

Vánočka - Mazanec
Suroviny
- 600 g hladké mouky
- 70 g Hery
- 2 vejce
- 2,5 dcl mléka
- 1 kvasnice
- 1/2 citronu
- 2 lžíce oleje
- 20 dkg cukru
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička soli
- rozinky
- mandle
- vlašské ořechy
- vajíčko na potření
Postup přípravy receptu
Hrozinky dáme do skleničky s rumem - na chvíli je necháme zahřát v mikrovlné troubě.
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek.
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kvásek, olej, rozpuštěnou Heru, šťávu a citronovou kůru z 1/2 citronu, rum (z namočených hrozinek), celá vejce, sůl. Řádně vypracujeme těsto, které necháme kynout.
Po vykynutí vytvoříme na vále 9 copů, které zapleteme. Nejdříve upleteme ze 4 copů spodní část, dále ze 3 copů prostřední část a ze 2 copů horní část vánočky. V průběhu pletení vsouváme do vánočky kousky vlašských ořechů, sekané mandle a hrozinky.
Po upletení vánočku potřeme vajíčkem, spevníme zabodnutím cca 4 špejlí (aby se nám vánočka nerozjela při pečení). A necháme ještě 10 minut kynout na plechu (s pečícím papírem).
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme prvních 8minut na 200°C a potom ještě cca 20minut na 150°C.
Poznámka od kuchařky
Někdy je potřeba přidat při zadělávání těsta více mouky, těsto může být řídké (podle toho, jaká jsou např. vajíčka). Lze péct jako vánočku na Vánoce i jako mazanec na Velikonoce.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánočka - Mazanec
-
Výborná doporučuji všem, jinou nedělám. Akorát to neumím moc zaplést tak je z to ho vždycky mazanec :)
-
Jana Remkova:děkuji za pochvalu, fotil to kamarád, který byl u nás na návštěvě...vánočka byla můj první pokus, maminka pekla podle našeho receptu a oblíbila si jej taky. Je to u nás opravdu velmi oblíbený recept, loni jsme dělali mazanec, letos vánočku...a maminka už těch vánoček napekla od Vánoc dokonce několik. Vánočka je opravdu moc dobrá - jemná, rozplývající se na jazyku
-
Určitě krásné foto