Makarony, zřejmě vzor Carbonara (podle puberťáka)

Friko Kuchař: Friko

Doba přípravy: do hodiny asi 4 až 5 Těstoviny 12 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

400 g dlouhých makaronů
olej, sůl
asi 250 g kuřecího nebo krůtího masa
100 až 150 g anglické slaniny v celku
3 až 4 stroužky česneku
1 velká červená (nebo žlutá) paprika nebo kapie
asi 25 zelených oliv bez pecky
asi 250 g sýra gouda (nebo dle chuti) plus eventuálně další gouda na posypání
asi 600 ml drůbežího vývaru (klidně z kostky)
200 ml (kelímek) nízkotučné sladké smetany
mletý černý pepř
sušené oregano (hrstka, podle mě tak 3 KL)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na nudličky, slaninu a papriku na drobné kostičky, olivy překrojíme na třetiny, česnek rozmačkáme nebo drobně pokrájíme, sýr stačí nahrubo nastrouhat. Makarony dáme vařit dle návodu.

  2. Ve větší pánvi wok rozpálíme olej, přidáme maso a slaninu, restujeme do zlatova, poté přihodíme česnek, papriku a olivy a ještě krátce orestujeme. Osolíme, opepříme, promícháme, přilijeme vývar a přidáme oregano. Pomalu pár minutek dusíme, za stálého míchání přilijeme smetanu, vsypeme sýr a mícháme, dokud směska nezačne bublat. Průběžně hlídáme vařící se makarony.

  3. Hotové makarony zcedíme a rovnou přidáme do woku k omáčce (při tomhle množství se fakt vyplatí větší pánev). Dobře promícháme, vypneme a podáváme.

Poznámka

Jde o první recept, který jsem si v pubertě tzv. vymyslel (možná vyjma párku v HOUSCE). V naší rodině se překvapivě uchytil, mimo rodinu se střídavými úspěchy, případně shovívavým úsměvem. Původně jsem obvykle dělával jen dvě porce, tohle je odhad na čtyři.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Makarony, zřejmě vzor Carbonara (podle puberťáka)

  • Friko Friko(autor receptu)

    123Rony321: Milý/á Rony, v tomhle případě se určitě nemýlím. Rovněž vaše komentáře jsem už četl a právě proto, že na rozdíl od vás umím myslet pozitivně, sem nepřispívám trollením, ale recepty. Na další vaše komentáře již nebudu reagovat.

    Odpovědět

  • Friko Friko(autor receptu)

    casino: Recept z období mojí puberty skutečně pochází, což jsem napsal i v poznámce, čehož jste si buďto všiml, nebo nevšiml. Co se týče zastydlosti, některé vaše komentáře už jsem měl možnost číst.

    Odpovědět

  • 123Rony321 123Rony321

    Friko: Mýlíte se. Je mi líto, že v mém opravdu upřímném příspěvku hledáte nějakou kulišárnu. Myslete pozitivně a uvidíte, že Vám bude lépe na světě.

    Odpovědět

  • casino casino

    "Makarony, zřejmě vzor Carbonara (podle puberťáka)"
    Friko:
    No, mně to celé, vč. vašich komentářů, přijde spíše jako zastydlá puberta, že ;-)

    Odpovědět

  • Friko Friko(autor receptu)

    123Rony321: Díky za "důmyslně" skrytou ironickou poznámku, i když vzhledem k tomu, že vy sám/a jste sem dosud (stejně jako bofinka) nepřispěl/a ani jediným receptem, se zřejmě z vaší strany spíš než o hodnocení jídel jedná o trollení a projev mindráků. Přeji vám mnoho úspěchů při vašem dalším studiu ironie a negativity...
    P.S.: Jestli vám vadí slanina a česnek, tak to pro vás pravé špagety Carbonara musí být velkým zklamáním.

    Odpovědět

  • Friko Friko(autor receptu)

    Eja57: Díky za komentář a za pochopení. Mimochodem, někteří italští kuchaři dávají do Carbonary celé vejce a jednu polévkovou lžíci smetany na jednu porci špaget, taky použitý druh slaniny se různí. My se taky neshodneme na stejné svíčkové, že jo...

    Odpovědět

  • Friko Friko(autor receptu)

    bofinka: Moc shovívavá mi nepřipadáte, tak nějak jsem doufal, že z názvu bude jasné, o co jde. Taky nevím, jestli jste třeba ještě tak před deseti, patnácti lety někdy viděla, co se v restauracích často podávalo jako Carbonara. Můžu vás ubezpečit, že oproti tomu tohle jídlo vůbec není špatné. Nicméně děkuji za reakci.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    bofinka: proto je tam ten "puberťák"...a bohužel je zlozvyk dávat smetanu, která tam nemá co dělat...těstoviny, slanina, žloutek, pecorino a hotovo:-8

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Eja57: To, ze pouziji v receptu makarony a anglickou slaninu, ale pak pridam kureci maso, cesnek, papriku na kosticky, olivy, VYVAR!!, smetanu a oregano Ti pripada jako inspirace na "carbonaru" :-?

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Recept má :yes: název....ze kterého je jasné, čím byl autor inspirován a že si dotvořil dle vlastní inspirace..:yes: a ví, že to Carbonara nejsou...
    Dobré to bude určitě, jestli se Friko nedokope k fotce, tak ho možná předběhnu:-8

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Frico: Hlasim k tem se shovivavym usmevem. Jen nechapu, proc Ti toto "sugo" pripominalo zrovna "Carbonaru" :-O
    Vyjma makaronu a soli (dejme tomu jeste anglicka slanina), je zbytek totalni misung :-(

    Odpovědět

  • 123Rony321 123Rony321

    Recept dokonalý, dokážu si představit, jak se díky slanině a česneku rozvine vůně po celé místnosti. A všechny ostatní ingredience ... to je dokonalost sama. Někdy dodejte fotku, ať se jaksi zatím jen představa zhmotní. :yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo