

Dobrá frankfurtská polévka
Suroviny 4 porce
- 20 g sádla
- 1 střední cibule
- 4 nožičky (150 g) vídeňských párků
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 větší stroužky česneku
- 1 litr hovězího vývaru
- 3 střední brambory (cca 300 g)
- sůl, pepř
- 1 lžíce sušené majoránky
- čerstvá bazalka
- čerstvá pažitka
Postup přípravy receptu
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
V hrnci rozpalte sádlo, snižte trochu plamen a restujte cibulku dozlatova. Poté přihoďte párky a za stálého míchání rovnoměrně opečte. Zaprašte moukou a minutu restujte. Pak přihoďte papriku a opět restujte asi minutu.
Česnek oloupejte a prolisujte do hrnce, promíchejte a nechte rozvonět. Poté do hrnce přilijte všechen vývar a směs rozmíchejte dohladka (v polévce by neměly být hrudky).
Osolte, opepřete, přiveďte k varu, přihoďte brambory, zakryjte poklicí a vařte 15–20 minut. Na konci přidejte majoránku, bazalku, pažitku, nechte asi minutu prohřát a můžete servírovat.
Poznámka od kuchařky
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dobrá frankfurtská polévka
-
Zkoušel jsem několik frankfurtských a tahle je jasně nejlepší a nejjednodušší. Chutná, levná, rychlá a člověk nemusí nakupovat - kromě párků mám vždy všechno doma a většinu surovin ze zahrádky. Za mě paráda a rozhodně dávám bod.
Edit:
Bazalka: bazalku nemám rád vůbec (třeba když to někde dávají na pizzu, vyžádám si to bez ní), takže vařím bez a je to i tak výborné. Věřím tomu, že kdo má bazalku rád, tady si pošmákne.
Vzhledem k tomu, že máme doma rádi pálivé, přidám tam vždycky i nějakou papričku. Nemá to chybu a k polévce to luxusně sedne. -
To je zajímavé, že se tu pořád píše o respektu na svůj názor. Já když jsem se kdysi zmínil o receptu ,že nemohu nikde sehnat ingredienci k danému receptu, tak se tu na mě sesypali jako saně. Div, že mě neukamenovaly jaký, že jsem to nýmand. To bylo respektu panečku...Je vidět ,že tu mají zastání jen vámi vybraní jedinci. V tomto případě se casino omlouvám ....myslel jsem ,že ta otázka byla ironie....ale za ostatním si stojím.
-
gillan63: Lenunka psala o respektu k diskutujícím. Každý má právo na názor a diskuze pod receptem, pokud se k němu vztahuje, k tomu slouží.
-
Respektu ? Právě, že já k lidem co sem dávají recepty respekt mám a velký . Přečtěte si pár casinových příspěvků co se vaření týče a z 99 % se mu něco nelíbí jen já já já vařím nejlépe.. Tu má problém s masem ,tu s kořením ,tu s bujonem atd. Proto jsem se ozval nic víc.
Ať si vaří každý podle svého gusta a nebudu někoho pořád umravňovat co si má dát do jídla. Pokud se mi recept nelíbí obejdu ho a jdu na jiný.
-
Jurgen.k:
Bazalku mám tuze rád
Pamatuji doby, že když si ji jeden sám nevypěstoval, tak si k ní ani nečuchl
Je sice hodně hodin, ale to mi nebrání nandat si tvarohu (mozzarella se doma nenalézá), posolit, natrhat toho zeleného, bohatě polít EVOO a s tvrdým chlebem..., tak to je "maso"I bez rajčat
Simona Skolakova:
No, to máte jako s tou oprátkou na krku:
Lépe setrvat v blažené nevědomosti, nežli krutou poznati realitu
Edit
bofinka: Lenunka:
Díky -
gillan63: pokud jsem si všimla, tak casino nepsal, že neví co je bazalka. Chtělo by to trochu respektu k ostatním diskutujícím, co myslíte?
bofinka: asi tak, já mám bazalku nějak propojenou s rajčaty, tohle je gulášové, také bych asi nepřidávala, nebo bych vyzkoušela na jedné porci -
Simona Skolakova: Proti osobnimu gustu, mate pravdu, zadny disputat.
Ale majoranku s bazalkou nejak nemohu dat do kupy . . . .
Kmin, petrzelku, chilli bych tam videla velmi dobre, bazalku ne.
Kdyz polevku (chutove) "zaradim", je tak nejak "do gulase" a pripadne v nem bych tez bazalku nemusela. -
No bazalka casino, nevíte co je to bazalka ? Najděte si jí na internetu. A jestli jen prudíte opět jako vždy, tak si jí tam nedávejte a dejte si tam třeba pampelišku.
-
No já bych tak negativní nebyla,už jste to vyzkoušeli?????
hmmmmm,no někdy člověk si myslí a když vyzkouší,tak může změnit názor
co vy na to????
-
casino:
ano bazalka a dává tomu příjemnou chut
-
Bazalka?