Minutkový hovězí Stroganoff

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: do 30 minut 3 porce Hovězí maso 6 názorů

Suroviny

400 g vyzrálého minutkového hovězího masa
150 g malých žampionů
1 cibuli
2 lžíce másla
1 lžička oleje
1 zakysaná smetana tučná
sůl
čerstvě mletý pepř
šťáva z poloviny limetky (citronu)
dle chuti 2 malé nakládané okurky - nemusí být
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky jako na steak (necháme si nakrájet rovnou u řezníka) a pak na nudličky, osolíme a opepříme.. Žampiony očistíme, překrájíme na čtvrtky a vhodíme do studené vody s limetkovou šťávou (aby nezhnědly), ale jen krátce, než nakrájíme na měsíčky cibuli a na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla s kapkou oleje.

  2. Scezené žampiony vhodíme na máslo, necháme vypařit vodu, kterou pustí a při zvýšené teplotě opečeme dozlatova asi 7 minut. Vyndáme je stranou, do stejné pánve dáme opéct dozlatova i cibuli a opět vyndáme stranou. Do pánve dáme zbylé máslo a olej a po částech v jedné vrstvě prudce opečeme maso (nedusíme - opékáme). Napřed opékáme z jedné strany dohněda stačí na to pár minut a pak obracečkou obrátíme, opečeme i z druhé strany a opět vyndáme stranou.

  3. Do pánve vlijeme trošku vody (někdo dává bílé víno) a necháme odpařit výpeček. Vlijeme smetanu, promícháme a necháme prohřát už na vypnuté plotýnce. Vrátíme do pánve maso, žampiony i cibuli, (přidáme půlkolečka okurek), vše promícháme, dle potřeby dosolíme a přiklopené necháme prohřát.
    Podáváme většinou s rýží, ale skvělý je i s těstovinami nebo s bramborovými hranolky či kaší.

Poznámka

Pokud máte dvě hlubší pánve, můžete v jedné opékat žampiony, přidat k nim v polovině cibuli a v druhé maso. Nikdy nedělejte vše najednou v jedné pánvi, pak by se neopékalo, ale dusilo a maso by nebylo křehké, šťavnaté, ale tuhé. Je to rychlé a do 30 minut hotové.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 123 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Minutkový hovězí Stroganoff

  • casino: :-K máte pravdu víc než 5 min. to nebylo ale obrátit obracečkou šlo snadno :-) hezký večer

    Odpovědět

  • casino casino

    Marie Svarcova:
    Na rozdíl od těch masových nudliček je žampionům celkem šumafuk jak dlouho se dělají :-)
    No, nanudličkované maso se mizerně obrací, že ;-) a je škoda, že jste raději nestopla celkový čas u toho masa...
    (bych ho déle než pět, šest minut žáru nevystavoval :-K

    Odpovědět

  • Eja57: tohle je základ a podle mne ať si tam každý dá co mu chutná 100 lidí = 100 chutí a i když bude 100 lidí vařit stejný recept nikdy nebude mít stejnou chut - o tom to vlastně je a proto mě to bav í:-) moc děkuji, že se Ti mé recepty líbí a něco i uvaříš - je to pro mne velká pocta :-K:-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Marie Svarcova: Také přeji hezký večer:-K
    Ráda čtu Tvoje recepty:yes: i podle nich vařím...
    ( jsem docela zvědavá, jestli někdo vytasí, že tam má být trocha rajčatového protlaku orestovaného v základu...mi u receptů tohoto typu baví dohledávat ten prapůvodní zdroj, na který se nabaluje kdeco....ku škodě receptu...)

    Odpovědět

  • Eja57: díky:-K, je mi to známo že v Rusku hranolky, běžnější u nás je rýže a to ostatní neminutkové se jen jako Strganoff tváří <3 Hezký večer

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    :yes: krása
    Literární zdroje praví, že v původní ruské verzi jako příloha hranolky, v americké verzi těstoviny...
    Rýže je asi populární hlavně v receptech a la Stroganoff - tedy NEminutková úprava se vším možným...i nemožným...

    Odpovědět

Tématické fráze: minutkový steak top recepty

Zapomněl/a jsem heslo