Žampionový špíz v sýrovém kabátku

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 40 minut 2 porce Bezmasá jídla 4 názory

Suroviny

1 krabička malých žampionů
1 vejce
60 g sýra Eidam - 30%
30 g sýra Eidam - 40%
50 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
mletý kmín
sůl
hladká mouka na obalení špízů
olej na opečení
Polévka:
1 l vody
1 lžíce másla
3 lžíce hrubé krupice
nožičky a zbylé žampiony
1/4 cibule
kousek mrkve
kousek celeru
masox
sůl
mletý kmín
mletý pepř
sůl
1 vejce
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony očistíme, osušíme, odkrojíme nožičky a vydlabeme vnitřek. 16 kloboučků necháme na špízy, ostatní pokrájíme na plátky do polévky. Oba sýry nastrouháme. Kloboučky osolíme, posypeme mletým kmínem a vyplníme tučným sýrem. Do mixéru dáme vejce, 30% sýr, popřípadě zbylý 40% sýr a 50 ml mléka. Rozmixujeme. Rozmixovanou kašičku vlijeme do misky a přidáme mouku, tím vznikne husté těstíčko.

  2. Tři kousky plněných kloboučků napíchneme na jehlu jedním směrem a čtvrtý klobouček směřuje náplní proti třetímu (budeme mít 4 špízy). Špízy obalíme v mouce a pak je lžičkou polijeme hustou sýrovou kašičkou. Dáme je nastojato do misky a pak je dáme do rozpáleného oleje stranou, kterou byly opřené, navrch. Zbytkem kašičky polijeme opatrně špízy navrchu. Opékáme je v menším kastrolku, protože musíme dát větší množství oleje. Opečeme je pěkně na všech stranách. Dáme odsát na ubrousek a podáváme s bramborami.

  3. Polévka: Cibulku nakrájíme na jemno a dáme zpěnit na máslo. Přidáme nastrouhanou zeleninu, žampiony a chvíli osmahneme. Pak přidáme krupici a po chvíli zalijeme vodou. Přidáme masox a 15 minut povaříme. Naposledy do polévky pomalu vlijeme rozkvedlané vejce, přidáme pažitku a podle chuti dosolíme a opepříme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žampionový špíz v sýrovém kabátku

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Anna Kocikova: Větvičky koření dávám moc ráda. Moc děkuji.:-K Jehlu po upečení ihned vytáhnu, hezky to drží pohromadě.:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    medanek: MOc děkuju.:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Také si myslím, že to dá trochu práce, ale výsledek je krásný a určitě i moc dobrý. Miluji žampióny a v této úpravě to musí být velká dobrota :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Recept se mi líbí:-KTrošku piplačka ale určitě velice chutná:-QJá bych pro chuť k napíchnutí použila navíc ještě větvičky rozmarýnu(těsne vedle jehly):-8Polévka je také fajn;-)

    Odpovědět