Mazanec podle mé babičky
Mazanec patří k tradičním symbolům Velikonoc. Vláčné kynuté těsto vytvarujeme do bochánku, který před pečením nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi. Na snídani pak můžeme plátky mazance natřít máslem a marmeládou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 572 kJ / 3 961 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,93 g |
Tuky | 169,95 g |
Vláknina | 23,98 g |
Cholesterol | 1,17 g |
Sodík | 362 mg |
Sůl | 0,81 g |
Sacharidy | 491,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 ml) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 °C (doporučujeme ohřát vodu na 100 °C a nalít do kovové misky, aby v troubě byla pára).
Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, povoleného másla a žloutku, nebudeme nijak míchat.
Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí znovu hněteme asi 3 minuty a dáme opět kynout do trouby na 30 minut.
Krok 4: Uděláme bochánek (můžeme rozdělit na dva, aby se lépe propekly), natřeme směsí na potření před pečením a ozdobíme plátkovými mandlemi a budeme péct na 175 °C 35 minut.
Krok 5: Po upečení potřeme bochánek směsí po dopečení.
Zveřejněno 3. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Moje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 7 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 16 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 21 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 22 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 5 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 7 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 7 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 7 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 7 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 8 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 8 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 9 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 9 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 10 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
bílek,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr hnědý,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
anýz,
cukr vanilkový,
vejce,
mléko,
cukr hnědý,
mléko,
cukr krupice,
mandle plátkové
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.