Křenová omáčka-inspirována M.D.Rettigovou

Omáčky Doba přípravy: 30 10 názorů

Omáčky Doba přípravy: 30 10 názorů

Suroviny 4 porce

400 ml mléko
200 ml smetana
muškátový květ
čerstvý křen
mandle
máslo
hladká mouka
cukr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku. Zalijeme smetanou a doléváme postupně takové množství mléka, abychom dosáhli správné konzistence. Přihodíme křen, špetku muškátového květu, mandle,lžičku cukru a dle chuti osolíme. Necháme lehce provařit, popř. ještě dolijeme mléko (pokud možno plnotučné).

  2. Čím déle omáčku po přidání křene vyvařujete, tím bude křen cítit méně - záleží tedy čistě na vás, jak silnou omáčku chcete mít.

Poznámka od kuchařky

Původní recept: Ustrouhej dobře křen, dej ho do hrnéčku, k němu trochu bílé mouky, kousek nového másla, trochu květu a oloupané ustrouhané či tlučené mandle, dobře to umíchej, nech vařit dobrou smetanu, dej do ní kus cukru, zakloktej jí ten křen a nech ho trochu povařit, potom ho vlej do omáčníku a dej ho na stůl. Je-li křen málo perný, musí se dát teprve, až jest ostatní povařeno.

Poznámka: já jsem omáčku ještě po dovaření rozmixovala, aby byla hladká. Podáváme s knedlíkem a dle chuti buď s uzeným nebo vařeným hovězím.

Komentáře k receptu Křenová omáčka-inspirována M.D.Rettigovou

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dnes podruhé v životě jsem vařila křenovou omáčku podle tohoto receptu a musím říct, že je skvělá. Přidávám foto;-)

    Odpovědět

  • Brusinkaa Brusinkaa

    Dnes jsem uvařila prvně a musím říct, že je výborná. Část mléka jsem nahradila hovězím vývarem a ještě přidala trošku citronové šťávy. Jen bych se ráda zeptala - kolik těch mandlí tam dát? :-) :yes:

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Dlouho jsem křenovku nevařila, prostě nám nechutnala. Až když jsem se někde dočetla, že křen se má dávat úplně nakonec a už nevařit, je vše jinak. Od té doby ji milujeme. Je to fakt rozdíl. A díky za připomenutí. Bude zítra.

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    báječná klasika:yes::-D tuto omáčku dělám jako hosta:-D a křen dávám také až po provaření - je to prostě božská česká klasika a s uzeným mňam:-p

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jako Hosta dávám křen až nakonec. Jistě to bude takto dobré, ale méně " řízné";-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    s mandličkama to neznám.. to musí být MLASK;-):-):-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Tenhle recept se MNĚ DOBROMILE musí prostě líbit ;-):-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Křenová omáčka se u nás těší oblibě, ale už po přidání křenu nevařím, protože vařením prý hořkne a také nechci zbytečně převařovat vitamíny v něm obsažené. Prosím jeden knedlík a posílám bodík :-p:-);-):-K +3:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Dělám často, většinou s vařeným hovězím žebrem a jíšku zalévám silným vývarem. Používám raději šlehačku a část křenu dávám až po dovaření omáčky - pak je chuť výraznější. :yes:+1

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, možná by bylo křen přidat později, aby byl cítit, protože mouku je třeba dobře provařit. Mne většinou ze špatně provařené mouky pálí žáha.

    Odpovědět

Tématické fráze: jak dlouho provařit mouku recepty české omáčky klasika křenová omáčka pravá křenová omáčka skvělá křenová omáčka recept na křenovou omáčku jak dlouho provarit mouku do omáčky top recepty křenova omáčka jak dlouho povařit mouku v omáčce jana krenova cet na křenoou omáčku křenová omáčka mandle správná křenová omáčka hovezi v krenove omacce recept na českou křenovou omáčku jana krenova recepty na české omáčky skvela krenova omacka vařením křen hořkne prosím o recept na křenovou omáčku