

Tvarohový kostkový dort
Suroviny
- Korpus:
- 2 vejce
- 60 g cukru písek
- 1 lžíce kakaa
- 50 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce oleje
- Směs tvarohová:
- 700 g tvarohu (či kombinace tvaroh, zakysanka, bílý jogurt - dle chuti a stavu lednice)
- 1 želatina zastudena (např. Vitana, Dr. Oetker)
- cukr dle chuti
- pevnější ovoce (např. kompotované broskve)
Postup přípravy receptu
Bílky se špetkou soli vyšleháme dopevna, všleháme cukr, až se tvoří na metličkách po vyndání špičky, všleháme žloutky a olej, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem. V menším pekáčku či dortové formě (15cm) upečeme korpus - trouba 150 °C cca 10 min. Vychladlý nakrájíme na kostky 3x3 cm.
Broskve nakrájíme také na kousky cca 3x3 cm.
Vyšleháme tvaroh s jogurtem, zakysankou, osladíme dle chuti a smícháme dle návodu se želatinou na ztužování tvarohových dortů zastudena.
Do tvarohové směsi zlehka vmícháme kostky ovoce a korpusu a přelijeme do dortové formy. Formu možno vystlat potr.folií, pokud netěsní pevně, aby směs nevytekla dnem, případně obalit formu folií zvenku.
Chladíme v lednici cca 3 hod.
Poznámka od kuchařky
Použila jsem odkrojky korpusů, které mi zbydou vždy po 3D dortech a skladuji je v mrazáku. Tentokrát se mi nechtělo dělat poháry, na které většinou pak použiji. Díky této skutečnosti se celá příprava smrskla do 10 min. od počátku krájení do uložení do ledničky... možná si začnu schválně občas předpékat nějaké korpusy do mrazáku navíc ;)