného mléka a je identický s holandií, případně s choceňským smetanovým. A co víc, bez teploměru.

    Odpovědět

Tématické fráze: jak vyrobit domácí jogurt domácí jogurt jak vyrobit jogurt domaci jogurt recept jak udělat domácí jogurt domácí smetanový jogurt jak vyrobit hustý domácí jogurt jak se vyrábí jogurt smetanový jogurt recept jak uvařit jogurt výrobajogurtu výroba jogurtů v troubě postup výroby jogurtu recept na smetanovy jogurt viroba jogurtu domácí smetanový jogurt recept vzroba jogurt jak si vyrobit jogurt výroba dom.jogurtu výroba jogurtu z mléka