Friko (podle babičky)

Friko Kuchař: Friko

Doba přípravy: do hodiny asi 6 Polévky 2 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 velká cibule
4 střední brambory (asi 40 dkg brambor)
1 rovná KL drceného kmínu
8 až 10 kuliček nového koření
4 až 5 bobkových listů
sůl
mletý černý pepř
olej
asi 2 PL hladké mouky
1 litr vody
1 litr podmáslí
1 až 2 vejce
čerstvá pažitka
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, nakrájenou na kostičky. Zmírníme plamen, přisypeme mouku a osmahneme. Přidáme i kmín, nové koření a bobkový list a když koření zavoní, pomalu vlijeme litr studené vody a důkladně mícháme, abychom neměli hrudky. Zesílíme plamen, dáváme pozor, aby se mouka nepřichytla ke dnu, občas promícháme, přivedeme k varu.

  2. Když se voda začne vařit, přidáme brambory, nakrájené na kostky (u nás větší) a osolíme. Pomalu vaříme doměkka, až se bramborám zaoblí hrany.

  3. Podmáslí přelijeme do dostatečně velkého hrnce a za stálého míchání do něj přidáme několik naběraček vařící vody od brambor, aby se vyrovnala teplota. Poté přilijeme zpět k bramborám a mícháme, dokud nepřejde varem.

  4. Když polévka začne bublat, opepříme dle chuti a za pozvolného míchání vlijeme rozkvedlané vejce. Jakmile vejce ztuhne do "cancourů", vypneme. Polévku podáváme posypanou čerstvou pažitkou, obvykle s chlebem.

Poznámka

Když jsem se začal probírat těmito stránkami, podléhal jsem dojmu, že sem není co přidat. Nakonec jsem ale pár "mezírek" našel. Tohle je můj první pokus přispět. Friko jakožto polévku a navíc přesně tohohle složení se mi tu najít nepodařilo, přestože jsem ho jako dítě hltal o každých prázdninách na jihu. Recept má jednu vadu. Buďto se v Praze nedá sehnat slušné podmáslí, nebo málo míchám, protože mi to pravidelně po vlití podmáslí hrudkuje a musí se to rozehnat metlou.

Fotkami momentálně nedisponuji, časem se to pokusím napravit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Friko (podle babičky)

  • Friko Friko(autor receptu)

    yanull: Děkuji za pěkné přivítání, nějaké další recepty snad postupně vyhrabu.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Líbí se mi recepty s příběhem a nejhezčí jsou ty se vzpomínkami na vaření od babičky a maminky. Vítejte a těšíme se na další recepty :-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo