Houby ve slaném nálevu podle Marty

Nadja Kuchařka: Nadja

Houby 14 názorů

Suroviny

houby - nejlepší je směs tvrdých hub
sůl (do vody na vaření hub - cca 1 PL na 1 litr vody)
(sůl přímo do skleniček (cca na špičku lžičky))
voda
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pro tuto úpravu použijeme pouze houby tvrdé, měkčí raději spotřebujeme nebo dáme sušit. Houby očistíme, maličké necháme vcelku, větší nakrájíme na kousky. Vhodíme je do osolené vroucí vody a 10 minut povaříme.

  2. Vyndáme na cedník a propláchneme studenou vodou (aby se odstranil vzniklý šlem).

  3. Naplníme do skleniček, zalijeme studenou vodou, přidáme trochu soli (tak na špičku lžičky - jde o to, aby houby byly slané jenom tolik, aby se po otevření daly bez proplachování konzumovat), uzavřeme víčkem a dáme sterilovat.

  4. Dávám do studené vody a pak mírným varem vařím asi 20 minut.

  5. Skleničky v hrnci ponecháme až do vychladnutí.

  6. Soli používáme jen tolik, aby voda byla slaná jako na polévku.

  7. Takto naložené houby můžeme použít jako čerstvé na všechny způsoby úpravy, např. na polévku, smaženici, do rizota, do fleků, na karbanátky, do omáčky, na guláš, pod maso atd. Zavářet můžeme houby jednodruhové i ve směsi.

  8. Pokud chci houby mít už připravené na omáčku, tak je vařím již s kořením (bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček) a toto koření rozdělím i do skleniček.

Poznámka

Skleničky používám šroubovací od marmelád, od tatarky apod.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 49 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houby ve slaném nálevu podle Marty

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Petronela: Přesně tak, jak píše Simča.
    :-8 Símo, děkuji.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Petronela: já ukládám do špajzu všechny sterilizované zavařeniny,houby,okurky,čalamády,džemy,kompoty.Až když sklenici otevřu a nespotřebuji celou tak jí dám do lednice!!!;-)

    Odpovědět

  • Petronela Petronela(neregistrovaná)

    Prosím, mám dotaz: vhodné uchovávání již hotových sterilizovaných sklenic je např. ve špajzu? Nebo raději v lednici? Díky.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Nadja: Moc Vám děkuji za odpoověď.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Alena: se žampiony nemám žádnou zkušenost, ale barva nálevu není rozhodující. Když houby předvářím, je voda barevná podle druhu použitých hub - lišky zbarví vodu do žluta, modráci ve větším množství až do černa.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Dobrý den. Zavařovala jsem žampiony ve slaném nálevu. Předem jsem je nepovařila. Voda mi ve sklenici trochu zežloutla . Musím žampiony napřed povařit? Prosím poraďte. Moc děkuji Alena

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Petr Jelen: jednoduché - propláchnout proudem vody

    Odpovědět

  • Petr Jelen Petr Jelen(neregistrovaný)

    Mám prosbu, nevíte, prosím vás, jak by se dalo zbavit příliš velké slanosti již zavařených hub ve sklenici. Byl použit koupený nálev v litrovém balení a je to příšerné. Je mi líto vše vyhodit. Děkuji a můžete-li napište mi prosím na můj soukromý e-mail : petrjelen@centrum.cz

    Moc děkuji za případnou pomoc.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    magdalenka: určitě se bude hodit v létě. Snad porostou.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Škoda, že som tento recept objavila až teraz...:yes:

    Odpovědět

  • Terka Terka(neregistrovaná)

    Tak jsem právě ve fázi zavařování a už se těším, až v zimě uděláme rizoto a omáčky.....moc děkuji za receptík :yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja(autorka receptu)

    Spagetko, množství soli je těžko definovatelné, protože nedělám nálev, ale do každé naplněné skleničky dám trochu, tak na špičku lžičky. Jde o to, aby houby byly slané jenom tolik, aby se po otevření daly bez proplachování konzumovat - doplnila jsem do receptu.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Toto není špatný nápad,hlavně pro ty co už mají mrazáky nacpané houbami,jelikož letos byla velká úroda.;-):-KA soli,jak vidno jen trochu,to se asi těžko dá určit.:-K+1 :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Nadi - určitě nesuším měkké houby!!!!Navíc - nezkušený kuchař se tě zeptá, kolik soli na kolik vody? Údaj - jako na polévku je dost zavádějící...;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: zavařování hub nálev na zavařování hub zavařování žampionů zavařujeme houby zavařování hub recept houby naložené v soli houby v soli zavařené žampiony nálev na žampiony zavařování hub recepty houby zavařovaní žampiony v nálevu zavarene houby recept na zavařováni hub houby recepty zavařování naložené houby v soli naložené houby žampiony zavařovani recepty zavařování hub nejlepší nakládané houby

Zapomněl/a jsem heslo