Pečená krkovice v PH (14 dní naložená) a máslová tarhoňa s baby špenátem

Suroviny

1 kg krkovice
7,5 g česneku
24 g rychlosoli
Dále:
2 velké cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
250 g kostiček uzené slaniny
bílý pepř
1 lžíce sádla
sůl
olej ve spreji
½ dl vody
Příloha:
250 g čerstvého baby špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sádla
125 g tarhoni
máslo na 2,5 prstu
sůl
bílý pepř
voda
Na ozdobu:
1 menší kapie
pár lístků špenátu

Postup přípravy receptu

  1. Rychlosůl s utřeným česnekem smícháme a pečlivě vetřeme do masa ze všech stran. Zavakuujeme nebo zabalíme pevně do potravinářské folie. Necháme takto v lednici až 14 dní.
    2 cibule a mrkev nakrájíme na kolečka, jednu cibuli na drobno a 4 stroužky česneku na slabé plátky.

  2. Uleželé maso opláchneme, osušíme, trochu osolíme, už jen opatrně, bylo naložené v soli, opepříme a svážeme provázkem, aby při pečení zůstalo pěkně kulaté.

  3. Hrnec PH vytřeme sádlem, poklademe kolečky cibule, posypeme kostičkami uzené slaniny, na to položíme maso, lehce zastříkneme olejem a dokola dáme mrkev s plátky česneku. Podlijeme ½ dl vody, přikryjeme a nastavíme 10 hodin na LOW.

  4. Na pánvi osmažíme cibuli na lžičce sádla do sklovita, přidáme očištěný špenát zbavený stopek, plátky česneku, osolíme, opepříme, necháme krátce, cca 5 minut, podusit a dáme zatím bokem.

  5. Do kastrolku se silným dnem dáme rozpustit máslo, přidáme tarhoňu a mícháme, než se pořádně obalí máslem. Přidáme tolik vody, aby byla těsně nad tarhoňu, osolíme, lehce opepříme a za stálého míchání dusíme až do měkka. V průběhu míchání, je-li potřeba, přidáváme po troškách vodu.
    Ochutnáváme a jak je už al dente, vypneme, necháme trochu zchladnout. Během chladnutí vidličkou načechráváme, přidáme do špenátu a zlehka promícháme.

  6. Hotové maso vyndáme, zbavíme provázku a nakrájíme na plátky. Výpek s cibulí, slaninou a mrkví rozmixujeme a je-li nutné, dochutíme.

  7. Servírujeme plátky masa se špenátovou tarhoňou, zdobené červenou kapií a lístky špenátu. Omáčku dáme zvlášť do misky.

Komentáře k receptu Pečená krkovice v PH (14 dní naložená) a máslová tarhoňa s baby špenátem

  • Otec Manuel Otec Manuel

    medanek: Děkuji, moc rád vyzkouším...

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    Otec Manuel: Popravdě, já používám většinou tu variantu s namočenou, vyždímanou utěrkou. Ale je třeba dát do nádoby dle množství masa. Čím menší kousek masa, tím menší nádobu. Já nakládám více kusů a snažím se spíše do nádoby napěchovat a dále už, jak je psané.:-)

    Odpovědět

  • Otec Manuel Otec Manuel

    medanek: Prosím o informaci, kterou variantu uložení v lednici doporučuješ: zabalení do potravinářské fólie (vakuovačku nemám), nebo uložení do nádoby a přikrytí namočeným plátnem jako ve Tvých podobných receptech na bůček nebo kýtu? Je v tom rozdíl prosím?
    Děkuji za rady a přeji hezký den!

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    hospodyne: :-K:-K;-) Není zač

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KTo by mě nikdy nenapadlo, vždycky jen k nějaké konkrétní příležitosti. Ale když jsem byla ještě malá, protože se zabíjela tři prasata najednou, spousta masa byla naložená, bralo se průběžně k jídlu. Úplně jsem na to zapomněla. Moc děkuji za připomenutí:-K:-K

    Odpovědět

  • medanek medanek(autor receptu)

    hospodyne: Moc děkuji:-K :-* , já už nakládám každé maso. Zvykla jsem si na to, chuť masa je úplně jiná ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kkrásná prezentace.:yes::yes:
    Také máme naložené maso, po zabíjačce, tak budu moci " opisovat".

    Odpovědět