Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Doba přípravy 5 - 6 týdnů

5 - 6 týdnů

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie169 kJ /
41 kcal
Bílkoviny0,50 g
Tuky0,50 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,00 g
Sůl20,00 g
Sacharidy8,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Koupíme bůček, čím rovnoměrněji bude prorostlý, tím lepší. Doma bůček vykostíme, tentokrát stáhneme i kůži. Nakrájíme z něj pruhy o šířce dlaně a délce podle libosti. Pak naložíme do koření, rychlosoli atd., dle soupisu ingrediencí. Neměla jsem doma rozmarýn, tak jsem ho vynechala a rychlosoli jsem dala jen polovinu, druhou polovinu dávky jsem dala mořskou sůl – lze použít jakoukoliv sůl bez jódu. Jinak jsem se držela postupu podle pana redaktora Gigela. Krok 2: Koření navážíme podle toho, kolik bůčku budeme nakládat a po promíchání všeho koření a rychlosoli tím napajcujeme bůček co nejvíc to jde a ještě hodně rukou přitlačíme. Měla by se spotřebovat všechna, nebo skoro všechna kořenící směs. Pak bůček dáme do dobře uzavíratelné plastové krabičky, uzavřeme víčkem a týden každodenně maso otáčíme, jinak s tím nic neděláme. Krok 3: Po týdnu vyndáme, umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Připravíme si v kávomlýnku kořenící směs a bůček v ní obalíme. Nemám už kávomlýnek, použila jsem el. sekáček, nejdřív jsem dala rozsekat bobkový list, dala jsem celý sáček, část jsem odebrala na momentální použití a zbytek uzavřela dobře uzavíratelné kořence na příště. Pak jsem rozsekala pepř a menší množství nového koření. Pan Gigel doporučuje nejvíc bobkového listu, o něco méně pepře a nejméně nového koření. Směs je dobré si připravit předem a nanést na ještě trochu vlhké maso po opláchnutí a osušení. Krok 4: A teď přijde na řadu sušení masa, které ale tentokrát trvá déle, 4 – 5 týdnů pokud se suší zavěšené na háku nebo kuchyňském provázku tam, kde je jemné proudění vzduchu (ne průvan!) a nízká teplota max. do těch 15º C, ale raději méně. Já takovou možnost v paneláku nemám, tak jsem zvolila sušení v ledničce podložením masa v otevřené krabičce, aby k němu ze všech stran mohl vzduch, a raději jsem přidala ještě týden navíc, sušila jsem tedy šest týdnů. Ale jistota je jistota, že se to později nebude kazit. Možná to bylo přehnané, nevím. Krok 5: Ale už budu dělat ponejvíce tuto slaninku, je o něco méně slaná a má i jinou chuť, to koření tomu dodá šmrnc. Příště chci zkusit ubrat 2 g rychlosoli (pragandy) a 2 g mořské soli, uvidím, jestli to bude stačit na ochranu masa před zkažením a bude-li potom slaninka o něco méně slaná.

Zveřejněno 4. 9. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Doporučuji přečíst si originál článek od pana redaktora Gigela:

https://doprirody.prakticky.sk/2016/12/31/vyrobte-...

V článku je více fotografií a ještě podrobnější postup.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BWA2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BWA2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Dělal jsem , ale ... zdá se mi sladká :-((

Eja57: Děkuji za komentář! :-K Máš pravdu, ale já to tak udělala, protože jsem mletý bobek doma neměla, mleté nové koření vyčichlé atd. Tak jsem "umlela" vše na tom sekáčku a výsledek výborný, musím si to pochválit, vonělo to moc pěkně!:yes::-D:-D Moc tě zdravím!:-K:-K

MamlajdaD: já se velmi přimlouvám za čerstvě mleté/sekané/drcené koření ( pepř, bobek, nové koření, hřebíček, muškátový oříšek atd.....)...na chuti je to znát

magdalenka: Děkuji za komentář, jsi moc hodná. :-K:-8 Já vím, že je to k dostání, ale když jsem to dělala, neměla jsem mletý bobkový list doma, tak jsem si vypomohla rozsekáním v sekáčku a šlo to moc dobře. ;-) A asi to tak budu praktikovat i nadále, protože to v tom sekáčku šlo fakt dobře a čerstvě pomleté koření má také své výhody, vždyť to znáš!:-):yes: Černý pepř mám jak celý, tak v mlýnku, ale i mletý v sáčku, ale mleté nové koření jsem nedávno vyhodila, měla jsem ho už celou věčost a připadalo mi vyčichlé. Tak jsem se rozhodla si vždy nějaké menší množství připravit v tom mém oblíbeném sekáčku. Možná časem zase změním názor a koupím hotové umleté koření v sáčcích. Moc tě zdavím a měj se hezky!:yes::-K:-K

MamlajdaD: Je dostať kúpiť aj mletý bobkový list - nepoužívaš? (samozrejme aj čierne a nové korenie)
napr. http://www.levnekoreni.cz/koreni/jednodruhove-kore...

Jaromira18: Tak to nakládání kapra máme stejné, ale já jiný přísun ryb nemám, jen o vánocích si nacpu mrazák kapry a pak z toho odebírám, co potřebuji. Tak ať se vám všechno pěkně podaří! Zdravím!:-K:-K

MamlajdaD: Já nakládám kapra do soli, když dělám rybí salát, cejny ne, ty povařím. ( Manžel chytá na Rozkoši ) Recept jsem přečetla a moc se mi líbí, brzy ho udělám.:-K

Jaromíra18: Moc děkuji za milý komentář! ;-) Ale prosím, přečtěte si i návod pana Gigela, je podrobnější. Nejhorší je to čekání a ta zvědavost, jak to dopadne:-!:-D A protože jsem člověk zvědavý, prosím, můžete mne napsat, proč nakládáte kapra do soli? Já ho nakládám do soli, když potřebuji, aby maso zpevnilo a bylo pak vhodné na výrobu domácích rybích lahůdek. Ale to nakládám jen na několik hodin.;-):-8 Ještě jednou moc děkuji za komentář a moc zdravím!:-K:-K

JanaDorazinová: Janinko, děkuji za hezký komentář!;-):-8 Ono to opravdu není špatné, ač trochu slanější. Ale slanina je od slova slaný, tak co bych chtěla!?:-D:-D Měj se moc hezky a moc zdravím!:-K:-K

Určitě udělám, kapra také nakládám do soli a nemá chybu.:-K:yes::yes:

Paráda!!! Hned bych si dala!!! <3<3

Tématické fráze:
pančeta, navod na vyrobu susene slaniny a bucku, milan gigel slovensko, slovenská sušená slanina recept, sušená panceta recept, sušená slaninka, proč se nákládá maso nejdřív do cukrudo cukru, podle milana gigela, vyrobte si domácí slaninku bez uzení

Suroviny:
sůl, cukr, rozmarýn, pepř, ořech muškátový, bobkový list, pepř, koření nové koření

Přidat fotografie receptu