Mazanec podle mé babičky
Mazanec patří k tradičním symbolům Velikonoc. Vláčné kynuté těsto vytvarujeme do bochánku, který před pečením nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi. Na snídani pak můžeme plátky mazance natřít máslem a marmeládou.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 572 kJ / 3 961 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 103,93 g |
| Tuky | 169,95 g |
| Vláknina | 23,98 g |
| Cholesterol | 1,17 g |
| Sodík | 362 mg |
| Sůl | 0,81 g |
| Sacharidy | 491,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 ml) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 °C (doporučujeme ohřát vodu na 100 °C a nalít do kovové misky, aby v troubě byla pára).
Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, povoleného másla a žloutku, nebudeme nijak míchat.
Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek a necháme 30 minut kynout. Po vykynutí znovu hněteme asi 3 minuty a dáme opět kynout do trouby na 30 minut.
Krok 4: Uděláme bochánek (můžeme rozdělit na dva, aby se lépe propekly), natřeme směsí na potření před pečením a ozdobíme plátkovými mandlemi a budeme péct na 175 °C 35 minut.
Krok 5: Po upečení potřeme bochánek směsí po dopečení.
Zveřejněno 3. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Moje poznámka
Mazanec podle mé babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/639L
Nejnovější recepty
Výpečky se špenátem
Přidáno před 10 hodinami
Kotlety s česnekovo-nivovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Svatomartinská stehna
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Přidáno před 15 hodinami
Asijská zeleninová směs pěti vůní
Přidáno před 15 hodinami
Bramborový gratin s dýní
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší špenát
KetyHu před 47 minutami
Jednoduché Margot řezy
Misad před 2 hodinami
Kebaby z mletého masa na grilu
magdalenka před 9 hodinami
Květákový dhal
JanaMar před 9 hodinami
Pikantní utopence
magdalenka před 10 hodinami
Cukrářské jablečné řezy
magdalenka před 10 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
magdalenka před 10 hodinami
Utopenci
magdalenka před 10 hodinami
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
magdalenka před 10 hodinami
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
magdalenka před 10 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
bílek,
mandle mleté,
mouka hladká,
cukr hnědý,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
anýz,
cukr vanilkový,
vejce,
mléko,
cukr hnědý,
mléko,
cukr krupice,
mandle plátkové
Komentáře (1)