Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Návykové bramborové smaženky

Bramborové smaženky s česnekem můžeme podávat jako chuťovku s čerstvou zeleninou nebo jako přílohu k masu. Můžeme je také nabídnout jako náhradu chlebíčků či jednohubek při oslavách nebo na párty.

Hodnocení receptu je 4,5 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 240 kJ /
1 491 kcal
Bílkoviny54,83 g
Tuky17,71 g
Vláknina23,95 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 6,65 g
Sůl16,46 g
Sacharidy266,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Krok 2: Vlažné mléko, lžíci mouky, cukru a droždí promícháme a necháme asi 10 minut vzejít kvásek. Krok 3: Zbytek mouky, sůl a koření (množství dle chuti) promícháme, přidáme vejce a kvásek. Krok 4: Přisypeme na jemno nastrouhané, předem uvařené a oloupané brambory. Opět dobře promícháme, ale nenecháváme dále kynout. Krok 5: Lepivější těsto nandáme do plastového sáčku, u kterého následně odstřihneme roh (u plastového cukrářského sáčku špičku). Krok 6: Do kastrolu nalijeme vyšší vrstvu oleje, který rozpálíme asi jako na koblížky, nebo použijeme fritovací hrnec. Krok 7: Ze sáčku vytlačujeme těsto přímo do rozehřátého oleje a nožem nebo nůžkami ho oddělujeme na kratší kousky. Krok 8: Vhozené kousky těsta smažením nabydou a bude je potřeba během smažení otáčet a smažit z obou stran dozlatova, proto hrnec příliš nepřeplňujeme. Krok 9: Hotové bramborové smaženky vyndáme na papírovou utěrku nebo ubrousek (nejlépe kovovým cedníkem) a necháme z nich okapat přebytečný tuk.

TIP: Varné typy brambor a jejich použití

Zveřejněno 30. 1. 2021

Poznámka autora recepty73

Použít můžeme i plátěný cukrářský sáček, ale ten budeme muset po použití řádně vydrbat.

Kořenit a solit se nebojíme. Recept je hodně variabilní a tak můžeme použít i jiná koření nebo bylinky, třeba i pikantnější, jako je například chilli, pálivou papriku... Vše záleží na naší chuti a chuti strávníků, kterým je budeme servírovat.

Bramborové smaženky s česnekem a cibulkou výborně chutnají jako příloha k masu. Smaženky zapečené se sýrem můžeme podávat i jako chuťovku s čerstvou zeleninou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykové bramborové smaženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A003

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Návykové bramborové smaženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A003

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

magdalenka: ...po promíchání s bramborem, dát rovnou do sáčku, směs s bramborem už nenechávám znovu kynout;-) ...postačí pěkný kvásek z vážného mléka, mouky...
...já díky, doplnil jsem:-K

Zdravím, predpokladám, že hmotu dávame do sáčku až po istej dobe, po vykysnutí...alebo hneď? Vďaka.

cathleen: ...Ježíš, pardón, samozřejmě čerstvého...:-O:yes: .. díky za upozornění :-K

Opravdu sem patří 30 g instantního droždí? To je jako 75 g čerstvého.

Suroviny:
mléko, mouka hladká, brambory, vejce, droždí čerstvé, sůl, cukr, česnek, majoránka, pepř, kmín drcený, olej

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu