Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

Pomalu pečená husa, předem naložená v láku, je lahůdka plná výrazné chuti a vůně. Díky marinování v rozmarýnu maso získá jemnou bylinkovou chuť. Na povrchu je husa křupavá a uvnitř šťavnatá. Ideální pro slavnostní tabuli.

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 345 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 330 min bez doby odležení

345 min (15 min příprava + 330 min tepelná úprava, bez doby odležení )

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie111 kJ /
27 kcal
Bílkoviny0,60 g
Tuky0,60 g
Vláknina1,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 80,03 g
Sůl200,00 g
Sacharidy4,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Husu očistíme, odřízneme přebytečný tuk, kůži z krku a také odřízneme krajní části křídel (od špičky po první kloub). Drůbky, kůži z krku a špičky křídel použijeme na polévku a tuk upotřebíme při pečení husy. Krok 2: Před naložením husy do láku nejdříve najdeme vhodný, nejlépe nerezový hrnec. Položíme do něj husu tak, aby nad ní bylo ještě volné místo. Poté husu uložíme do lednice. Krok 3: Do jiného hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, přidáme rozmarýn, sůl a necháme 3 minuty povařit. Lák necháme zchladnout. Krok 4: Do vychladlého láku naložíme husu a necháme ji v chladnu 12–24 hodin odležet. Poté husu z láku vyndáme a důkladně ji vodou opláchneme. Lák vylijeme. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 160 °C. Krok 6: Tuk z husy nakrájíme na drobné kousky a dáme na dno pekáče. Husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu. Položíme ji do připraveného pekáče prsy dolů, přiklopíme druhou částí pekáče a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme pozvolna 5 hodin. Krok 7: Půl hodiny před dokončením část výpeku slijeme do kastrůlku a odložíme na jiné vaření. Zvýšíme teplotu na 190 °C a 15 minut pečeme nepřikryté. Poté husu otočíme a dopečeme kůrčičku dozlatova. Během dopékání přeléváme maso výpekem. Krok 8: Husu naporcujeme a podáváme se zelím a knedlíkem.

TIP: Rychlé houskové knedlíky

Zveřejněno 10. 11. 2018

Poznámka autorky Anna Kocikova

Zelí jsem dělala podle tohoto receptu https://www.toprecepty.cz/recept/30710-cervene-zel.... Místo sádla jsem použila máslo a přidala jsem 100 ml sklenku sušených brusinek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j4w5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j4w5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Na jak dlouho tipujete péct naporcovanou? 3h? Jak ji poskládat do pekáče?

Nikijaho: Vím,že je to pozdní odpověď,byla jsem mimo internet.Nikdy jsem husu nepekla naporcovanou.Ale je dobré,zkoušet vpichem jehlicí nebo špejlí.

Dobrý den. Zeptám se. To se opravdu ještě solí? Nestačí tam solný lak? Nerad bych to měl hodně slané. Děkuji

Pepe: Mrzí mě,že odpovídám pozdě,dříve to nešlo.Před pečením jsem ještě maličko osolila.

MajdaTrajda: Komentář mě potěšil a udělal mi velkou radost:-8Moc děkuji:-K

Husa se mi nikdy moc nedařila. Jak jednoduché - naložit ji na noc do slaného láku s rozmarýnem. Výsledek je luxusní. Konecně svatomartinska husa, jak má být. Vřele doporučuji ostatním vyzkoušet. Láku jsem musela připravit 8 litrů. Pekla jsem celkem 6 hodin. :-K

muselo to vonět až ven, miluju rozmarýn <3:-K

Lenunka: :-Ksavlinka: :-KDěvčata děkuji:-8Děkuji i všem ostatním,kterým se recept líbí:-K

Husu jsem nikdy nedělala,a kuře,nebo kachnu někdy nasolenou a okmínovanou dávám uležet přes noc do lednice.Tak mě napadlo,když se nakládá před uzením maso do solného láku,že by nebylo špatné takto vyzkoušet i husu.A protože máme rádi čerstvý rozmarýn,tak jsem do láku přidala i ten.Husa byla po upečení hezky provoněná,maso mírně slané a krásně měkké.
K naložení husy jsem použila 9 litrový papiňák,husička se tam hezky vešla.Pokud takový velký hrnec v domácnosti není,tak také není problém naložit již předem naporcovanou husu do menšího.Ale doba pečení pak bude o něco kratší.
A pokud by toto opravdu někdo chtěl vyzkoušet,tak doporučuji huse ušmiknout větší kus křídel a těmi maso v pekáči podložit.Mě se maso na prsou trochu při obracení škublo:-(

Tak toto někdy určitě vyzkouším :yes::yes::yes:Vypadá to dost dobře:yes:

Tématické fráze:
pomalu pečená husa v troubě, pomalu pečená husa, lak na husu, husa ve slanem nalevu, jak naložit husu, slaný nálev na husu, kachna naložená ve slaném nálevu, kachna pred pecenim ve slanem nálevu, kachna v solném roztoku, nalozit maso do slaneho nálevu, kachna naložena v laku, husa v nálevu, husa v slaném nálevu, husa naložená ve slaném nalevu, kachna naložena do slaného nalevu, jak pozvolna pect husu, solný lák na maso, naložená kachna den předem, solný nálev na kachnu, slaném nálevu pečená husa

Suroviny:
husa, sůl, kmín celý, sůl, rozmarýn čerstvý, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu