

Perní(č)kový koláč
Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Perníky 6 názorů
Suroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- cca 1 lžíce kakaa, dle barvy
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- cca 4 lžíce mléka
- pečící papír
- Dále dle chuti:
- cca 170 g švestkových povidel
- čokoládová poleva
- bílek na potření
- mandle půlené nebo nasekané nebo ořechy, kokos...
- bílková poleva
Postup přípravy receptu
Mouku s cukrem, kypřidlem a kakaem promícháme v míse. Přidáme med, rum, mléko a vypracujeme těsto, které půjde dobře (ne z tuha) válet na pomoučněném stole. Dle kvality mouky a velikosti lžíce podle potřeby můžeme přidat při zpracování ještě trochu mléka.
Těsto rozdělíme na dva díly. První díl vyválíme rovnou na pečícím papíře, který budeme vkládat do remosky nebo formy na pečení o průměru cca 32 cm. Tento plát těsta potřeme zhruba 200 g povidel. Pokud máme povidla tužší, naředíme je třeba rumem, černým čajem, likérem...
Na povidlový plát položíme druhý vyválený perníkový plát. Doporučuji poprášit fólii hladkou moukou, na ní rozválet druhý díl těsta a ten pak přenést a překlopit na povidlový plát.
Zdobení je na každém z nás a našich chutí. Pokud chceme perník s čokoládovou nebo bílkovou polevou, můžeme koláč již péct. Pokud chceme zdobený mandlemi, pistáciemi, ořechy..., tak těsto potřeme promíchaným bílkem a poté posypeme mandlemi...
Pečeme v remosce nebo předehřáté troubě na 170 stupňů 25-30 minut. Po vychladnutí dozdobíme dle chuti, pokud jsme nezdobili před pečením.
Nečekejte nadýchaný perník, tento je na způsob čokoládových polévaných perníků nebo perníčků. Krájet a jíst se dá samozřejmě hned po upečení, ale jeden, dva dny proležení mu vyloženě svědčí, povidla ho zvláční.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 75 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Perní(č)kový koláč
-
Určitě v brzké době vyzkouším a na povidlovou náplň naskládám vlašské ořechy. Díky moc za další skvělý 'remoskový' recept
-
recepty73:
Tak tadyk tomutok se nedá vytknout ani Ň
No, pominuli cca 170 g švestkových povidel v surovinách a zhruba 200 g povidel v postupu, žeStejnak jsem dal 251g
***
Honila ho mlsná a pekl v remosce...
Vložil do studeného přístroje a opravdu za 30´ bylo napečíno
Bod 6 postupu také OK
Po ochutnání formu zadekloval orig. víkem a sestavu uklidil z dosahu do komory, že aby bylo po dvou dnech proležení ještě co ochutnávat, že
-
Hanis: ...díky
...ne žádné vejce, jen pokud ho chcete před pečením potírat, aby na něm držely mandle nebo ořechy...
-
Jana Dorazinová-Remková: ...a chutná
...díky
-
Vajíčko tam nejde? Jinak je to krásný recept
-
No to je krása!