

Letní vietnamské závitky
Suroviny
- 1 balení rýžového papíru
- 200 g rýžových nudlí (bún)
- 1 kuřecí prsíčko
- půlka salátové okurky
- 1 paprika
- 1 mrkev
- ledový salát
- bylinky (koriandr, thajská bazalka)
- ananas
- krevety
- sojové klíčky
Postup přípravy receptu
Začneme tím, že připravíme kuřecí maso, nakrájíme ho na co nejtenčí plátky. Až maso budete mít nakrájené, opepříme a osolíme a dáme na dvě minutky restovat- pokud se vám maso nepovedlo nakrájet na moc tenké plátky, necháme restovat o trošku déle.
Dále omyjeme okurku, rozpůlíme ji (druhou půlku můžete použít na salát nebo do nějakého jiného jídla.:)). Okurku znovu rozpůlíme podélně a každou tu půlku se snažíme krájet na co nejtenčí plátečky. Papriku omyjeme, rozpůlíme a také krájíme na co nejtenčí plátky.
Mrkve oloupeme, omyjeme a krájíme na co nejtenčí julienne (tenké proužky). Ledový salát opět omyjeme, opět rozpůlíme a opět krájíme na tenké nudličky. Celá vietnamská kuchyně je o krájení věcí na co nejmenší nebo nejtenčí věci. Ananas očistíme a opět krájíme na tenké plátky.
Krevety spaříme. Doporučuji koupit krevety šedé, není v tom žádný rozdíl mezi těmi červenými a šedými. Akorát šedé krevety ještě nejsou spařené a když je spaříte sami doma, mají lepší chuť, než když už je spařené koupíte. Takže spařené krevety vyndáme, oloupeme a překrojíme podélně na polovinu.
Rýžové nudle dáme do nějaké misky, zalijeme vroucí vodou a necháme je změknout.
Když máte vše připraveno, namočíme rýžový papír, položíme nejlépe na prkénko a začneme skládat suroviny. Suroviny položíme dál od okraje a přibližně na půlku, aby nám šly závitky zamotat.
Jako první dávám ledový salát, pak mrkev, sojové klíčky, rýžové nudle, papriku, okurku, ananas, bylinky, kuřecí maso a nakonec dávám krevety, ty dám o něco výš než ostatní suroviny, aby potom v jídle vynikly a byly vidět navrchu. Hlavně neskládat všechny suroviny na sebe.
Na sebe dáme jen ledový salát, mrkev, sojové klíčky a rýžové nudle. Hned za to poskládáme na sebe papriku, okurku, ananas, bylinky a kuřecí maso. Krevety položíme o něco výš.
Poznámka
Tady přidávám návod, jak se letní závitky balí, Paní je balí stejně jako já. Je tam i ukázáno, jak by měly být suroviny poskládány.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Letní vietnamské závitky
-
1974andrea, Dominik22: oběma vám děkuji
-
Nadja: Ne věci uvnitř se neochucují, závitky se namáčí do různých omáček, mně ovšem chutnají takhle samotný
Určitě na ty omáčky taky recept najdete.
-
Nadja: Někdy se ochucují hustou hoisin omáčkou a podávají se s omáčkou (zálivkou) zvlášť v mističce, do které se závitky namáčí
-
Závitky už se nijak neochucují, ani zelenina v nich ???
Připadá mi to jako jednoporcový zelenino-masovo-krevetový salát zabalený do rýžového papíru. Bude to prima na studené pohoštění.