Alsaský šugrut

Hana Lounova Kuchařka: Hana Lounova

Bramborová jídla 17 názorů

Suroviny

1 kg kysaného zelí
2 větší cibule
0,5 - 1,5 kg brambory dle potřeby
300 g Anglické slaniny
klobásy
uzené maso
párky dle libosti
cca 0,5 litru bílého vína
Koření:
5 hřebíčků
5 kuliček koriandru
3 kuličky nového koření
3 kuličky celého pepře
2 lístky bobkového listu
2 stroužky česneku na plátky
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Toto jídlo je třeba vařit v nerezovém hrnci se silným vrstveným dnem nebo silném hliníkovém s nepřilnavou vrstvou. Původně toto jídlo Alsasanky vařily v litinovém hrnci na plotně, kde je teplo rovnoměrněji rozloženo.

  2. Z anglické slaniny nakrájíme plátky a pokryjeme dno hrnce. Cibuli nakrájíme na půl kolečka a smícháme s kysaným zelím nebo dáme po vrstvách. Rovnoměrně ho rozložíme na dno hrnce.

  3. Posypeme kořením a poklademe oloupanými bramborami, zbylou slaninou a uzeninami. Uzeniny můžete do zelí trochu zahrabat.

  4. Párky vkládáme asi 15 minut před koncem vaření. Zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a dáme vařit.

  5. Vaříme celkem hodinu. Je třeba dát pozor aby zelí bylo stále podlité !!! Dále podléváme vínem nebo vodou.

  6. Potom sundáme pokličku a vydusíme přebytečnou tekutinu ale pozor nepřipálit!! Při kvalitním kysaném zelí není tří třeba solit ani sladit. Pokud se vám přeci jen zdá, že je to nutné, tak opatrně.

  7. Podáváme na předehřátých talířích kam úhledně rozdělíme zelí, brambory a uzeniny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 122 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Alsaský šugrut

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Alsaský recept choucroute;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    prosciuto: Jelikoz je to alsacky recept, neni to chucrut, ale Choucroute

    Odpovědět

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    Nie je šugrut, ale chucrut (šukrut).

    Odpovědět

  • Aleš Aleš(neregistrovaný)

    tak ty brambory jsou po uvaření trochu tvrdší i když jsem to vařil 1 hod.30 min.a vína tam bylo dost.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    No, 18. ledna, to není o tolik dřív...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ona dotyčná začala už podstatně dříve, viz datum vložení http://www.femina.cz/ostatni/alsasky-sugrut/8653/9:-((:-((

    Odpovědět

  • šimec šimec(neregistrovaný)

    Cest negri, tak ted jsem si to uvaril, bo jsem sam doma, vypada to skvele.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Papričko, ještě že jsi mi to připomněla, já na ten bodík samozřejmě zapomněla, :-OKdyž ho udělím před komentářem je to lepší, ale nemůžu si na to nějak zvyknout a většinou ho chci dát po komentáři a prd......napravuji a boduji;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Slovo šugrut jsem až doteď neznala, tak ani nevím jak ho ty Alsasanky vaří. Ale nevypadá to špatně.;-) Tolik komentářů a žádný bodík?

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Alsasky vaří mňamózní šugrut a my jsme si k večeři pomlaskávali:-pa docela se divím, že ho ještě nikdo nevyzkoušel;-) Krom fotek dávám bodíka:yes:

    Odpovědět

  • dominika dominika(neregistrovaná)

  • babiminka babiminka

    My tomuhle jídlu říkáme Alsaské zelí a obvykle ho dělám, když mi zbyde upečené vepřové maso s vejpečkama. Ostatní maso(uzené) či uzeninu přidám podle toho, co dům dal. Je to výborné a ještě lepší uleželé-tedy další dny po uvaření. A vydrží i týden, ovšem pokud se nesní:-D

    Odpovědět

  • Olina-preclik Olina-preclik

    Právě jsem našla tenhle recept na serveru ekucharka.cz-recepty, ale tam neuvádějí autora, respektive já ho tam nenajdu. Dobrý.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    no ked varim jedlo v ktorom su zemiaky + ocot, tak pridavam ten ocot az po uvareni zemiakov. ale v tom vindaloo, alebo v hovezi daube (pridala som ho na tieto stranky) tak pridavam ocot este k surovym a uvaria sa v pohode.

    Odpovědět

  • bajaja bajaja

    To vybusna. Nechápu ten konec - brambory+ocet, -nevaříš dohromady a v tom se uvaří bez problémů, prosím vysvětli mi to "polopatě". A to Alsasko, to byla jasná provokace, aby se něco hnulo. To je jasný. Čauky.

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: co k večeři alsaský hrnec jak se vaří brambory alsaske zeli ekucharka.cz co uvarit k veceri ekuchařka video recepty jak vařit zelí jak uvarit parky alsaské brambory jak se vaří párky litinový hrnec recepty co vařit k večeři jak se vaří zelí jak uvařit zelňačku co vařit litinové hrnce jak se vari zelnacka co uvarit z brambor jak vařit párky

Zapomněl/a jsem heslo