Rohlíky z kynutého těsta

Slané pečivo Doba přípravy: 120 minut 4 názory

Slané pečivo Doba přípravy: 120 minut 4 názory

Suroviny 12 porcí

500 ml vlažné vody
42 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného)
1 lžička cukru moučky
400–450 g polohrubé mouky
90 g másla
2 lžičky soli
1 vejce (na potření)
hrubá sůl, kmín (na posypání)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy kuchyňského robota s hnětacím hákem nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a položte na teplé místo. Nechte odpočívat, dokud se na vodě neudělají světle hnědé bubliny z droždí. Až vzejde kvásek, přidejte zbylé suroviny. Mouky přidejte jen 400 g, 50 g máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo. Pokud používáte sušené droždí, vmíchejte ho do vlažné vody zároveň s moukou.

  2. Vypracujte pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout. Těsto vyklopte a rozdělte na zhruba 4 stejně velké díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte, klidně ale můžete nechat i rovné rohlíky. Pokud chcete velké rohlíky, rozdělte těsto pouze na 2 díly po 6 výsečích.

  3. Rohlíky skládejte na plech s pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.

  4. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo jiným kořením. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut a kousek. Vyndejte na rošt a nechte vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Recept byl připravován dle webu, prima.fresh.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Komentáře k receptu Rohlíky z kynutého těsta