Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 925 kJ / 1 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 37,30 g |
Tuky | 100,58 g |
Vláknina | 12,96 g |
Cholesterol | 588 mg |
Sodík | 1,82 g |
Sůl | 4,42 g |
Sacharidy | 84,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Trhanec: žloutky vyšleháme se solí, přilijeme mléko, přisypeme mouku, dochutíme kořením nebo bylinkami dle chuti, dobře promícháme a necháme cca 15 minut odstát. Poté přidáme na sníh vyšlehané bílky a opatrně je vmícháme do odstáté směsi a tím ji "nadlehčíme".
Krok 2: Během odstání směsi na trhanec pokrájíme houby na plátky, které vložíme do pánve s rozpuštěným máslem společně s na nudličky pokrájenou slaninou (šunkou, uzeným tofu...), pokrájenou cibulkou nebo pórkem (i s částí zelené natě), nasekaným česnekem a lístečky tymiánu. Smažíme do povadnutí žampionů a do rozvonění. Poté přidáme pár lžic vody (4-5) zaklopíme a krátce podusíme na mírném ohni. Osolíme a opepříme dle chuti. Pánev odklopíme, odstavíme, přidáme ořech másla, který necháme volně rozpustit.
Krok 3: Těsto po vmíchání bílků nalijeme do rozpálené pánve s troškou másla (sádla, oleje), ztlumíme plamen, zaklopíme poklicí a pomalu "smažíme" do zatuhnutí směsi. Dbáme na to, abychom trhanec nepřesušili, takže až bude směs kompaktní k tomu, abychom ji otočili, neváháme a otáčíme. Jde to snadno a pokud se placka rozpadne, nevadí, stejně děláme trhanec :-) . Trhanec dosmažíme již bez poklice z druhé strany, odstavíme a natrháme na kusy, které rozdělíme na dva talíře.
Krok 4: Na trhance rozdělíme žampionovou směs, posypeme zelenou natí z cibulky nebo tenkými plátky pórku.
Milovníci sýrů mohou posypat sýrem dle chuti (cheddar, pecorino...).
Milovníci sýrů mohou posypat sýrem dle chuti (cheddar, pecorino...).
Zveřejněno 23. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný žampionový trhanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Xon
Moje poznámka
Slaný žampionový trhanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Xon
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 2 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno před 23 hodinami
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 32 minutami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 1 hodinou
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 1 hodinou
Snadný štrúdl
Ivace před 1 hodinou
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 1 hodinou
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 1 hodinou
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 2 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 2 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 3 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 3 hodinami
Suroviny:
vejce,
sůl,
mouka polohrubá,
pepř,
máslo,
žampióny,
máslo,
slanina anglická,
cibulka jarní,
česnek,
tymián,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (3)