Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 5 - 6 týdnů Vepřové maso 10 názorů

Suroviny

1)Solící směs na 1 kg bůčku:
20 g dusitanové soli (pragandy)
1 lžička cukru
1 lžička rozmarýnu
lžička pepře
kousek nastrouhaného muškátového oříšku
2)Kořenící směs:
bobkový list
pepř
nové koření
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Koupíme bůček, čím rovnoměrněji bude prorostlý, tím lepší. Doma bůček vykostíme, tentokrát stáhneme i kůži. Nakrájíme z něj pruhy o šířce dlaně a délce podle libosti. Pak naložíme do koření, rychlosoli atd., dle soupisu ingrediencí. Neměla jsem doma rozmarýn, tak jsem ho vynechala a rychlosoli jsem dala jen polovinu, druhou polovinu dávky jsem dala mořskou sůl – lze použít jakoukoliv sůl bez jódu. Jinak jsem se držela postupu podle pana redaktora Gigela.

  2. Koření navážíme podle toho, kolik bůčku budeme nakládat a po promíchání všeho koření a rychlosoli tím napajcujeme bůček co nejvíc to jde a ještě hodně rukou přitlačíme. Měla by se spotřebovat všechna, nebo skoro všechna kořenící směs. Pak bůček dáme do dobře uzavíratelné plastové krabičky, uzavřeme víčkem a týden každodenně maso otáčíme, jinak s tím nic neděláme.

  3. Po týdnu vyndáme, umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Připravíme si v kávomlýnku kořenící směs a bůček v ní obalíme. Nemám už kávomlýnek, použila jsem el. sekáček, nejdřív jsem dala rozsekat bobkový list, dala jsem celý sáček, část jsem odebrala na momentální použití a zbytek uzavřela dobře uzavíratelné kořence na příště. Pak jsem rozsekala pepř a menší množství nového koření. Pan Gigel doporučuje nejvíc bobkového listu, o něco méně pepře a nejméně nového koření. Směs je dobré si připravit předem a nanést na ještě trochu vlhké maso po opláchnutí a osušení.

  4. A teď přijde na řadu sušení masa, které ale tentokrát trvá déle, 4 – 5 týdnů pokud se suší zavěšené na háku nebo kuchyňském provázku tam, kde je jemné proudění vzduchu (ne průvan!) a nízká teplota max. do těch 15º C, ale raději méně. Já takovou možnost v paneláku nemám, tak jsem zvolila sušení v ledničce podložením masa v otevřené krabičce, aby k němu ze všech stran mohl vzduch, a raději jsem přidala ještě týden navíc, sušila jsem tedy šest týdnů. Ale jistota je jistota, že se to později nebude kazit. Možná to bylo přehnané, nevím.

  5. Ale už budu dělat ponejvíce tuto slaninku, je o něco méně slaná a má i jinou chuť, to koření tomu dodá šmrnc. Příště chci zkusit ubrat 2 g rychlosoli (pragandy) a 2 g mořské soli, uvidím, jestli to bude stačit na ochranu masa před zkažením a bude-li potom slaninka o něco méně slaná.

Poznámka

Doporučuji přečíst si originál článek od pana redaktora Gigela:

https://doprirody.prakticky.sk/2016/12/31/vyrobte-...

V článku je více fotografií a ještě podrobnější postup.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 64 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí sušená pančeta podle slovenského redaktora Milana Gigela

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Děkuji za komentář! :-K Máš pravdu, ale já to tak udělala, protože jsem mletý bobek doma neměla, mleté nové koření vyčichlé atd. Tak jsem "umlela" vše na tom sekáčku a výsledek výborný, musím si to pochválit, vonělo to moc pěkně!:yes::-D:-D Moc tě zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: já se velmi přimlouvám za čerstvě mleté/sekané/drcené koření ( pepř, bobek, nové koření, hřebíček, muškátový oříšek atd.....)...na chuti je to znát

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: Děkuji za komentář, jsi moc hodná. :-K:-8 Já vím, že je to k dostání, ale když jsem to dělala, neměla jsem mletý bobkový list doma, tak jsem si vypomohla rozsekáním v sekáčku a šlo to moc dobře. ;-) A asi to tak budu praktikovat i nadále, protože to v tom sekáčku šlo fakt dobře a čerstvě pomleté koření má také své výhody, vždyť to znáš!:-):yes: Černý pepř mám jak celý, tak v mlýnku, ale i mletý v sáčku, ale mleté nové koření jsem nedávno vyhodila, měla jsem ho už celou věčost a připadalo mi vyčichlé. Tak jsem se rozhodla si vždy nějaké menší množství připravit v tom mém oblíbeném sekáčku. Možná časem zase změním názor a koupím hotové umleté koření v sáčcích. Moc tě zdavím a měj se hezky!:yes::-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: Je dostať kúpiť aj mletý bobkový list - nepoužívaš? (samozrejme aj čierne a nové korenie)
    napr. http://www.levnekoreni.cz/koreni/jednodruhove-kore...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Jaromira18: Tak to nakládání kapra máme stejné, ale já jiný přísun ryb nemám, jen o vánocích si nacpu mrazák kapry a pak z toho odebírám, co potřebuji. Tak ať se vám všechno pěkně podaří! Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    MamlajdaD: Já nakládám kapra do soli, když dělám rybí salát, cejny ne, ty povařím. ( Manžel chytá na Rozkoši ) Recept jsem přečetla a moc se mi líbí, brzy ho udělám.:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Jaromíra18: Moc děkuji za milý komentář! ;-) Ale prosím, přečtěte si i návod pana Gigela, je podrobnější. Nejhorší je to čekání a ta zvědavost, jak to dopadne:-!:-D A protože jsem člověk zvědavý, prosím, můžete mne napsat, proč nakládáte kapra do soli? Já ho nakládám do soli, když potřebuji, aby maso zpevnilo a bylo pak vhodné na výrobu domácích rybích lahůdek. Ale to nakládám jen na několik hodin.;-):-8 Ještě jednou moc děkuji za komentář a moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Janinko, děkuji za hezký komentář!;-):-8 Ono to opravdu není špatné, ač trochu slanější. Ale slanina je od slova slaný, tak co bych chtěla!?:-D:-D Měj se moc hezky a moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18

    Určitě udělám, kapra také nakládám do soli a nemá chybu.:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Paráda!!! Hned bych si dala!!! <3<3

    Odpovědět

Tématické fráze: podle milana gigela vyrobte si domácí slaninku bez uzení

Zapomněl/a jsem heslo