Zapečený květák v parmezánovém bešamelu

Ivana K. Kuchařka: Ivana K.

Doba přípravy: 50 minut, včetně doby pečení 4-5 porcí Zeleninová jídla 1 názor

Suroviny

1 květák
50 g másla
50 g polohrubé mouky
200 ml mléka
1 lžička sušených italských bylinek nebo italské kořenící směsi
1/2 lžičky sladké mleté papriky
100 g parmezánu
sůl a pepř
olivový olej na vymazání pekáčku
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Mezitím připravíme bešamel. Rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a zalijeme mlékem. Provaříme asi 5 minut, pokud je moc hustý, rozředíme trochu vodou, aby to nebyla hustá kaše. Bešamel ochutíme směsí italských bylinek nebo italskou kořenící směsí, mletou sladkou paprikou, solí a pepřem.

  2. Květák rozložíme do menšího pekáčku vymazaného olivovým olejem (můžeme zlehka pomačkat šťouchadlem na brambory, aby byla všude rovnoměrná vrstva, ale není to nutné), pak ho přelijeme hotovým bešamelem a navrch rovnoměrně navrstvíme nahrubo nastrouhaný parmezán.

  3. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů dozlatova. Ideální přílohou je rýže, vařené brambory, ale třeba i bramborová kaše.

Poznámka

Je možno zapéct i společně s braborami, kdy uvařené brambory pokrájíme na cca 0,5 cm kolečka a ta poklademe na květák. Brambory osolíme a opepříme, posypeme třeba ještě pokrájenou jarní cibulkou a teprve pak vše zalijeme bešamelem a dáme péct.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zapečený květák v parmezánovém bešamelu

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    <3Urcite dobrota:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zapečený květák zapečený květák recepty zapečený květák v bešamelu recepty z květáku recepty z květák recepty kvetak parmazán možno zapéct? květák, parmazán, bešamel zapečený květák recept květák v parmezanovem testicku pečený v troubě kvetak recepty italske zapečený květák s bešamelem květák zapeceny besamel květak v parmazanovem těstičku květák s parmazán bešamelem italský bešamel

Zapomněl/a jsem heslo