Perní(č)kový koláč

recepty73 Kuchař: recepty73

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Perníky 6 názorů

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
cca 1 lžíce kakaa, dle barvy
1 prášek do perníku
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
cca 4 lžíce mléka
pečící papír
Dále dle chuti:
cca 170 g švestkových povidel
čokoládová poleva
bílek na potření
mandle půlené nebo nasekané nebo ořechy, kokos...
bílková poleva
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s cukrem, kypřidlem a kakaem promícháme v míse. Přidáme med, rum, mléko a vypracujeme těsto, které půjde dobře (ne z tuha) válet na pomoučněném stole. Dle kvality mouky a velikosti lžíce podle potřeby můžeme přidat při zpracování ještě trochu mléka.

  2. Těsto rozdělíme na dva díly. První díl vyválíme rovnou na pečícím papíře, který budeme vkládat do remosky nebo formy na pečení o průměru cca 32 cm. Tento plát těsta potřeme zhruba 200 g povidel. Pokud máme povidla tužší, naředíme je třeba rumem, černým čajem, likérem...

  3. Na povidlový plát položíme druhý vyválený perníkový plát. Doporučuji poprášit fólii hladkou moukou, na ní rozválet druhý díl těsta a ten pak přenést a překlopit na povidlový plát.

  4. Zdobení je na každém z nás a našich chutí. Pokud chceme perník s čokoládovou nebo bílkovou polevou, můžeme koláč již péct. Pokud chceme zdobený mandlemi, pistáciemi, ořechy..., tak těsto potřeme promíchaným bílkem a poté posypeme mandlemi...

  5. Pečeme v remosce nebo předehřáté troubě na 170 stupňů 25-30 minut. Po vychladnutí dozdobíme dle chuti, pokud jsme nezdobili před pečením.

  6. Nečekejte nadýchaný perník, tento je na způsob čokoládových polévaných perníků nebo perníčků. Krájet a jíst se dá samozřejmě hned po upečení, ale jeden, dva dny proležení mu vyloženě svědčí, povidla ho zvláční.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 75 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perní(č)kový koláč

  • Hanis Hanis

    Určitě v brzké době vyzkouším a na povidlovou náplň naskládám vlašské ořechy. Díky moc za další skvělý 'remoskový' recept:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    recepty73:
    Tak tadyk tomutok se nedá vytknout ani Ň:-!
    No, pominuli cca 170 g švestkových povidel v surovinách a zhruba 200 g povidel v postupu, že :-) Stejnak jsem dal 251g :-D
    ***
    Honila ho mlsná a pekl v remosce...
    Vložil do studeného přístroje a opravdu za 30´ bylo napečíno:yes:
    Bod 6 postupu také OK:yes:
    Po ochutnání formu zadekloval orig. víkem a sestavu uklidil z dosahu do komory, že aby bylo po dvou dnech proležení ještě co ochutnávat, že :-8
    :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Hanis: ...díky:-K ...ne žádné vejce, jen pokud ho chcete před pečením potírat, aby na něm držely mandle nebo ořechy...;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: ...a chutná;-) ...díky:-K

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Vajíčko tam nejde? Jinak je to krásný recept :-K

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    No to je krása!:-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo