Maďarská zelňačka podle Achille Gregora

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Polévky 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 menší uzené kolínko
1/2 kg kysaného zelí
1 lžíce sádla
50-80 g uzené slaniny
1 cibule
1-2 PL mouky (jen mírně navršené)
1 PL sladké papriky (hodně plná)
pepř a sůl podle chuti
hustá zakysaná smetana k podávání
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. V papiňáku uvařím uzené kolínko. Vyndám ho na talíř a nechám trochu zchladit, pak z něj oberu všechno maso i s kůží a nakrájím na kostičky - sousta.

  2. Mezitím ve vývaru povařím zelí (zkusila jsem vařit maso a zelí společně, jak naznačuje originál receptu, ale zelí bylo pak převařené). Obrané a nakrájené maso dám zpět do polévky.

  3. Špek nakrájím na kostičky a udělám jíšku. Na sádle a rozškvařeném špeku osmahnu do světlezlatova drobně nakrájenou cibuli, přidám mouku a zasmahnu ji, přidám červenou papriku, promíchám a odstavím. Jíšku přidám do polévky, provařím nejméně 10 minut. Mezitím ochutnám a dochutím solí a pepřem. Kdo je velký mlsoun a nehledí na kalorie, přidá a zavaří do polévky i kelímek sladké smetany.

  4. Na talíři zdobíme kopečkem zakysanky. Je to rychlé a dobré, mana nebeská.
    Zkoušela jsem i z uzených žebírek, je to také dobré, ale to kolínko dodá vývaru jedinečnou, specifickou chuť.

Poznámka

Originál receptu - opsáno mnoha před lety z nějakého časopisu:

Zelňačka maďarská - podle Achille Gregora

Tuzemská zelňačka je chudá příbuzná maďarské zelňačky. Obě mají společné jméno, ale zatímco naše zelňačka má hlavu plnou starostí, ukmuchtí se narychlo a z ničeho, maďarská si žije na vysoké noze. Má nedostižnou chuť, náležitou vůni i patřičnou sílu. Její spojenci jsou mocní - vitamíny, bílkoviny i sacharidy, které se v ní snoubí pomocí této přípravy:

Kyselé zelí vařené s uzeným kolínkem zahustíme jíškou, předem připravenou z rozpuštěné slaniny a mouky, jemně nakrájené cibulky a papriky. Vše povaříme, přidáme pepř, sůl a ještě jednou necháme přejít varem. Do naplněného talíře nalijeme navrch několik lžic smetany. Jestliže Jakub prodal své prvorozenectví za mísu čočovice, udělal to jen proto, že neznal maďarskou zelňačku. Polévka takto připravená má takovou sílu, že učiní postradatelným jakýkoliv další příkrm.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Maďarská zelňačka podle Achille Gregora

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: madarska.zelnacka originál maďarská paprika

Zapomněl/a jsem heslo