

Vietnamské vepřové závitky v čínském zelí
Suroviny 3-5 porcí
- 250 g libového bůčku nebo mletého vepřového masa
- půl hrnku rýže
- 4 houby (shitake, jidášovo ucho nebo žampiony)
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- čerstvý zázvor
- 1 chilli papričku čerstvou nebo sušenou
- 3 stonky čerstvého vietnamského nebo našeho koriandru
- 1 lžička sezamového pleje
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového octa.
- Na balení
- menší hlávku čínského zelí
- 3 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce slunečnicového oleje.
Postup přípravy receptu
Nejprve namočíme sušené houby do vody, dáme vařit rýži (půl hrnku rýže - 1 hrnek vody, špetka soli), umeleme maso, pokud jsme nekoupili mleté. Namleté maso dáme do misky, přidáme lžičku sezamového oleje, rybí i sojovou omáčku, rýžový ocet a vše důkladně promícháme.
Nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme mrkev, nastrouháme asi 1cm zázvoru dle chuti, nasekáme cibulky, koriandr, houby, papričku a prolisujeme česnek. Všechny takto připravené suroviny spolu s uvařenou rýží promícháme s masem. Z čínského zelí postupně odebereme 10 listů, odřízneme 2-3 cm spodní bílé části, listy spaříme na 2 minuty vřelou vodou a propláchneme studenou.
Z masové směsi uděláme 10 válečků, které zabalíme do listů zelí a spojem dolů poklademe do olejem vymazaného pekáčku. Hoisin omáčku zředíme lžící vody, vidličkou prošleháme a polijeme jednotlivé závitky. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 ° C na cca 30 minut.
Hotové závitky podáváme s rýží, pečivem nebo jen se salátem a jsou dobré i studené.
Poznámka od kuchařky
Zelné listy nemusíme spařovat ale lépe se s nimi pracuje. Moje mamka dělala takové závitky v kapustových listech na másle ale nepoužívala vietnamské koření. Já mám moc ráda skvělou a zdravou vietnamskou kuchyni, tak jsem zkusila změnu a zabalila "Vietnamské karbanátky". Odříznuté konce zelí je možné použít do salátu, polévky nebo viet.baget.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vietnamské vepřové závitky v čínském zelí
-
gustavo.woltmann:
Děkuji za komentář, udělejte si je podle své chuti
- o tom to vaření je a je to dobře
Hezký zbytek večera
-
Zdravím poprvé co jsem zkoušel tento recept, no závitky se mi povedly až na to že se poměrně rozpadaly, ale to je jen kvůli mým nešikovným ručičkám. Beru si z asijské kuchyně inspiraci a doporučuji přidat wasabi.
Gustavo Woltmann -
Jana Remkova: miluji vietnamskou kuchyni , hlavně ty jejich úžasné polévky (doma dělané - ne ty instant), mají velice zdravé lehké a chutné pokrmy
já říkám, že je to velice návykové
-
Nepohrdla bych. Mám ráda jídla s trochou exotiky