Mazanec podle mé babičky
Mazanec patří k tradičním symbolům Velikonoc. Vláčné kynuté těsto vytvarujeme do bochánku, který před pečením nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi. Na snídani pak můžeme plátky mazance natřít máslem a marmeládou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 572 kJ / 3 961 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,93 g |
Tuky | 169,95 g |
Vláknina | 23,98 g |
Cholesterol | 1,17 g |
Sodík | 362 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 491,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 ml) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 °C (doporučujeme ohřát vodu na 100 °C a nalít do kovové misky, aby v troubě byla pára).
Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, povoleného másla a žloutku, nebudeme nijak míchat.
Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí znovu hněteme asi 3 minuty a dáme opět kynout do trouby na 30 minut.
Krok 4: Uděláme bochánek (můžeme rozdělit na dva, aby se lépe propekly), natřeme směsí na potření před pečením a ozdobíme plátkovými mandlemi a budeme péct na 175 °C 35 minut.
Krok 5: Po upečení potřeme bochánek směsí po dopečení.
Zveřejněno 3. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Moje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Nejnovější recepty
Převalovaná meruňková buchta podle Ivety Fabešové
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a květáková kaše (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Brambůrky z mikrovlnky
Přidáno před 11 hodinami
Letní plněné cukety
Přidáno před 14 hodinami
Švestková zavařenina s čokoládou Margot
Přidáno před 18 hodinami
Filety z pražmy královské se salátem z červené čočky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové nudličky v divoké omáčce
Jan Nemec před 5 hodinami
Marinovaná krkovice s brambory na šlehačce
Ketynna před 5 hodinami
Zapékané bramborové pikantule
Lucie1001 před 7 hodinami
Cukeťák
Hejhulka007 před 8 hodinami
Mrkvový koláč se švestkami
dalif před 8 hodinami
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Aleister před 8 hodinami
Rybízová bublanina-jednoduchá
Alma11 před 9 hodinami
Kakaovo-jablečné řezy se švestkami
Pechova.veronika84 před 9 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
bílek,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr hnědý,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
anýz,
cukr vanilkový,
vejce,
mléko,
cukr hnědý,
mléko,
cukr krupice,
mandle plátkové
Komentáře (1)