Friko (podle babičky)
Suroviny
Porce: asi 6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 901 kJ / 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,96 g |
Tuky | 28,33 g |
Vláknina | 9,20 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 982 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, nakrájenou na kostičky. Zmírníme plamen, přisypeme mouku a osmahneme. Přidáme i kmín, nové koření a bobkový list a když koření zavoní, pomalu vlijeme litr studené vody a důkladně mícháme, abychom neměli hrudky. Zesílíme plamen, dáváme pozor, aby se mouka nepřichytla ke dnu, občas promícháme, přivedeme k varu.
Krok 2: Když se voda začne vařit, přidáme brambory, nakrájené na kostky (u nás větší) a osolíme. Pomalu vaříme doměkka, až se bramborám zaoblí hrany.
Krok 3: Podmáslí přelijeme do dostatečně velkého hrnce a za stálého míchání do něj přidáme několik naběraček vařící vody od brambor, aby se vyrovnala teplota. Poté přilijeme zpět k bramborám a mícháme, dokud nepřejde varem.
Krok 4: Když polévka začne bublat, opepříme dle chuti a za pozvolného míchání vlijeme rozkvedlané vejce. Jakmile vejce ztuhne do "cancourů", vypneme. Polévku podáváme posypanou čerstvou pažitkou, obvykle s chlebem.
Zveřejněno 2. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Friko (podle babičky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WVog
Moje poznámka
Friko (podle babičky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WVog
Nejnovější recepty
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 10 minutami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 51 minutami
Dalgona sušenky
Přidáno před 1 hodinou
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 19 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno před 23 hodinami
Letní koláč s třešněmi
Přidáno 8. 7. 2025 08:30
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční chlebíček
radekdolezal033 před 3 hodinami
Hovězí plátky na tymiánu
ZboSy před 3 hodinami
Vařená brokolice s česnekovo-bylinkovou omáčkou
brtna před 10 hodinami
Hamburská vepřová kýta
Zlatnice před 11 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
stefi.f47 před 12 hodinami
Cuketový perník
Markeeta před 12 hodinami
Bramborové vafle
Leontinka73 před 14 hodinami
Boloňská omáčka
DavidVolvo před 15 hodinami
Vepřové na houbách
Sahula před 15 hodinami
Tématické fráze:
polevka friko,
top recept fryko,
recept na friko
Suroviny:
cibule,
brambory,
kmín drcený,
koření nové koření,
bobkový list,
sůl,
pepř mletý,
olej,
mouka hladká,
voda,
podmáslí,
vejce,
pažitka
Komentáře (3)