Pětikoláč

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 4 názory

Suroviny

1 vejce
vanilkový cukr
půl hrnku krupicového cukru
rozpuštěné máslo
hrnek mléka
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
prášek do pečiva
Varianty:
1) čerstvé nebo kompotované ovoce a drobenka
2) kakao (řezy, bábovka)
3) mák
4) jablka a trochu marmelády (jablkový dort)
5) syrová mrkev (mrkvové řezy)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Základní těsto (přísady měříme hrnkem o obsahu 1/4 l): Do mísy rozklepneme 1 vejce a utřeme s vanilkovým cukrem a s polovinou hrnku krupicového cukru. Vmícháme rozpuštěné máslo nebo heru (asi čtvrt kostky, cca 60 g), přidáme hrnek mléka a 1.5 hrnku polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva.

  2. Varianta 1 : Těsto vlejeme na vymaštěný pekáček vysypaný hrubou moukou, povrch poklademe čerstvým nebo kompotovaný ovocem, příp. posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě.

    Varianta 2: Do poloviny těsta vmícháme kakao a upečeme mramorové řezy nebo bábovku.

    Varianta 3: Odměříme půl hrnku maku, umeleme ho a vmícháme do těsta před přidáním mouky.

    Varianta 4: Dno vymazané dortové formy vysypané moukou poklademe oloupanými půlkami menších jablek, důlky po jádřincích vyplníme marmeládou. Na jablka nalejeme těsto a upečeme jablkový dort.

    Varianta 5: Do těsta vmícháme syrovou, jemně nastrouhanou mrkev a upečeme mrkvové řezy. Vychladlé můžeme rozkrojit a potřít ještě marmeládou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Pětikoláč

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): :yes::yes::-D:-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: Ďakujem.:-K Ja keď zapínam rúru, tak nikdy kvôli jednému jedlu, príde mi to neekonomické rozohrievať rúru kvôli jednému pekáču. :-D Tak vždy nachystám do rúry aspoň dve veci.:-D:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    tejaja (moderátorka): :-K:-D:-* Jsi úžasná, já jsem z toho úplně vedle! :-O, ;-) Dnes již u druhého receptu vyzkoušení a celá řada fotek!:-D:yes::yes: Mám moc velkou radost, ta je nejen ve mně, ale snad i poskakuje kolem mně!:-D:-D:-D Moc děkuji za vyzkoušení, :yes::-8:-D za hezký komentář, :yes::-K a na stotisíckrát i za ty pěkné fotky! :yes:<3:yes::-8:-K a moc zdravím a přeji příjemnou cestu! :yes::-K:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vyskúšala som 1. variant, ale bez drobenky. Potrebujem zajtra koláč brať sebou na výlet a nemám rada, ak z neho na ceste padá drobenka. ;-) Cesto bolo hotové raz-dva, malo tú správnu konzistenciu. Použila som čerstvo obrané černice. Jednoduchý, ale dobrý koláč. Vyskúšam aj iný variant, asi s makom. Zatiaľ ukladám. ;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo